“Ortadoğu’daki gerilimin durması için Gazze’de derhal ateşkes şart”

“Ortadoğu’daki gerilimin durması için Gazze’de derhal ateşkes şart”

ABONE OL
08:53 - 16/01/2024 08:53
“Ortadoğu’daki gerilimin durması için Gazze’de derhal ateşkes şart”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ortadoğu’da giderek tırmanan gerilimin durması için Gazze’de derhal ateşkes ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

New York’ta düzenlediği basın toplantısında Ortadoğu’daki son gelişmeleri değerlendiren Guterres, Kızıldeniz’de ve bölgede artan gerilimin, devamı halinde, yakında kontrol edilmesinin imkansızlaşabileceği uyarısında bulundu.

Gelişmelerin endişe verici olduğunu belirten Guterres, “Bu durum, İsrail ile Lübnan arasında daha büyük bir gerilimi tetikleme, bölgesel istikrarı derinden etkileme riski taşıyor” dedi. Guterres, Gazze’ye yeterince insani yardımın ulaştırılamadığını, BM’nin yardım ulaştırmak için başta erişim olmak üzere birçok zorluklarla karşılaştığını ifade etti.

“7 Ekim’deki cinsel şiddete ilgili iddialar titizlikle soruşturulmalı’’

Hamas’ın 7 Ekim’de binden fazla İsrailli ve diğer ülke vatandaşlarının hayatına mal olan, insanların vahşice rehin alınmasıyla sonuçlanan korkunç saldırılarının üzerinden 100 günden fazla zaman geçtiğini hatırlatan Guterres, “Bir kez daha tüm rehinelerin derhal, koşulsuz serbest bırakılmasını istiyorum. Rehinelere insanca davranılmalı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin, rehineleri ziyareti ve yardımlarına izin verilmeli. Hamas tarafından 7 Ekim’de gerçekleştirilen cinsel şiddete ilgili iddialar titizlikle soruşturulmalı ve yargıya taşınmalıdır. Hiçbir şey sivillerin kasten öldürülmesini, yaralanmasını ya da kaçırılmasını, sivil hedeflere roket saldırılarını haklı gösteremez’’ dedi.

“Hiçbir şey Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasını haklı gösteremez’’

BM Genel Sekreteri Guterres, göreve geldiğinden bu yana Gazze’deki yıkım ve sivil ölümlerinin bir benzerini görmediğini belirterek, “Son 100 günde Gazze’ye saldırılar çok büyük yıkıma neden oldu. Öldürülenlerin büyük çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturdu. Hiçbir şey Filistin halkının toplu olarak cezalandırılmasını haklı gösteremez. Gazze’deki insani durum kelimelerle anlatılamaz. Gazze’de, hiçbir yer ve hiç kimse güvende değil. Gazze’ye insani yardımı arttırmak için bazı olumlu adımlar atılsa da bu yardımlar ihtiyaç duyulan seviyelere ulaşmadı. Hastalık, yetersiz beslenme ve diğer sağlık tehditlerinin yanısıra Gazze halkı açlık tehdidiyle karşı karşıya” dedi.

“Gazze’ye insani yardımı gerektiği gibi ulaştıramıyoruz”

BM Genel Sekreteri Guterres, Gazze’de veya başka herhangi bir yerde gerçekleşecek bir yardım operasyonunun belirli temelleri olduğunu belirterek, “Yardım operasyonu güvenlik gerektirir. Personelin güvenli bir şekilde çalışabileceği bir ortam gerektirir. Gazze’ye yönelik yapılan insani yardımın önündeki engeller gayet net. Bu engeller yalnızca BM tarafından değil, aynı zamanda durumu kendi gözleriyle gören dünyanın dört bir yanından yetkililer tarafından da tespit edildi’’ dedi.

Guterres, bu kadar ağır ve yaygın bir bombardıman altındayken BM ve insani yardım ortaklarının Gazze’ye etkili bir şekilde insani yardım ulaştıramadığını ve yardım görevlilerinin hayatlarının da tehlike altında olduğunu söyledi.

Genel Sekreter, “Gazze’deki Filistinli personelimizin büyük çoğunluğu evlerini terk etmek zorunda kaldı. 7 Ekim’den bu yana Gazze’de 152 BM personeli öldürüldü. Bu sayı, kuruluşumuzun tarihindeki en büyük can kaybı. Yardım görevlileri, hiçbir güvence olmadan, Gazze’ye teslimat yapmak için ellerinden geleni yapıyorlar” dedi.

Guterres, Gazze’ye gönderilen insani yardımların İsrail güvenlik güçlerine takıldığına atıfta bulunarak, “Hayat kurtaran tıbbi malzemeler, su tesislerinin ve sivil altyapının onarımı için çok önemli olan parçalar da dahil olmak üzere hayati malzemeler, çok az açıklama yapılarak veya hiç açıklama yapılmadan reddedildi. Gazze’de insani yardım dağıtımı büyük engellerle karşı karşıya. Bu yılın başından beri kuzeye yardım götürme amaçlı 29 operasyonumuzun sadece 7’si başarılı oldu” dedi.

VOA tarafından geçilen “Ortadoğu’daki gerilimin durması için Gazze’de derhal ateşkes şart” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Ortadoğu’daki gerilimin durması için Gazze’de derhal ateşkes şart” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Ortadoğu’daki gerilimin durması için Gazze’de derhal ateşkes şart” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.