Önlem alınmaz ise hastanelerde daha çok yığılma olacak

Önlem alınmaz ise hastanelerde daha çok yığılma olacak

ABONE OL
22:15 - 23/12/2020 22:15
Önlem alınmaz ise hastanelerde daha çok yığılma olacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Pandemide ikinci dalga artarken önlem alınmaması halinde aşının da etkili olmayacağı ve önümüzdeki süreçte hastanelerde yığılmaların daha da artacağı belirtildi.

Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Naci İşoğlu, herkesin bildiği gibi, olağanüstü ile açıklanamayacak bir dönem yaşandığını belirtti. İşoğlu, ‘’Eğer hızlı ve doğru aşı süreci ile birlikte acilen önlemler alınmazsa daha da zoruyla ülke olarak baş başa kalacağız. Bilimin öngördüğü önlemlerin biran önce alınmaması durumunda Turkuaz renginden nefret ettirecek günler bizi bekliyor’’ dedi.

Karışıklık yaratacak

Yakın sürece olabilecek yeni influenza (grip) salgınlarıyla, soğuk algınlığı, allerjiler (dönemsel olarak az görülmekle birlikte benzer belirtiler ortaya çıkmaktadır) ile birlikte sağlık çalışanlarının işlerinin daha da zorlaşacağını ifade eden Dr. Naci İşoğlu, şunları kaydetti.

‘’Bu zorluğun en önemli nedeni yeni Covid 19 enfeksiyonu ile benzer özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Özellikle yüksek ateş, kas, eklem ağrıları, baş ağrıları, yorgunluk (bitkinlik) hissi, öksürük, boğaz ağrısı, tat koku kaybı gibi bulguların her iki durumda da görülmektedir. Bu nedenle özel bir bulgu yoksa muayene esnasında hastalıkları ayırt etmek neredeyse mümkün olmayacaktır. Özellikle nefes darlığının sıkça görüldüğü allerjik bronşit, astım gibi durumlarda karışıklık yaratacaktır.’’

Son dönemlerde artan vakaların önemli bir kısmı ya direkt ya da hastanelerdeki yığılma nedeniyle birinci basamak aile hekimliklerine yöneltildiğini vurgulayan İşoğlu, ‘’Peki bu kurumlar bunu ayırt edebilecek imkanlara sahip midir?  Elbette ki hayır.  Çünkü bunun ayırıcı tanısının en önemli unsuru PCR testidir.  Aile hekimliklerine başvuran hastalar bu nedenle zorunlu olarak tekrar hastanelere yönlendirilecektir. Var olan tıkanıklık açmaza dönüşme yolunda ilerliyor’’ dedi.

Acil servisler yükün altında kalacak

İllerde bu testi pandemi hastanesi olarak hizmet veren kamu ve özel hastanelerin yaptığını, bu nedenle test kuyruklarında yeterli testin zamanında yapıldığını söylemenin mümkün olmadığına dikkat çeken Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İşoğlu, şunları ifade etti.

‘’Özellikle acil servisler şu anda bile ciddi yük altındayken önümüzdeki süreçte artan bu yükün altında kalacaktır. Bu yığılmayı azaltmak için birinci basamaktan yönelecek hastalar için bölgesel test merkezleri oluşturulabilir. Bu durum neden bu kadar önem taşıyor. Önem taşıyor, çünkü bugünlerde gündemimizin ilk sırasından hiç düşmeyen pandemi ve bununla bağlantılı neredeyse turkuaz renginden nefret ettirecek tablolar hiç hoş görünmüyor. Bu tabloları hazırlayanlara güvenimiz kalmamış olsa da orada yer alan rakamlar bile nasıl bir gerçekle karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir. Günlük ölüm rakamını 230-235 civarında bile düşünsek bir aylık neredeyse 7 bin 500 (yedibinbeşyüz) civarında ölümü işaret ediyor.’’

Böylesine karanlık bir dönem yaşanırken kış aylarında sağanak, fırtına, yoğun kar yağışı, tipi, çığ gibi olayların da pandemi sürecinde sağlık çalışanlarını ürküttüğünü anlatan Dr. İşoğlu, şunları kaydetti.

‘’Bu durumu yağışların tüm bölgelerde arttığı dönem olarak düşündüğümüzde diğer durumlara hazır mıyız sorusu cevabı çok zor olan soru olarak karşımızda duruyor. Diğer karışabilecek hastalıklar da göz önüne alındığında sağlık ortamının ”toz dumana döneceği”, ”göz gözü görmeyeceği” puslu günlerin yakın olduğunu söylemek hiç de abartı olmayacaktır.’’

Aşının bu sürecin atlatılmasının en önemli yapı taşı olduğuna dikkat çeken Naci İşoğlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

‘’Bu konuda aynı pandemi başlangıcından itibaren olduğu gibi şeffaflıktan uzak bir şekilde sürdürülmekte ve yönetilememektedir. Sahip olduğumuz imkanlara baktığımızda bizim acilen aşıdan önce hızı yavaşlatmamız gerektiği apaçık ortadadır. Kaybedecek hiçbir zamanımız yok. Bu nedenle aşıyı ısrarla talep etmeliyiz ama bununla her şeyin üzerini kapatamayız. Aşıdan bağımsız olarak bilimin öngördüğü uygulamalar acilen hayata geçirilmelidir.’’

Turkuaz özel renk

Sağlık Bakanlığı tarafından günlük COVİD-19 ile ilgili bilgileri açıklanan tablodaki turkuaz rengin çok güzel ve özel bir renk olduğunu anlatan İşoğlu, sözlerini şöyle tamamladı.

‘’Turkuaz renge birçok güzel anlam yüklenir. Biran önce gerçek anlamlarıyla yüklü güzel günlere ulaşmak istiyoruz. Turkuaz aynı zamanda geçmişle geleceği birleştirerek yaşamın devamlılığını simgeleyen mavinin huzurunu ve sakinliğini, yeşilin dengesini ifade eden yeşile çalan açık mavi renktir. Ayrıca açık iletişim ve düşüncenin açıklığı anlamına geldiği söylenir. En azından bu tanımlamalara saygı göstererek şeffaflık çağrısını bir kez daha yapmak istiyorum. Turkuaz renginden nefret ettirecek günleri ve yanlış bilgilerle donanmış tabloları yaşamak istemiyoruz.’’

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.