OHAL Kalktı Tepkiler Sürüyor

OHAL Kalktı Tepkiler Sürüyor

ABONE OL
22:29 - 21/07/2022 22:29
OHAL Kalktı Tepkiler Sürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü halin üzerinden 6 yıl geçti. 7 kez uzatılan OHAL sırasına binlerce kamu çalışanı ihraç edildi. Halen işine dönemeyen kamu çalışanları Diyarbakır’da üç günlük adalet nöbeti başlattı.

OHAL’in 7. yıldönümü nedeniyle Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi sendikaların temsilcileri, OHAL döneminde yaşanan uygulamalara dikkat çekmek amacıyla üç gün sürecek bir ‘adalet nöbeti’ eylemi başlattı.

Eğitim-Sen 2 Nolu Şube binasındaki eylem, aralarında ihraç edilen öğretmenlerin de bulunduğu bir grubun katılımıyla başladı. Eyleme katılanlar alkışlarla duvara pankart astıktan sonra oturmaya başladı. Eylem sürerken VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan eylemcilerin ortak vurgusu ‘OHAL hayatımızı alt üst etti’ oldu.

Eğitim-Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Eş Başkanı Zülküf Güneş, daha önce eleştirdikleri hukuksal normların bile OHAL ile ortadan kaldırıldığını söyledi. Eğitim-Sen’in üye sayısının OHAL sonrası düştüğüne dikkat çeken Güneş, şunları söyledi: ”2016 yılına kadar yaşadıklarımız ve 2016 sonrası yaşadıklarımız arasında dağlar kadar fark var. 2016 yılına kadar Türkiye’de kısmen, ağır aksak yürüyen bir hukuk süreci vardı. Hukuksal normlar vardı ama 2016 sonrası beğenmediğimiz normlar bile ortadan kaldırıldı, tamamen bir baskı iktidarı oldu. Neredeyse bir polis devleti uygulamasıyla yaşamımızı idame ettirmeye başladık. Üye sayımız OHAL öncesi Türkiye geneli 140 bine yakınken 65 binlere kadar geriledi. Son 1 yıldır yeniden 80 binlere dayandı.”

OHAL döneminin ilk ihraç edilen isimlerinden olan öğretmen İhsan Babaoğlu, hayatının alt üst olduğunu söyleyenlerden. OHAL’ın kendileriyle birlikte ailelerini de etkilediğini savunan Babaoğlu ”2016’da ihraç oldum yaklaşık 6 yıl geçti. Bu 6 yıl içerisinde yaşamımız alt üst oldu elbette. Aile yaşamından, iş yaşamına kadar. Özel sektörde çalışamıyorsun, iş kurmak istediğiniz zaman bir sürü engeller çıkıyor. Kısacası açlığa mahkum edildik. 2016’da ilan edilen OHAL bir OHAL rejimini ilan etti ve hala sürüyor, kesintisiz devam ediyor. İhraçlar yine devam ediyor, iş bulma noktasında hala sıkıntılarımız söz konusu. Çocuklarımız okudukları okullarda ihraç olduğumuz için burs alamıyorlar” dedi.

Altı yıl önce ihraç edilen öğretmen Arin Zümrüt, ihraçların hala sürmesinin OHAL’in devam ettiğinin göstergesi olduğunu söyledi. OHAL’in bütün yaşamlarına müdahale ettiğini savunan Zümrüt, “Biz sadece mesleklerimizi kaybetmedik. Birileri, istediği zaman hayatımıza müdahale edebileceği gerçeğini bize hatırlattı. Bir sabah kalktık ve dediler ki artık bu okullarda çalışamayacaksınız. Herhangi bir yasal dayanağı olmadan bütün yaşamımıza bir müdahalede bulunuldu. Ülke siyasetinin değişmemesi ile bu uygulamalarının devam edeceğini de anladık. 35. madde dayanak gösterilerek birçok arkadaşımız hukuksuz bir şekilde ihraç edilmeye devam edildi. Aslında onların tekrar ihraç edilmesiyle bize yaşatılan travmalar hatırlatıldı” diye konuştu.

Servet Ergin de OHAl döneminde ihraç edilenlerdendi. Ergin’e göre Güneydoğu’da OHAL hiçbir zaman kalkmadı. 12 Eylül askeri darbesi döneminden daha fazla hukuksuz uygulamalarla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Ergin, “OHAL bu bölge açısından düşünürseniz aslında hiçbir zaman kalkmadı. Sadece isim değiştirdi. 15 Temmuz bahane edilen bir darbe idi. Darbe aslında 20 Temmuz’du halen de devam ediyor. Tutuklamalar, gözaltılar yeni ihraçlar, 35. maddeden arkadaşlarımız ihraç oldu. 12 Eylül döneminde de kısmen yaşadık askeri darbeyi. Ama bu yapılan siyasi darbe, burada çok fazla hukuksuzluk var” şeklinde konuştu.

OHAL sürecinde neler oldu?

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin bastırılmasından sonra 20 Temmuz 2016’da Türkiye genelinde 3 ay süreyle olağanüstü hal ilân edildi. 21 Temmuz 2016 saat 01.00 itibarıyla OHAL’in geçerli olması mecliste 115’e karşı 346 oyla kabul edildi. 7 kez uzatılan OHAL iki yılın ardından 18 Temmuz 2018’de tamamen kaldırıldı. OHAL’in en tartışmalı uygulamalarından biri Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) oldu. OHAL süresince çoğu kamudan ihraç edilenlerle ilgili kararları içeren 36 KHK yayınlandı. 2 yıl süren OHAL uygulaması sırasında 121 bin 311 kişi kamudan ihraç edildi. 5 bin 705’i akademik kadro olmak üzere 7 bin 80 kişi üniversitelerden ihraç edildi. OHAL süresince 160 bin kişiyle ilgili gözaltı işlemi yapılırken, 70 binden fazla kişi tutuklandı.

Değişik tarihlerde çıkarılan KHK’larla 64 özel eğitim kurumu, 360 özel kurs ve etüd merkezi, 847 öğrenci yurdu, 47 özel sağlık merkezi, 15 özel vakıf üniversitesi, 2 konfederasyona bağlı 29 sendika, bin 419 dernek, 145 vakıf, 174 medya ve yayın kuruluşu kapatıldı. 985 ticari işletme de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredildi. Türkiye genelinde 99 belediyeye kayyum atandı.

OHAL Komisyonu 17 bin itirazı kabul etti

Anayasa Mahkemesi, OHAL kararlarının yargıya götürülemeyeceğini, iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılamayacağını açıklamasının ardından uygulamalara itiraz için OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kuruldu. Komisyon, 2017 yılı Temmuz ayında çalışmalarına başladı. Halen çalışmalarını sürdüren komisyonun 27 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, başvuru sayısının 127 bin 130 olduğu belirtildi. İncelemesi devam eden başvuru sayısı 2 bin 895 olduğunu vurgulayan komisyon son açıklamasında şu bilgilere yer verdi: “27/05/2022 tarihi itibariyle verilen karar sayısı (17 bin 265 kabul, 106 bin 970 ret olmak üzere) toplam 124 bin 235’tir. Kabul kararlarından 61’i kapatılan (dernek, vakıf, öğrenci yurdu, televizyon kanalı, gazete) kuruluşların açılmasına ilişkindir. Buna göre, Komisyon’un karar vermeye başladığı tarihten itibaren toplam başvuruların yaklaşık yüzde 98’i hakkında karar verilmiş bulunmaktadır. Komisyon ayrıca, 3 bin 580 dosya için ön inceleme kararı vermiştir.”

VOA tarafından geçilen OHAL Kalktı Tepkiler Sürüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. OHAL Kalktı Tepkiler Sürüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan OHAL Kalktı Tepkiler Sürüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.