“Otomatik bilgi paylaşımı” topu Çavuşoğlu’nda

“Otomatik bilgi paylaşımı” topu Çavuşoğlu’nda

ABONE OL
22:34 - 25/11/2020 22:34
“Otomatik bilgi paylaşımı” topu Çavuşoğlu’nda
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Çakırözer’den Bakan Çavuşoğlu’na finansal bilgilerin paylaşımı uygulamasını erteleyin çağrısı. “6 milyon yurttaşı mağdur edecek uygulamayı erteleyin”

 

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM’de Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’na yurtdışındaki 6 milyon Türk vatandaşının, Türkiye’deki birikimlerine ilişkin finansal bilgilerin bulundukları ülkeler ile otomatik paylaşımını öngören uluslararası anlaşmanın uygulanmasının ertelenmesi çağrısında bulundu. Çakırözer, Bakan Çavuşoğlu’na “Milyonlarca yurttaşımızı mağdur edecek bu anlaşmanın yürürlüğü ertelenmelidir. Anlaşmadaki imkânlar kullanılarak yurttaşlarımızın yoğun yaşadığı ülkeler başta olmak üzere mümkün olan her ülkeyle kademeli geçiş görüşmelerine başlanmalıdır. Buradan seslenmek isterim ki, devlet bu konuyu sadece yurt dışındaki Türklerin omuzlarına yıkamaz, yıkmamalıdır. Sosyal devlet olmanın kuralı vatandaşın dertleriyle dertlenebilmektir” dedi.

UYGULANMASINI ERTELEYİN

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde söz alan Dışişleri Komisyonu’nun CHP’li üyesi Utku Çakırözer, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’ndan yurtdışındaki Avrupalı Türklerin Türkiye’deki birikimlerine ilişkin finansal bilgilerin bulundukları ülkeler ile otomatik paylaşımını öngören uluslararası anlaşmanın uygulanmasının ertelenmesini istedi.

Avrupa’daki 6 milyon Türk vatandaşının Türkiye’deki hesap bilgilerinin Finansal Bilgilerin Otomatik Paylaşımı Anlaşması kapsamında yılbaşından itibaren bulundukları ülkelere bildirileceğini hatırlatan Çakırözer, anlaşma uygulamaya konulursa milyonlarca Avrupalı Türkün mağdur edileceğini söyledi. Çakırözer, “Anlaşma kapsamında bu yılın sonunda 54 ülkeye, Türkiye, vatandaşlarımızın Türk bankalarındaki tüm bilgilerini gönderecek. Bunlar arasında yer alan İngiltere, İsveç, Finlandiya, İtalya ve İspanya’ya yıl sonunda teslim edilecek. Vatandaşlarımızın yoğun yaşadığı Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve Avusturya’ya ise yıl içerisinde, eylül ayında verilmesi bekleniyor” dedi.

ERTELEME YAPILMAZSA VERGİ TAKİBATI OLACAK

Çakırözer, anlaşmanın içeriği kapsamında Avrupalı Türklerin bilgilendirilmediğini  söyleyerek, şöyle konuştu:

“Yurttaşlarımız bu anlaşma ne getiriyor, nasıl uygulanacak, oradaki yurttaşlarımıza hangi yükümlülükler getiriyor bilmiyor. Devlet onları bilgilendirmemiş bile şu ana kadar. Onlara yapılan ilk kötülük bu. Yoksulluk, işsizlik parası, çocuk parası alan, part time işlerde çalışan yüz binlerce yurttaşımız bulundukları ülkelerde bu nedenle vergi takibatına uğrayacak. Öte yandan, yurt dışında varlığı olanlara biz ‘Varlığınızı getirin’ diyoruz, şimdi varlıklarını buraya kayıtsız koşulsuz getirenlerin varlıklarını biz o ülkelere yeniden bildireceğiz. Yurttaşı hem bilgilendirmiyoruz, hem de üstüne üstlük altına imza atılan anlaşmayla onları büyük riskle karşı karşıya bırakıyoruz.”

SOSYAL DEVLET VATANDAŞIN DERDİYLE DERTLENİR

Bakan Çavuşoğlu’ndan Finansal Bilgilerin Otomatik Değişimi Anlaşması’nın yürürlüğünün ertelenmesini isteyen Çakırözer, “Anlaşmanın 6. maddesi bu anlaşmanın uygulanması ve yorumlanmasında zorluklarla karşılaşılması durumunda ‘diğer ülkelerle istişare talebinde bulunulabilir’ diyor. Bu madde kapsamında yurttaşlarımızın yoğun yaşadığı ülkeler başta olmak üzere mümkün olan her ülkeyle kademeli geçiş görüşmelerine başlanmalıdır. Buradan seslenmek isterim ki, devlet bu konuyu sadece yurt dışındaki Türklerin omuzlarına yıkamaz, yıkmamalıdır. Sosyal devlet olmanın kuralı vatandaşın dertleriyle dertlenebilmektir” diye konuştu.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.