“Otel depremin şiddeti çok ağır olduğu için yıkıldı”

“Otel depremin şiddeti çok ağır olduğu için yıkıldı”

ABONE OL
20:17 - 03/01/2024 20:17
“Otel depremin şiddeti çok ağır olduğu için yıkıldı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 72 kişinin hayatını kaybettiği Adıyaman’daki İsias Oteli’yle ilgili davada, 5’i tutuklu 11 sanığın yargılanmasına başlandı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel’in de katıldığı duruşmada otelin sahibi Ahmet Bozkurt, otelin depremin şiddetinin çok ağır olması nedeniyle yıkıldığını savundu.

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın, aralarında otel sahip ve hissedarlarının da bulunduğu 11 sanığı ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşma öncesi, olayda hayatını kaybeden KKTC vatandaşı öğrencilerin ve tur rehberlerinin yakınları adliye önünde toplandı. Ellerinde depremde kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarını taşıyan gruba KKTC Başbakanı Ünal Üstel de eşlik etti.

Duruşma salonuna girmeden önce bir açıklama yapan Üstel, davanın çok önemli olduğunu söyledi. Üstel dava sonucunun emsal olabileceğine vurgu yaparak, “Biz Türkiye Cumhuriyeti’nin yüce Türk adaletine güveniyoruz. Kanunlar çerçevesinde yargılama sürecinde suçluların alacakları cezalar diğer davalarda emsal olacaktır. Bundan dolayı önemlidir. O yüzden acılarımız büyüktür ve paylaşıyoruz. Dava sonuçlanana kadar Adıyaman’da kalacağız “dedi.

Depremde yaşamını yitiren yakınları adına hem hukuk mücadelesi vermek hem de isimlerini yaşatmak amacıyla kurulan Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya ise amaçlarının sadece sanıkların cezalandırılması olmadığını ifade etti. Tüm depremzedeler için Adıyaman’da bulunduklarını dile getiren aktaran Ruşen, “Tarih yüzyıllarca bu coğrafyada depremlere tanık olmuştur ama binlerce masumun canlarını alan, bizleri de diri diri öldüren depremler değildir, adeta toplu mezar inşa eden ve bunlara katkı sağlayan ve göz yumanlardır. İsias Oteli’ni yaratan her birey suçludur. Deprem sanıklarının tümü cinayetle yargılanmalıdır” diye konuştu.

Depremde hayatını kaybedenlerin yakınları, ellerinde hayatını kaybeden yakınlarını fotoğraflarıyla adliyeye geldi.

Otelin sahibi Bozkurt, otelin yıkılmasını depremin şiddetine bağladı

KKTC Başbakanı Üstel’in müşteki sıfatıyla katıldığı duruşma, sanıkların kimlik tespitiyle başladı. Sanıkların Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşmada ilk sözü otel sahibi Ahmet Bozkurt aldı. Hakkındaki iddiaları reddeden Bozkurt, otelin yıkılmasını depremin şiddetine bağladı. Kendisi ve 2 oğluna iftira atıldığını öne süren Bozkurt, “Suç varsa suçlu benim, sadece benim cezaevinde olmam lazım” diye konuştu.

Demir ya da kolon kesmediklerini, kaçak kat çıkmadıklarını belirten Bozkurt, şunları söyledi: “Bu şiddetli bir deprem olmasaydı, benim otelim yine ayakta kalırdı ama depremin şiddeti çok ağır olduğu için yıkıldı. Bütün sorumlu benim, mimarlarım, mühendislerim doğru olanı yaptı ben de en doğru şekilde yaptım ama asrın felaketi yaşandı, 850 bin bina nasıl yıkıldıysa benim otelim de o şekilde yıkıldı.”

Bozkurt, bir avukatın ‘pişmanlık göstermediğini’ söylemesi üzerine “Suçlu değilim, suçlu insan pişmanlığını ortaya koyar” yanıtını verdi. Bozkurt’un ardından ifade veren diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmedi.

Haklarında, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” iddiasıyla dava açılan, beşi tutuklu, 11 sanık hakkında 2 yıl sekizer aydan, 22 yıl altışar aya kadar hapis cezaları isteniyor. Duruşmadan önce VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan aileler, sanıkların ‘olası kast’ suçuyla yargılanmasını istedi.

VOA tarafından geçilen “Otel depremin şiddeti çok ağır olduğu için yıkıldı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Otel depremin şiddeti çok ağır olduğu için yıkıldı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Otel depremin şiddeti çok ağır olduğu için yıkıldı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.