Olası İran saldırısına karşılık verileceğini yineleyen İsrail Savunma Bakanı, ABD’li mevkidaşıyla görüştü

Olası İran saldırısına karşılık verileceğini yineleyen İsrail Savunma Bakanı, ABD’li mevkidaşıyla görüştü

ABONE OL
11:34 - 12/04/2024 11:34
Olası İran saldırısına karşılık verileceğini yineleyen İsrail Savunma Bakanı, ABD’li mevkidaşıyla görüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İsrail, İran’ın olası saldırısına karşılık vereceği açıklamasını yinelerken, Batılı ülkeler itidal çağrısında bulunuyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkesinin İran’dan gelecek herhangi bir saldırıya doğrudan karşılık vereceğini söyledi.

Amerikalı mevkidaşı Lloyd Austin’le telefonda görüşen Gallant, “İran’ın doğrudan bir saldırısı, İsrail’in İran’a uygun bir karşılık vermesini gerektirecektir” dedi.

Pentagon’dan İsrail’e destek mesajı

Pentagon, görüşmede Austin’in İran’dan gelen tehditlere karşı ülkesinin desteğini yinelediğini belirtti.

ABD Savunma Bakanlığı açıklamasında, “Başkan Biden’ın İsrail Başbakanı Netanyahu’ya verdiği açık mesajı yineleyen Bakan Austin, Bakan Gallant’a İran saldırılarına karşı İsrail’i savunmak için ABD’nin tam desteğine güvenebileceğini söyledi” denildi.

Bu arada ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) Orgeneral Erik Kurilla’nın İsrail ziyareti “mevcut güvenlik tehditlerinin” görüşülebilmesi için öne çekildi. İsrail’de temaslarda bulunan Kurilla son aylarda düzenli olarak bu ülkeye seyahat ediyor.

Bu ay başında İran’ın Şam’daki büyükelçiliği yerleşkesine yönelik saldırıda Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü’nden bir komutan ve altı askeri yetkili öldürülmüştü.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, “Bu saldırı, topraklarımıza saldırı anlamına geliyor. Bu şeytani rejimin (İsrail) cezalandırılması gerekiyor ve cezalandırılacaktır” demişti.

Gerilime karşı itidal çağrısı

İran’ın saldırının ardından İsrail’e karşılık vereceği açıklaması bölgede gerilimi arttırdı.

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre dün yaptığı açıklamada, “ABD’nin saldırıda bir rolü olmadığını İran’a ilettik” ifadelerini kullandı.

Rusya, Almanya ve İngiltere Ortadoğu ülkelerini itidalli olmaya çağırırken, Tahran’a uçan iki Batılı havayolu şirketinden biri olan Alman havayolu şirketi Lufthansa, İran’ın başkentine uçuşlarını askıya almıştı.

Rusya ise vatandaşlarını Ortadoğu ülkelerine seyahat etmemeleri konusunda uyarmıştı.

Reuters haber ajansının konuya ilişkin bir haberinde, İranlı kaynakların Washington’a İsrail’in saldırısına bölgede gerilimde büyük bir tırmanmadan kaçınacak şekilde karşılık vereceğinin işaretini verdiği belirtildi.

VOA tarafından geçilen Olası İran saldırısına karşılık verileceğini yineleyen İsrail Savunma Bakanı, ABD’li mevkidaşıyla görüştü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Olası İran saldırısına karşılık verileceğini yineleyen İsrail Savunma Bakanı, ABD’li mevkidaşıyla görüştü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Olası İran saldırısına karşılık verileceğini yineleyen İsrail Savunma Bakanı, ABD’li mevkidaşıyla görüştü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.