Oelde Veli Derneğinden Örnek Bir Girişim

Oelde Veli Derneğinden Örnek Bir Girişim

ABONE OL
20:11 - 30/09/2019 20:11
Oelde Veli Derneğinden Örnek Bir Girişim
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Oelde Türk Veli Derneği’nin örnek girişimi ve Ruhr Veliler Birliği desteği ile MobilES veli bilgilendirme projesi kapsamında Oelde Overbergschüle de “Eğitim Bilgilendirme Toplantısı” düzenlenerek Türklülerle anadilini kavuşturdu.

Toplantıya Türkiye Cumhuriyeti Münster Başkonsolosu Ahmet Davaz beraberinde Başkonsoloslukta görevli Eğitim Ataşesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi ve Aile ve Sosyal Politikalar Ataşesi ile birlikte katılarak vatandaşlara güzel bir mesaj vermiş oldu. Aynı şekilde çevre camiilerin imamları ile Oelde ve çevresinden çok sayıda vatandaş katılarak görüş ve temennilerini dile getirdiler. Alanlarında uzman olan konuşmacılar, eğitimin bütünlüğü açısından birbirini tamamlayan konular hakkında önemli bilgiler aktardılar.

Programı Oelde ve çevresinde görev yapan Türkçe öğretmeni Şenol Yıldız ile Essen de görev yapan ve aynı zamanda MobilES koordinatörü ve Ruhr Veliler Birliği ikinci Başkanı olan Türkçe ve Almanca öğretmeni Kamuran Turan birlikte sundular. MobilES projesi koordinatörlerinden ve Ruhr Veliler Birliği halkla ilişkiler sorumlusu Fatime Okuyucu MobilES projesini ve konuşmacıları tanıttıktan sonra değerli halk müziği sanatçısı ve Birlik Korosu’nun şefi Kazım Birlik anadili ile ilgili kendi bestelemiş olduğu türkülerinden bir demet sundu.

Akabinde Münster Başkonsolosu Ahmet Davaz’ın selamlama ve eğitimin ve özellikle de anadili eğitiminin önemi konusunda konuşmasından sonra programın ilk konuşmacısı, Münster Eğitim Ataşesi Necmettin Güler, ’Göçmen çocukların Okul Başarısını Etkileyen Unsurlar’’ konusunda bilgiler aktardı. Konuşmasında veli çalışmalarına vurgu yapan sayın Güler, velilerin okul toplantılarına ve okullarda düzenlenen her türlü etkinliğe aktif olarak katılmalarının öneminin altını çizdi. Özellikle de velilerimizin çocuklarının okullarıyla çok sıkı iletişimde olmaları ve okul etkinliklerine katılmaları konusunda uyarıda bulundu. Tüm eksikliklere rağmen Türk Toplumu olarak eğitimde başarılı bir grafik çizdiğimizi vurguladı.

Günün ikinci konuşmacısı KRV eyaleti Türk Topluluğu Başkanı ve aynı zamanda Almanya Türk Toplumu Başkan yardımcısı  Serhat Ulusoy konuşmasında ‘’Almanya Türk Toplumu’nun Eğitim Seferberliği’’ konusunu ele aldı. Ulusoy, toplum olarak el ele hareket etmemiz gereğini ve bunun için sivil toplum kuruluşlarının ve özellikle de veli derneklerinin daha profesyonel çalışması ve bu bağlamda desteklenmesi gerektiğinin mesajını verdi.

Son konuşmacımız  Dr. Ali Sak, çok dilliliğin bireysel ve toplumsal kazancı üzerinde durdu ve özellikle de kişilik, kimlik ve zekâ gelişiminde anadilinin önemine değindi. Dr. Sak “Anadilini iyi bilen çocuklar başarılı, kendini her iki dilde doğru ifade edebilen ve toplum içinde başarılı bir bireydir” diyerek anadilinin önemine tekrar tekrar vurgu yaparak evde çocuklarımızla Türkçe konuşmamız önerisinde bulundu. Abdül-Latif Benderoğlu‘nun „Anadilini sevmek, ana kucağını sevmektir, yaşamın ilk günlerinde, Anadilini sevmek yeniden yaşamaktır, yaşamın son günlerinde“ olduğu gibi anadili konulu şiirleriyle bezenmiş olan sunum zaman zaman izleyicilere duygusal anlar da yaşattı.

Konferansın son kısmını tüm konuşmacıların, Başkonsolos ve Ataşelerin katılımıyla soru-cevap bölümü ile bitirirken, geç saatlere kadar katılımcıların yoğun ilgisi dikkat çekti.

Toplantıyı değerli bestekar ve türkücü Kazım Birlik ve Uğur Çiftçi eşliğinde yine kendi besteleri olan “Yeşil Başlı Govel Ördek”, “Bizim Ele Bahar Geldi” ve son olarak da rahmetli Neşet Ertaş’ın bir türküsüyle seminere son verildi.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.