Öz ve Fetterman Bu Akşam Kozlarını Paylaşacak

Öz ve Fetterman Bu Akşam Kozlarını Paylaşacak

ABONE OL
19:38 - 25/10/2022 19:38
Öz ve Fetterman Bu Akşam Kozlarını Paylaşacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de 8 Kasım’daki ara seçimlerde Senato yarışında olan Demokrat Partili John Fetterman ve Cumhuriyetçi Partili Mehmet Öz, bu gece Pennsylvania eyaletinin Harrisburg kentinde, merakla beklenen tartışma programında karşı karşıya gelecek.

İkili, ABD Senatosu’nun kontrolunu ve Başkan Joe Biden’ın gündeminin geleceğini belirleyebilecek koltuk için kıyasıya bir rekabet yürütüyor.

Dikkatlerin büyük çoğunluğu, Mayıs ayında geçirdiği felçten bu yana sağlığı ve göreve uygunluğu konusunda Öz’den gelen ve giderek artan bir dizi saldırıyı savuşturarak geçiren Fetterman üzerinde.

Pennsylvania’nın vali yardımcısı olan Fetterman, “neredeyse ölüyordum” diyecek kadar ciddi bir sağlık korkusu yaşasa da Senato’daki zor göreve hazır olduğu konusunda ısrarlı.

Fetterman, felç geçirdiğinden beri zaman zaman kamuya açık etkinliklerde net konuşmakta zorlanıyor. Ancak Associated Press haber ajansının görüşüne başvurduğu bağımsız uzmanlar, Fetterman’ın iyileşme sürecinin gayet iyi gittiğini belirtti.

Demokrat Partili aday, duyduğu kelimeleri anlamlandırmasına yardımcı olması için tartışma sırasında alt yazı kullanacak.

Yine de bugünkü tartışma programı, Demokratlar’ın bu yıl Cumhuriyetçiler’in elindeki bir Senato koltuğunu kazanmak için en iyi şansı temsil eden yarışta belirleyici olabilir.

Tartışma programı ayrıca Fetterman’a, bu iş için gerekli dayanıklılığa sahip olduğunu kanıtlama ve dikkatleri, New Jersey’den geldiği için Pennsylvania eyaletini hiç tanımadığını savunduğu Öz’e yöneltme fırsatı sunacak.

Bu arada Öz de Cumhuriyetçiler’i birleştirmek ve yarışı belirleyebilecek ılımlılara hitap etmek için önemli bir şansa sahip olacak.

Rakipler arasında ilk ve tek olacak yüksek riskli tartışma programı, ara seçim gününden sadece iki hafta önce, anketlerin yarışı başa baş gösterdiği bir anda gerçekleşiyor.

Fetterman, uzun boyu, dövmeleri ve meydan okuyan ilerici duruşu sayesinde ulusal bir marka haline geldi. Ancak başka eyaletlerdeki adaylar kürtaj, suç ve enflasyon gibi konularda çatışırken bile, 53 yaşındaki Demokrat adayın sağlığı, seçimin son haftalarında merkezi bir konu olarak ortaya çıktı.

Anketlerde ikinci sırada yer alan Mehmet Öz, en az 10 defa Fetterman’ı tartışmaya davet etti. Ancak Demokrat Partili adayın sadece bir programı kabul etmesinin, felcin onu güçten düşürmesinden kaynaklandığını öne sürdü.

Fetterman ise bir tartışma programının normal olduğunu, iki programın adetten kaynaklandığını, Öz’ün tartışmalara odaklanmasının ise geçirdiği felçle ilgili yalan söylemek için alaycı bir taktik olduğunu iddia etti.

Bu arada, Öz’ün Cumhuriyetçi Partili müttefikleri, Biden’ın 2020’de sadece yüzde 1 puan farkla kazandığı bir eyalete on milyonlarca dolar akıtırken, Fetterman’ın anketlerdeki liderliği geriledi.

Müttefikleri, 60 dakikalık canlı televizyon tartışmasının, bir Senato tartışması için tipik izleyici kitlesi oldukça küçük olsa bile, Demokrat adayın kazanma şansını azaltmasından endişeli.

Dikkatlerin büyük bölümü, açık sözlü ve sade bir kişiliğe sahip olan Fetterman’ın yüksek baskı altında nasıl iletişim kurabileceğine odaklanacak.

John Fetterman’ın kampanya ekibi, 2004 yılında Oprah Winfrey’nin programında düzenli konuk olarak başladıktan sonra 13 sezon boyunca hafta içi her gün “Dr. Oz Show” programını sunan ve uzun süredir televizyonda tanınan Mehmet Öz ile sahneye çıkmasının dezavantajlı bir durum olduğunu kabul ediyor.

Philadelphia’da yaşayan Demokrat siyasi danışman Mustafa Rashed, “Bu, John Fetterman için her zaman deplasmanda oynanacak bir oyun olacaktı” dedi.

Bu arada tartışma programının sunucusu, Associated Press fotomuhabirinin etkinlik alanına girmesine izin vermedi ve AP de dağıtılan fotoğrafları kabul etmedi.

Fetterman, Demokrat Parti önseçimindeki büyük zaferinden sadece birkaç gün önce felç geçirmişti. Kampanya ekibi Fetterman’ın yardımcılarıyla görüştüğünü, günlük uzun yürüyüşlere çıktığını, araba kullandığını ve ev işlerini yaptığını söylese de iyileşme süreci, onu yaz mevsiminin büyük bir bölümünde kamuoyunun gözünden uzak tuttu.

Eski Başkan Donald Trump tarafından desteklenen Mehmet Öz, kullanılan 1,3 milyon oyun günler süren yeniden sayımının ardından Cumhuriyetçi rakibi David McCormick’i 951 oy farkla yenerek kendi önseçimini zorlukla atlatmıştı.

Fetterman, tıbbi kayıtları yayınlama ya da gazetecilerin doktorlarına soru sormasına izin verme çağrılarını reddetti. Ancak geçen hafta, aile doktorundan iyileşmeye devam ettiğini, geçirdiği felcin hiçbir bilişsel etki göstermediğini ve “kamu görevinde tam olarak çalışabileceğini” yazan bir not yayınladı.

Fetterman, ara sıra kelimelerde tökezlemeye devam ettiğini ve işitsel işleme bozukluğu olarak adlandırılan felcin yaygın bir durumunun, beyninin dil ağının sesi hızlı ve doğru bir şekilde anlama dönüştürememesi anlamına geldiğini kabul ediyor. Bu da röportajlar sırasında ve münazarada altyazı kullanmasını gerektiriyor.

Fetterman’a önseçimlerde yenildikten sonra şimdi onun için kampanya yürüten Demokrat Partili eyalet meclisi üyesi Malcolm Kenyatta, Fetterman’ın bir senatör olarak öncelikleri hakkında konuşması ve Öz’ün saldırılarından hangilerine yanıt vereceği konusunda seçici olması gerektiğini belirtti.

Kenyatta, Fetterman’ın “diğer tarafta yaşanan palyaço gösterisini mümkün olduğunca görmezden gelmesi gerektiğini ve eğer bunu yaparsa, bunun bir kazanç olduğunu düşündüğünü” söyledi.

Araseçimi kazanan aday, iki dönem görev yaptıktan sonra emekli olan Cumhuriyetçi Partili ABD Senatörü Pat Toomey’in yerine geçecek.

VOA tarafından geçilen Senato Yarışındaki Cumhuriyetçi Partili Öz ve Demokrat Partili Fetterman Bu Akşam Kozlarını Paylaşacak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Senato Yarışındaki Cumhuriyetçi Partili Öz ve Demokrat Partili Fetterman Bu Akşam Kozlarını Paylaşacak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Senato Yarışındaki Cumhuriyetçi Partili Öz ve Demokrat Partili Fetterman Bu Akşam Kozlarını Paylaşacak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.