ORTAK A, B, C VE DAYANIŞMA

ORTAK A, B, C VE DAYANIŞMA

ABONE OL
00:36 - 07/05/2024 00:36
ORTAK A, B, C VE DAYANIŞMA
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türk Akademisyenler ve Öğrenciler Birliği Hessen derneği Frankfurt Türk Kültür Merkez’inde Kurtuluş Savaşı ve Türkistan konulu Prof. Dr. Timur Kocaoğlu bilgemizin sunumu ile konferans düzenledi.

Sunumun ana başlıkları:
1. Anadolu’da işgal güçleri 1918
2. Milli kurtuluş savaşı 1919-1923
3. Türk dünyasının durumu.
4. Türkistan’daki şairlerin Anadolu için yazdığı
Şiirler.
Rusya’daki Osmanlı subaylarınım Buhara ordusunu kurmaları.
5. Buhara Cumhuriyeti’nin
Anadolu Kurtuluş savaşına yardımı.
**
Osmanlı döneminde emperyalist güçler Batı cephesi Yunanlılar güney ve güneydoğu İtalyan, Fransızlar İngilizler Doğu Anadolu Karadeniz’in yarısı Rus ve Ermeniler tarafından işgal edilmiş ortada sadece Anadolu toprakları kalmıştı.
**
19 Mayıs 1919’da başlayan yeniden diriliş kurtuluş savaşı mücadelesi Samsun’dan başlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının beraber yola çıkarak Anadolu’yu örgütleyip 23 Nisan 1920’de TBMM açılışı yeni bir Türk devletinin kuruluşun ilk temelleri Ankara hükümetini kurarak atılmıştır.
— büyük zorluklar içinde kurtuluş savaşı örgütlenirken Türkistan’dan ceditciler de boş durmamışlar. Yazdıkları şiirler ile Mehmet Akif Ersoy Anadolu’da, Magacan Jumabaĝ Uli Kazakistan Türk’ü ve Colpan Abdülhamid Süleyman Özbek Türk’ü milli duygularla destek olmuşlardır.
***
1917 Devrimi iç savaşlarla mücadele eden Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği yeni kurulan Ankara hükümetine maddi ve manevi destek verememiştir. Çünkü SSCB’nin kendi sorunları vardı. Osmanlı döneminde İstanbul’a gelen 1920’de kurulan Buhara Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Osman Hoca’nın maddi ve manevi desteklerine Lenin’in müsaadesi ile yeni kurulan Türk hükümetine sadece 100 bin altından yüzde %20 sinin gönderilmesine izin verilmiştir. Bu yardım o dönem yeni kurulan Türk Ankara hükümetinin işine yaramış ilaç gibi gelmiştir.
Osman Hoca sonra altın yakut kılıflı 3 kılıç hediye olarak göndermiş. Kılıçlar Atatürk ve silah arkadaşı İsmet İnönü ve İzmir’e ilk giren yüzbaşı Ṣerefettin İzmir’e 9 Eylül 1922 de kurtaran Türk bayrağını gönlere çeken İzmir Fatihine verilmiştir. “İzmir” soyad kanunu ile Şerafettin yüzbaşıya soyada olarak sonradan verilmiştir. Ona hediye edilen kılıç kayıptır.
***
Prof. Dr. Timur Kocaoğlu ve ekibi ile Türk Cumhuriyetlerinin tek alfabe üzerinden daha iyi bir iletişim sağlanacağı düşünülerek bu konu da büyük özverili çalışmalar başlatılmış bulunmaktadır.
Çok dilli ve ortak alfabeli çalışmanın ekonomik, teknolojik, eğitim ve sağlık gibi alanlarda kaynaşıp dayanışmaya dünya barışına Türk Cumhuriyetlerinin büyük katkı sağlayacağından hiç şüphemiz yoktur.
**
Prof. Dr. Timur Kocaoğlu bilgemiz ABD’den Orta Asya’ya, Ötüken’den Avrupa’ya kadar çeşitli TV ve Üniversitelerde STK’ların düzenlediği etkinliklerde konferanslar vermektedir. Sayın Timur bilgemize de sağlıklı uzun yaşamlar dileriz.

Necati Aydın

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.