Ortak Koordinasyon Merkezi İstanbul’da Açıldı

Ortak Koordinasyon Merkezi İstanbul’da Açıldı

ABONE OL
19:41 - 27/07/2022 19:41
Ortak Koordinasyon Merkezi İstanbul’da Açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna’dan tahıl ihracatının güvenli şekilde yapılmasını gözlemleyecek ortak koordinasyon merkezinin açılışı İstanbul’da yapıldı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Milli Savunma Üniversitesi’nde kurulan ortak koordinasyon merkezinin açılış törenine katıldı. Akar, merkezin amacının Ukrayna’dan ihraç edilecek tahıl ve benzeri gıda ürünlerinin Odesa, Çernomorsk ve Yujnıy limanlarından emniyetle nakliyatını sağlamak olduğunu belirtti.

Ukrayna’dan çıkacak ilk gemilerin hazırlık ve planlama çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Akar, merkezin çalışmalarının fiyatların aşağı çekilmesine önemli katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Merkezin Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler’den asker ve sivil beşer temsilciden oluştuğunu belirten Akar, sahada ise bu merkezle ilişkili herhangi bir askeri unsurun mevcut olmadığını kaydetti.

Akar merkezin Türkiye’deki limanlara varışta gemilerin kontrolunun yapılması, mayın temizleme ihtiyacı olursa taraflarca mutabık kalınacak şekilde hareket edilmesi gibi görevleri olacağını aktardı ancak şu aşamada mayın temizlemeye ihtiyaç bulunmadığını söyledi.

Akar ”Mutabakata taraflarca uyulması en büyük arzumuzdur” dedi ve girişimin kalıcı barış ortamına zemin hazırlaması arzusunu dile getirdi.

”Bir an önce ateşkesin sağlanmasını, gerginliğin azaltılmasını ve insani yardımların ulaştırılmasını umuyoruz” diyen Akar, ortak koordinasyon merkezinin gıda krizinin önlenmesine, gıda fiyatlarının düşmesine katkı sağlamasını ve bu merkezdeki çalışmaların enerji krizi gibi diğer bazı sorunların çözümüne de model olabileceğini düşündüklerini söyledi.

Öte yandan üst düzey bir Türk yetkili tahıl yüklü ilk gemilerin sevkiyat için Karadeniz limanlarından birkaç gün içinde ayrılmasının beklendiğini bildirdi.

Tahıl ihracatının yeniden başlaması ve ortak koordinasyon merkezinin kurulması için anlaşma 22 Temmuz’da Ankara ve BM arabuluculuğunda yapılmıştı.

Reuters haber ajansına konuşan yetkili, gemilerin mayınların temizlenmesine gerek kalmadan güvenli yollardan geçmesi dahil tüm ayrıntılar üzerinde çalışıldığını belirtti.

Yetkili, ”Birkaç günden fazla sürmeyecek. İlk tahıl sevkiyatı bu hafta yüklenecek ve Ukrayna’dan ihracat başlayacak” dedi.

Ukrayna donanması da üç limandan tahıl ihracatının başlaması için çalışmaların başladığını doğruladı.

İstanbul’da imzalanan anlaşmayı uluslararası toplum övgüyle karşılamış ve Ukrayna limanlarından tahıl ihracatının başlamasının küresel gıda krizini hafifleteceği umulmuştu. Ancak Cumartesi günü Ukrayna’nın en büyük limanı Odesa limanına Rusya’nın saldırı düzenlemesi, imzalandıktan yalnızca 12 saat sonra anlaşmaya gölge düşürmüştü.

Anlaşma altı aydır devam eden savaşta en büyük diplomatik dönüm noktalarından biri olarak görülüyor.

Ukrayna ve Rusya, 24 Şubat’taki işgal öncesinde küresel buğday ihracatının üçte birini sağlıyordu.

VOA tarafından geçilen Ortak Koordinasyon Merkezi İstanbul’da Açıldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ortak Koordinasyon Merkezi İstanbul’da Açıldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ortak Koordinasyon Merkezi İstanbul’da Açıldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.