”Nükleer Santral Bölgesi Askeri Güçlerden Arındırılsın”

”Nükleer Santral Bölgesi Askeri Güçlerden Arındırılsın”

ABONE OL
09:42 - 12/08/2022 09:42
”Nükleer Santral Bölgesi Askeri Güçlerden Arındırılsın”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna’daki Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya çevresindeki askeri operasyonlarını derhal sonlandırılması ve bölgenin askeri güçlerden tamamen arındırılması çağrısı yaptı.

Mart ayından beri Rusya’nın kontrolünde olan Zaporijya Nükleer Santraline geçtiğimiz hafta düzenlenen saldırıda harici güç kaynağı sistemi hasar görmüştü.

Ukrayna, Rusya’nın topçu saldırılarının Zaporijya ‘daki nükleer enerji santralında üç radyasyon sensörünü tahrip ettiğini ve bir işçinin yaralandığını açıklamıştı. Ukrayna ve Rusya, nükleer santral bölgesindeki saldırılardan birbirlerini sorumlu tutmuşlardı.

“Tehlikeli adımlardan kaçının”

BM Genel Sekreteri Guterres, taraflara nükleer tesisin yakın çevresindeki tüm askeri faaliyetlerin derhal durdurulması ve tesislerini veya çevresini hedef almaması çağrısında bulunarak, gelişmeleri endişeyle izlediğini ifade etti.

BM Genel Sekreteri Guterres, tüm taraflara sağduyu çağrısında bulundu, nükleer santralin fiziki bütünlüğünü ve güvenliğini tehdit edecek adımlardan kaçınılması gerektiğini belirtti.

Guterres, son birkaç gündür bölgede büyük felakete neden olabilecek haberler konusunda endişe duyduğunu belirterek, “Her türlü askeri personel ve askeri araç nükleer santral ve çevresinden çekilmeli. Nükleer santral, herhangi bir askeri operasyonun parçası olarak kullanılmamalıdır. Nükleer santral bölgesinin güvenliğini sağlamak için bölgenin askerden arındırılması için anlaşma sağlanmalı” dedi.

Ukrayna ve Rusya’ya uzmanların inceleme yapması için işbirliği çağrısı

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Direktörü Rafael Mariano Grossi, BM Güvenlik Konseyi’nin Ukrayna oturumuna video konferans aracılığıyla katılarak, Zaporijya nükleer santrali konusunda yaşanan tehlikeli durumu vurguladı.

Grossi, nükleer santralin bağımsız uzmanlar tarafından denetlenip, incelenmesine acilen izin verilmesi gerektiğini, yoksa bölgede çok ağır bir krizle karşı karşıya kalınabileceğini ifade etti.

Nükleer santral bölgesinde yaşananları endişe verici olarak değerlendiren Grossi, hem Rusya hem de Ukrayna’ya işbirliği çağrısında bulunarak, “En kısa zaman inceleme yapmamızın yolu açılmalıdır” dedi.

Rusya saldırılardan Ukrayna’yı sorumlu tuttu

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile Haziran ayında yapılması kararlaştırılan ziyaretin BM güvenlik yetkilileri tarafından iptal edildiğini söyledi.

Nebenzia, nükleer santral bölgesinde araştırma yapılması için işbirliğine hazır olduklarını ifade etti. Rus temsilci nükleer santral bölgesindeki askeri saldırılarla ilgili Ukrayna’yı sorumlu tuttu, batı ülkelerini de “Ukrayna’nın yalanlarına ortak olup hayal görmekle” suçladı.

Ukrayna’nın BM Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde olan askeri saldırılardan Rusya’yı sorumlu tuttu.

Ukrayna temsilcisi, Rusya’nın Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki askerlerini derhal çekmesini istedi. Kyslytsya, Rusya’yı “terörist devlet” olarak suçlayarak ülkelerindeki işgale derhal son verme çağrısında bulundu.

ABD: “Yaşananların sorumlusu komşusunu işgal eden Rusya”

ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Silah Kontrolü ve Güvenlik Müsteşarı, Bonnie Jenkins BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, “ABD’nin Ukrayna halkını, komşu devletleri ve uluslararası toplumu tehlikeye atacak bir nükleer riske ilişkin endişeler taşıdığını belirterek,” Nükleer santral bölgesinde tüm yaşananlar, Rusya’mın komşusu Ukrayna’yı daha fazla işgal etme kararının bir başka trajik sonucudur. Rusya’nın geniş çaplı işgali bugüne kadar binlerce sivilin ölmesine veya yaralanmasına neden oldu. Rusya’yı bir kez daha Ukrayna’nın nükleer tesislerinde veya yakınındaki tüm askeri operasyonları durdurmaya çağırıyoruz. Rusya’nın nükleer tesisinin tam kontrolünü derhal Ukrayna’ya iade etmesini istiyoruz” dedi.

Jenkins, ABD’nin BM Genel Sekreteri’nin santral çevresinde askerden arındırılmış bölge çağrısını desteklediğini söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın nükleer santraldeki incelemelerinin daha fazla gecikmeden yapılması gerektiğini belirtti. Jenkins, ABD adına Rusya’ya yaptığı çağrıda,” Kanunsuz işgalinize son verip Ukrayna’dan askerlerinizi derhal çekin” dedi.

VOA tarafından geçilen ”Nükleer Santral Bölgesi Askeri Güçlerden Arındırılsın” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ”Nükleer Santral Bölgesi Askeri Güçlerden Arındırılsın” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ”Nükleer Santral Bölgesi Askeri Güçlerden Arındırılsın” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.