Özel yetkili savcı Kongre’de ifade verdi: “Başkan’ı aklamadım”

Özel yetkili savcı Kongre’de ifade verdi: “Başkan’ı aklamadım”

ABONE OL
13:47 - 13/03/2024 13:47
Özel yetkili savcı Kongre’de ifade verdi: “Başkan’ı aklamadım”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Başkan Joe Biden’ın gizli kalması gereken belgeleri saklamasını soruşturan ve hazırladığı raporda Biden’ın yaşı ve başkanlık görevlerini yerine getirme yeterliliğini sorgulayan özel yetkili savcı Robert Hur, Başkan’a cezai suçlamaya gerek görmemesine rağmen kendisini aklamadığını söyledi.

Hur, 81 yaşındaki Demokrat başkan hakkında azil soruşturması yürüten panellerden biri olan Cumhuriyetçilerin liderliğindeki Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu tarafından sorguya çekildi.

345 sayfalık raporunda Biden’ın “zayıf bir hafızaya” sahip olduğunu söyleyen Hur, oturumda değerlendirmesini savundu ve bunun soruşturması için gerekli olduğunu söyledi.

Hur oturum başındaki konuşmasında “Raporda Başkan’ın hafızasının uygunluğuna ilişkin değerlendirmem gerekli, doğru ve adildi. Açıklamamı temize çekmedim. Başkan’ı haksız yere kötülemedim. Adalet Bakanı’na kararımı ve bunun nedenlerini açıkladım. Yapmam gereken de buydu” dedi.

Hur’ün geçen ay kamuoyuna açıklanan raporu, Biden’ın Başkan Yardımcısı olduğu dönemde hassas hükümet bilgilerini elinde tutması nedeniyle cezai suçlamayla karşı karşıya kalmaması gerektiği sonucuna varmış, ancak aynı zamanda Başkan’ın yaşını ve yetkinliğini sorgulamıştı.

Maryland eyaletinin eski en üst düzey federal savcısı olan Hur, Biden’ın kişisel evinde ve eski ofisinde bulunan gizli belgelerle ilgili aylarca süren bir soruşturmanın ardından Biden’a karşı suç duyurusunda bulunmayı reddetmişti.

Cumhuriyetçi olan Hur, Biden’ın hafızası ve ruh halinin, hassas bilgileri bilerek saklayıp saklamadığına dair vardığı sonuçlarla ilgili olduğunu söyledi.

Hur, Biden’ın müfettişlere başkan yardımcılığından sonra evinde herhangi bir gizli belge bulduğunu ya da gölge yazara “alt katta gizli şeyler” bulduğunu söylediğini hatırlamadığını ilettiğini belirtmişti. Hur, Biden’ın Afganistan’la ilgili belgelerin garajına nasıl girdiğini de hatırlamadığını aktarmıştı.

Hur’ün raporu, Biden’ın çok gizli bilgileri kasten sakladığına ve bunları gölge yazarla paylaştığına dair kanıtlara yer vermişti.

Ancak Hur, raporunun büyük bir bölümünü, kısmen başkanla yapılan beş saatlik görüşmelere dayanarak, kanıtların neden cezai suçlamalar için standardı karşıladığına inanmadığını açıklamaya ayırmıştı.

Hur, bir ceza davasında mahkumiyet için standart olan, Biden’ın belgeleri saklamayı amaçladığını makul bir şüphenin ötesinde kanıtlamanın zor olabileceğini söylemişti.

Hur, jüri üyelerinin yaşının Biden’ı unutkan gösterdiğine ve herhangi bir belgenin yanlış kullanımı için “masum açıklamalar” olasılığı bulunduğuna inanabileceğini savunmuştu.

Hur raporunda, “Biden, kendisiyle yaptığımız görüşme sırasında olduğu gibi, muhtemelen kendisini jüriye sempatik, iyi niyetli, hafızası zayıf yaşlı bir kişi olarak sunabilir” diye yazmıştı.

Hur, Kongre oturumu için hazırladığı konuşmasında, Başkan’ı neden suçlamamaya karar verdiğini ayrıntılı olarak açıklaması gerektiğinin farkında olduğunu söyledi.

“Çalışmalarımı gösterme ihtiyacı burada özellikle güçlüydü,” ifadesini kullanan Hur, “Adalet Bakanı beni, patronu olan ABD Başkanı’nın eylemlerini soruşturmakla görevlendirmişti. Kararımın inandırıcı olması için, sadece cezai suçlama yapılmamasını önerdiğimi açıklayıp bu konuyu kapatamayacağımı biliyordum. Nedenini açıklamam gerekiyordu” dedi.

Hur ifade metninde, soruşturma adımlarını tartışmayacağı ya da raporun içeriğinden sapmayacağı konusunda uyarıda bulundu, “Kanıtlar ve Başkan’ın kendisi, hafızasını açıkça ortaya koyuyor” dedi.

Özel yetkili savcı Hur hem Demokrat hem Cumhuriyetçi Partililer’in hedefinde

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler, Demokrat Partili Biden’a yönelik kötüleyici değerlendirmeyi gündemde tutmaya çalışıyor.

Demokratlar da eski Başkan Donald Trump’ın atadığı eski bir savcı olan Hur’ü partisinin başkanlık seçimlerini kazanmasına yardımcı olmak istediği görüşünde.

77 yaşındaki Trump, biri kendi gizli belgeleri yanlış kullanması nedeniyle olmak üzere çok sayıda cezai kovuşturmayla karşı karşıya.

Hur’ün raporunda iki dava arasında, Trump’ın iddia edilen engelleme eylemleri dahil farklılıklar olduğu belirtilirken, Cumhuriyetçi temsilciler, savcıları çifte standart uygulamakla suçladı.

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Jim Jordan, “Joe Biden yasaları çiğnedi ama jüriye sempatik görünecek unutkan yaşlı bir adam olduğu için Bay Hur suçlamada bulunmamayı tercih etti” dedi.

Komisyon’daki Demokratlar ise raporun Biden’ı akladığını savundu, Başkan’ın Hur’ün soruşturmasıyla işbirliği yapmasını, Trump’ın soruşturmacılardan kayıtları gizlemek için yaptığı iddia edilen hamlelerle karşılaştırdı.

Bazı Demokratlar Hur’ün Biden’ın hafızasına ilişkin değerlendirmesinin gereksiz ve uygunsuz olduğunu savundu.

California’dan Demokrat Adam Schiff, Hur’un analizinin “maksimum siyasi etki” yaratacağının farkında olduğunu öne sürdü.

Hur’ü “siyasi bir seçim” yapmakla suçlayan Schiff, “Sözlerinizin etkisini anlamış olmalısınız” dedi.

Hur ise Beyaz Saray’ın öfkesini çeken raporunda siyasetin hiçbir rol oynamadığını söyledi.

Hur, Trump tarafından ABD savcısı olarak atanmış ve Biden’ın belgelerinin ortaya çıkmasının ardından Biden yönetiminin Adalet Bakanı Merrick Garland tarafından özel yetkili savcı yapılmıştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada Hur’un görevinin Pazartesi günü sona erdiği belirtildi.

VOA tarafından geçilen Biden’ın gizli belgeler soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Kongre’de ifade verdi: “Başkan’ı aklamadım” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden’ın gizli belgeler soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Kongre’de ifade verdi: “Başkan’ı aklamadım” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden’ın gizli belgeler soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Kongre’de ifade verdi: “Başkan’ı aklamadım” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.