Ortadoğu turuna başlayan Blinken’ın İsrail’i de ziyaret edeceği açıklandı

Ortadoğu turuna başlayan Blinken’ın İsrail’i de ziyaret edeceği açıklandı

ABONE OL
19:24 - 20/03/2024 19:24
Ortadoğu turuna başlayan Blinken’ın İsrail’i de ziyaret edeceği açıklandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ortadoğu turuna başladı. Daha önce sadece Suudi Arabistan ve Mısır’ı ziyaret edeceği bildirilen Blinken’ın Cuma günü İsrail’e gideceği de açıklandı.

Blinken’ın ziyareti, Biden yönetimi ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu hükümeti arasındaki ilişkilerin gerildiği bir dönemde düzenleniyor.

Bugünkü durağı Suudi Arabistan olan Blinken’ın veliaht prens Muhammed bin Salman ile görüşmesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı Perşembe günü de Kahire’ye giderek ateşkes çabaları konusunda bölge liderleriyle görüşecek.

Gezisinin başlangıcında alışılmadık şekilde İsrail’e gitmeyeceği kaydedilen Blinken’ın programı bugün değişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Blinken’ın İsrail’e gideceğini ve hükümet liderleriyle tüm rehinelerin serbest bırakılması için devam eden müzakereleri görüşeceğini açıkladı.

Bakanlık sözcüsü Matthew Miller yaptığı yazılı açıklamada, Blinken’ın Hamas’ın sivil halkı koruyacak, insani yardımların ulaştırılmasını engellemeyecek ve İsrail’in genel güvenliğini ilerletecek şekilde Refah dahil bölgede yenilgiye uğratılması ihtiyacını görüşeceğini kaydetti.

Açıklamada, “Bakan, yeterli gıda tedariki eksikliğinden muzdarip sivillere insani yardımın önemli ölçüde arttırılması ve sürdürülmesine yönelik ABD ve uluslararası çabaları ele alacak. Bakan ayrıca İsrailliler, Filistinliler ve daha geniş bir bölge için kalıcı barış ve güvenlik inşa etmek üzere Arap liderlerle yaptığı görüşmeler hakkında İsrailli liderleri bilgilendirecek” denildi.

Blinken savaşın başlamasından bu yana bölgeye yaptığı önceki beş ziyaretin her birinde İsrail’i ziyaret etmişti. Dışişleri Bakanlığı tura İsrail’in de eklendiğini, Blinken ancak Suudi Arabistan’a vardıktan sonra duyurdu. İlk seyahat programında İsrail’in neden yer almadığına dair hemen bir açıklama yapılmadı.

ABD-İsrail anlaşmazlığı

İsrail Başbakanı Netanyahu, Biden’ın Gazze’nin Mısır sınırındaki Refah kentine kara saldırısı yapılmaması çağrılarını, Salı günü geri çevirmişti.

Netanyahu milletvekillerine yaptığı açıklamada, Refah’taki “Hamas militanlarının ortadan kaldırılmasını tamamlamaya kararlı olduklarını ve bunun için karadan girmekten başka bir yol olmadığını” Biden’a son derece açık bir şekilde ifade ettiğini söylemişti.

Refah, 2,3 milyonluk Gazze nüfusunun yarısından fazlasını barındırıyor. İsrail, Refah’ın Hamas militanlarının son büyük sığınağı olduğunu söylüyor. Washington ise Refah’a yapılacak bir kara saldırısının “hata” olacağını ve sivillere çok fazla zarar vereceğini söylüyor.

Savaşın başlarında ilerleyen İsrail güçleri tarafından Refah’a yerleştirilen Filistinliler’inse kaçacak başka yeri yok. İsrail ise, sivilleri tahliye etmek için bir planı olduğunu savunuyor.

ABD ile 1948’deki kuruluşundan bu yana müttefiki olan İsrail arasında gerilimin tarihte çok az örneği var. Senato’daki Demokrat Parti lideri ve ABD’nin en üst düzey Yahudi seçilmiş yetkilisi Chuck Schumer geçen hafta İsrailliler’e, Netanyahu yerine başkasını seçmeleri çağrısında bulunmuştu. Biden da Schumer’ın sözleri için “iyi bir konuşma” demişti.

Ateşkes görüşmeleri

Uzun süredir devam eden ateşkes görüşmeleri, İsrail’in geçen hafta Hamas’ın karşı teklifini reddetmesinin ardından, bu hafta Katar’da yeniden başladı.

Taraflar, Hamas’ın yüzlerce Filistinli tutukluya karşılık yaklaşık 40 İsrailli rehineyi serbest bırakacağı yaklaşık altı haftalık bir ateşkesi görüşüyor.

Ancak ABD, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda aylardır süren görüşmelere rağmen taraflar, ateşkes sonrası süreç konusunda hala görüş ayrılığı yaşıyor.

Hamas, rehineleri ancak savaşı sona erdirecek bir anlaşmanın parçası olarak serbest bırakacağını söylerken; İsrail çatışmalarda sadece geçici bir duraklamayı görüşeceğini söylüyor.

Savaş 7 Ekim’de Gazze Şeridi’ni kontrol eden Hamas’ın sınırı geçerek İsrail’de 1200 kişiyi öldürmesi ve İsrail rakamlarına göre 253 kişiyi rehin almasıyla başladı. Gazze’nin sağlık yetkililerine göre o günden bu yana yaklaşık 32 bin Filistinli’nin öldüğü doğrulandı.

VOA tarafından geçilen Ortadoğu turuna başlayan Blinken’ın İsrail’i de ziyaret edeceği açıklandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ortadoğu turuna başlayan Blinken’ın İsrail’i de ziyaret edeceği açıklandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ortadoğu turuna başlayan Blinken’ın İsrail’i de ziyaret edeceği açıklandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.