Oath Keepers’ın 6 Ocak Kongre Baskını Davası Başladı

Oath Keepers’ın 6 Ocak Kongre Baskını Davası Başladı

ABONE OL
23:51 - 03/10/2022 23:51
Oath Keepers’ın 6 Ocak Kongre Baskını Davası Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

6 0cak 2021 Kongre baskınında yer almakla suçlanan aşırılık yanlısı Oath Keepers grubunun kurucusu Stewart Rhodes ve dört destekçisine karşı açılan dava, Washington’daki federal mahkemede başladı.

Savcı Yardımcısı Jeffrey Nestler, davanın açılış konuşmasını yaptı. Nestler, konuşmasında, “Amaçları, gereken her türlü yola başvurarak başkanlık gücünün hukuki devir teslimini durdurmaktı. Bu yollara Amerikan hükümetine karşı silahlanmak da dahildi. Amerikan demokrasisinin temel taşlarından birini yıkmak amacıyla silahlı bir isyan oluşturmak üzere plan yaptılar” ifadelerini kullandı.

Oath Keepers’ın kurucusu Rhodes’un grubun internet sitesinde yayınladığı açık mektuplara atıfta bulunan Nestler, örgütün isyan planını “herkesin gözünün önünde” yaptığını kaydetti. Nestler ayrıca örgütün gizli yazışmalar için Signal gibi kriptolu mesajlaşma uygulamalarını da kullandığını söyledi.

Savcı Yardımcısı Nestler ayrıca Oath Keepers üyeleri için “Kongre binasını savunmaya ya da yardıma gitmediler, oraya saldırmaya gittiler” dedi.

Rhodes’un bir avukatı ise iddia makamının davayı mesajlar ve video görüntüleri gibi kasıtla seçilen kanıtlara dayandırdığını, Oath Keepers’ın baskın sırasında şiddete karışmadığını söyledi. Avukat Phillip Linder, “Bugün hükümetin size anlatmaya çalıştığı hikaye tamamen yanlış. Kışkırtıcı gibi görünse de yasadışı hiçbir şey yapmadılar” şeklinde konuştu.

İddia makamı, iktidarın eski Başkan Donald Trump’tan 2020 başkanlık seçimini kazanan Joe Biden’a geçişini engellemek için haftalar boyunca plan yaptıklarını kaydettiği Rhodes ve destekçilerini ayrılıkçı komplo kurmakla suçluyor.

Savunma avukatları da günler süren sorgulamalardan sonra seçilen jüri üyelerine ilk kez hitap etme fırsatı bulacak. Jüri seçimi sürecinde adaylara ayaklanma, Trump destekçileri ve diğer konulardaki görüşleri sorulmuştu.

Amerika Adalet Bakanlığı en son yaklaşık 30 yıl önce mahkemede isyan komplosu düzenleme suçlamasıyla dava açmıştı.

6 Ocak 2021 Kongre baskınında yaklaşık 900 kişi isyana teşvikle suçlandı, yüzlerce kişi hakkında iddianame hazırlandı. Baskına katılan isyancılar polis bariyerlerini aşmış, polis memurlarıyla yumruklaşmış, Kongre binasının camlarını kırmış ve Biden’ın aldığı seçim zaferinin tescillenmesi işlemini durdurmuştu.

Oath Keepers grubu, Kongre baskınıyla ilgili olarak isyancı komplo suçlamasıyla yargılanacak ilk grup olacak. Amerikan İç Savaşı döneminden kalma isyancı komplo suçu, 20 yıla kadar varan hapisle cezalandırılabiliyor. Davanın birkaç hafta sürmesi bekleniyor.

Dava sırasında savcıların jüri üyelerine, hükümet karşıtı Oath Keepers grubunun isyanının seçimlere ilişkin öfkenin anlık taşması değil, Joe Biden’ın Beyaz Saray’a girmesinin engellenmesi için hazırlanan planın parçası olduğunu söylemesi bekleniyor.

Oath Keepers’ın kurucusu Stewart Rhodes’un yanısıra davada örgütün Florida şubesinin lideri Kelly Meggs, aynı şubeden Kenneth Harrelson, Virginia eyaletinden emekli donanma istihbarat görevlisi Thomas Caldwell ve Ohio eyaletinde bir milis grubun lideri Jessica Watkins de yargılanıyor. Bu kişiler, isyan komplosu dışında başka suçlamalarla da karşı karşıya.

Yetkililer, Rhodes’un Biden’ın seçim zaferini geri çevirme planını seçimlerden sadece birkaç gün sonra yapmaya başladığını söylüyor. Mahkeme kayıtlarına göre Oath Keepers, Biden’ın başkan olması durumunda art arda şiddet ya da Rhodes’un bir telefon konuşmasında söylediği gibi “Kanlı, çok kanlı bir iç savaş” uyarısı yaptı.

Yetkililer, seçimlerden sonra Aralık ayında Rhodes ve Oath Keepers grubunun dikkatini 6 Ocak’ta Seçiciler Kurulu oylarının Kongre’de tescillenmesi işlemine çevirdiğini kaydediyor.

Savcılar, Oath Keepers’ın eğitim programları düzenlediğini, bunlardan birinde ”geleneksel olmayan savaşın” ele alındığını, gerektiği takdirde başkent Washington’a kolaylıkla taşımak için komşu Virginia eyaletinde bir otele silah yığdığını söylüyor. Mahkeme belgelerine göre Ocak ayı başında Rhodes, birkaç gün boyunca taarruz tipi AR makineli tüfekleri dahil silahlara, mühimmata, şarjörlere, dürbünlere ve diğer ekipmanlara 15 bin 500 dolar harcadı.

İletişim cihazları, miğfer, çelik yelek ve diğer türlü muharebe donanımına sahip Oath Keepers grubunun 6 Ocak 2021’de Kongre binasını baskını kamera görüntülerine yansımıştı. Grubun kurucusu Stewart Rhodes, Kongre binasının içine girmekle suçlanmıyor. Ancak telefon kayıtları, Rhodes’un ayaklanma sırasında binanın içine girenlerle iletişim içinde olduğunu ortaya koyuyor. Rhodes ayrıca olay sonrasında grubun üyeleriyle bina dışında görülmüştü.

Öte yandan savcılar, komplonun 6 Ocak’ta sona ermediğini de belirtiyor. Buna göre baskın ve Biden’ın yemin töreni arasında geçen sürede Rhodes, ateşli silah parçaları, şarjör, mühimmat ve diğer kalemlere 17 bin dolardan fazla para harcadı. Yemin töreninin yaklaştığı günlerde Rhodes, diğerlerine, Demokrat Partili yeni iktidara karşı çıkmak için yerel milis güçleri örgütlemeleri çağrısı yaptı.

Rhodes, 6 Ocak akşamı yazdığı bir mesajda, “Vatanseverlerin vatan hainlerine mesaj vermek için kendi Kongre binalarına girmeleri, olacaklarla kıyaslandığında HİÇBİR şeydir” ifadelerini kullanmıştı.

Savunma avukatları, Oath Keepers üyelerinin Washington’a sadece Trump müttefiki Roger Stone gibilerinin etkinliklerinde ve Trump’ın Beyaz Saray önündeki açık hava mitinginde güvenliği sağlamak amacıyla geldiklerini söylemişti. Kongre binasına saldırmak için hiçbir plan yapılmadığını söyleyen Rhodes, grup üyelerinin kendi başlarına hareket ettiklerini kaydetmişti.

Rhodes’un avukatlarının, jüri üyelerinin müvekkillerini isyan komplosu kurmaktan suçlu bulamayacağını, çünkü Rhodes’un 6 Ocak’tan önceki tüm eylemlerinin Trump’tan gelmesini beklediği talimatlara hazırlık olduğunu, bu talimatların da hiçbir zaman gelmediğini savunması bekleniyor.

Rhodes’un avukatı, müvekkilinin, Trump’ın İsyan Yasası’nı devreye sokarak milisleri çağıracağına inandığını söylemek için ifade vereceğini söyledi. Rhodes, Biden’ın başkan olmasını engellemek için Trump’tan milis örgütleri devreye sokması talebinde bulunmuştu. Rhodes’un avukatları, savcıların yasadışı komplo olduğunu iddia ettikleri eylemin aslında bir başkana Amerika’da geçerli olan bir yasayı işletme çağrısı olduğunu söylemesi bekleniyor.

Savcılarsa Rhodes’un kendi sözlerinin, Trump’tan bağımsız olarak harekete geçeceğini gösterdiğini savunuyor. 2020 yılı Aralık ayında Rhodes, bir mesajında, Trump’un “harekete geçmeyi başaramaması halinde bizim harekete geçeceğimizi bilmesi lazım” ifadelerini kullanmıştı.

Amerika’daki son isyan komplosu davası, Mısırlı din adamı Şeyh Ömer Abdül Rahman’a ve dokuz destekçisine karşı açılmıştı. Davada Abdül Rahman ve destekçileri Birleşmiş Milletler binası, FBI binası, iki tünel ve New York ve New Jersey’yi birbirine bağlayan bir köprüyü havaya uçurma planı yapmakla suçlanmıştı.

VOA tarafından geçilen Oath Keepers’ın 6 Ocak Kongre Baskını Davası Başladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Oath Keepers’ın 6 Ocak Kongre Baskını Davası Başladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Oath Keepers’ın 6 Ocak Kongre Baskını Davası Başladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.