New York’ta Trump Aleyhine Davada Jüri Seçimi Başlıyor

New York’ta Trump Aleyhine Davada Jüri Seçimi Başlıyor

ABONE OL
21:26 - 24/10/2022 21:26
New York’ta Trump Aleyhine Davada Jüri Seçimi Başlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın şirketler grubuna ilişkin vergi dolandırıcılığı davasında jüri seçimi başlıyor. Manhattan’da görülen davada savcılar Trump Organization’ı, yöneticilerine mali hesaplara yansıtılmayan ödemeler yapmakla suçluyor.

New York’ta görülen dava, 2024’te yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olmayı değerlendiren Trump’ın karşı karşıya olduğu çok sayıda soruşturmalardan biri.

Manhattan bölgesi savcılığı ofisi Trump Organization ve dönemin mali işler müdürü Allen Weisselberg hakkında 2021 yılı Temmuz ayında iddianame hazırlamış; Weisselberg Ağustos ayında hakkındaki 15 suçlamayı kabul etmişti.

Bu suçlamalar arasında vergi dolandırıcılığı ve hırsızlık vardı. Weisselberg savcılarla yaptığı anlaşma kapsamında 1,76 milyon dolarlık geliri gizlediğini itiraf etmişti.

Weisselberg yaklaşık 50 yıl boyunca Trump Organization’da çalıştı. Mali işler müdürü olarak işe başladığı grup ve kendisi hakkında geçen yıl iddianame hazırlandığında ise şirketin üst düzey danışmanıydı.

Trump Organization, savcılıkla yaptığı anlaşmanın ardından Weisselberg’ü “iyi ve onurlu bir insan” olarak nitelemiş ve eski mali işler müdürünün “Trump’ı hedefleyen siyasi bir davada yasa uygulayıcılar tarafından taciz ve tehdit edildiğini” savunmuştu.

Otel, golf sahaları ve başka emlak mülkleri işleten Trump’ın şirketler grubu, karşı karşıya olduğu üç farklı vergi dolandırıcılığı ve altı farklı suçtan 1,6 milyon dolara kadar para cezasına çarptırılabilir.

Trump Organization ise savcılığın yıldız tanık olarak değerlendirdiği eski mali işler müdürü Weisselberg’ü yalan söylemekle suçlayacağı belirtiliyor.

Jüri belirleme sürecinin başlayacağı oturuma Yargıç Juan Merchan başkanlık ediyor.

Her iki tarafın avukatları, davada tarafsız bir karara varıp varamayacaklarını sorgulamak amacıyla jüri adaylarına soru yöneltebilecek ve olası adaylara Trump hakkındaki şahsi görüşlerini sorabilecek.

Savcılar Trump Organization’ı 2005 yılından itibaren 15 yıl boyunca devam eden kapsamlı vergi dolandırıcılığıyla suçluyor. Şirketler grubu, bazı çalışanlarına vergilendirilebilir ödemelerini yetkililere bildirmemek ve bu şekilde vergi ödemekten kaçınmakla suçlanıyor.

Trump Organization’ı temsil eden avukatlarsa davanın siyasi görüşleri sebebiyle savcılığın Trump’a karşı düşmanlığından kaynaklandığını iddia etmiş, yargıçsa bu iddiayı reddetmişti.

Manhattan’da görülen vergi dolandırıcılığı davası, Eylül ayında New York Başsavcısı Letitia James tarafından Trump Organization, Donald Trump ve çocukları aleyhinde açılan ve bankadan uygun kredi ve sigorta poliçesi almak amacıyla mülklerin değerini şişirmekle suçlandığı davadan ayrı.

Trump, Demokrat Başsavcı’nın açtığı bu davanın da siyasi olduğunu savunmuştu.

Pelosi: “İfadeye gelecek kadar adam olduğunu sanmıyorum”

Vergi davasında hakkında bir suçlama bulunmayan Trump, görevden ayrılırken Beyaz Saray’dan devlete ait gizli belgeleri Florida’daki evine taşımasına ilişkin federal bir soruşturmayla karşı karşıya.

Eski Başkan Trump 6 Ocak Kongre saldırısındaki rolünün sorgulandığı Temsilciler Meclisi bünyesindeki komisyonun yürüttüğü soruşturmayla da karşı karşıya. Komisyon Trump’a celp göndererek kendisini yeminli ifade vermeye çağırmıştı.

Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, eski Başkan Trump’ın “ABD Kongresi’nin gönderdiği celbe uyamayacak kadar korkak olduğunu” söyledi.

MSNBC kanalına Pazar günü verdiği röportajda Pelosi, “İfadeye gelecek kadar adam olduğunu sanmıyorum. Yemin altında ifade vereceği için, avukatlarının ifadeye gelmesini istediğini düşünmüyorum. Gelebilecek kadar adam mı göreceğiz” diye konuştu.

6 Ocak Kongre saldırısını soruşturan komisyonun Cumhuriyetçi başkan yardımcısı Liz Cheney de NBC kanalının Meet the Press programına yaptığı açıklamada, Trump’ın muhtemelen Adalet Bakanlığı’nın kendisini yargılayabileceği suçlar işlemiş olduğunu söyledi.

Cheney, “İktidarın barışçı devrini durdurma teşebbüsünde bulunmak için güç kullanmaya yönelik isteğini gösterdi” ifadelerini kullandı.

Trump’a eleştirileri sebebiyle Cumhuriyetçi Parti’deki liderlik rolünü ve 2022 ön seçimlerini kaybeden Liz Cheney, “2020 seçimini kaybettiğini kabul ettiğine ilişkin tanık ifadelerini ortaya koyduk. Kazandığını düşünmüş olsa bile, silahlı bir kalabalığı Kongre’ye gönderemezsiniz. 187 dakika boyunca hiçbir şey yapmadan oturup saldırıyı durdurmayı reddedemezsiniz. Daha fazla şiddeti körükleyen bir tweet paylaşamazsınız” ifadelerini kullandı.

Cheney, Trump’ın ifade vermeyi reddetmesi halinde komisyonun ne yapacağı konusunda ayrıntı vermedi, ifade vermesi halindeyse “Bunu bir sirke dönüştürmeyecek” dedi.

VOA tarafından geçilen New York’ta Trump Aleyhine Davada Jüri Seçimi Başlıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. New York’ta Trump Aleyhine Davada Jüri Seçimi Başlıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan New York’ta Trump Aleyhine Davada Jüri Seçimi Başlıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.