New York’ta sığınmacıların dramı büyüyor

New York’ta sığınmacıların dramı büyüyor

ABONE OL
11:32 - 11/01/2024 11:32
New York’ta sığınmacıların dramı büyüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’ye, Meksika sınırından gelen sığınmacılar sorunu giderek daha da tırmanıyor. İltica talebiyle ülkeye gelen sığınmacıların akın ettiği New York kentinde, sığınmacı sorunu giderek bir drama dönüşüyor.

New York’ta sayıları yüzbinlerle ifade edilen sığınmacıların yaklaşık 70 bini halen New York Belediyesi’nin sağladığı farklı yerlerde barınıyor.

Kentte, evsiz barınakları, okullar, ibadethaneler, turistik oteller gibi birçok farklı yer de sığınmacılar için kullanılsa da giderek artan talep nedeniyle çeşitli idari önlemler alındı. Ancak alınan yeni önlemler, kentteki sığınmacı sorunuyla ilgili tartışmaları da alevlendirdi. New York Belediyesi’nin, sığınmacıların barındıkları yerlere ilk yerleştikten sonra buralarda kalış süresini 60 günle sınırlama kararı tartışmaların odağı oldu. Sığınmacı ailelere yönelik barınaklarda kalışlarıyla ilgili 60 gün sınırlamasının süresi dün doldu.

Sürenin dolmasının ardından kentteki barınaklarda kalan ailelerin tahliyesine başlandı. Daha önce binlerce sığınmacı ailenin, yaşadıkları barınakları 60 günde terk etmeleriyle ilgili tebligat yapılmış, belediyenin beş bine yakın sığınmacı aileye tebligat gönderdiği bildirilmişti. New York Belediyesi’nin çocuklu aileleri, hamile kadınları kışın ortasında kaldıkları yerlerden tahliye etme kararı, bekar olan sığınmacıların da barınacak yer bulamadıkları için sokaklarda, parklarda ya da metroda uyumak zorunda kalmaları, kentin sığınmacı sorununu çok daha dramatik bir duruma dönüştürdü.

Sığınmacıların kış soğuklarında kalacak yer bulamaması endişesi artıyor.

Binlerce sığınmacıya kaldıkları yeri boşaltmaları için tebligat gönderildi
New York Belediyesi’nin şimdiye kadar 4 bin 800 sığınmacı aileye kaldıkları barınakları, kaldıkları 60 günün sonrasında boşaltmaları gerektiği yönünde bildirimler gönderdiği, New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın, bu uygulamayı sürdürmesiyle bu sayının oldukça artacağı belirtiliyor.

Başkan Adams’ın, 60 günle sınırlı barınaklarda kalma politikası sonucunda, kaldıkları barınaklardan tahliye edilen ya da tahliye edilecek sığınmacıların okula giden çocuklarının da verdikleri barınak adreslerinde artık yaşamadıkları için gittikleri okullardan ilişkilerinin kesildiği bildiriliyor.

New York eğitim yetkililerinin, sığınmacı ailelerin öğrenci çocuklarının daha önce gittikleri okullarda kalabilmesi çalışmalarını sürdürdükleri kaydedildi. New York Sağlık Departmanı üst düzey yöneticisi Dr. Ted Long yaptığı açıklamada, “En büyük önceliğimiz özellikle ilkokuldaki çocukların kendi okullarında da kalabilmelerini sağlamak’’ dedi. New York Belediyesi’nin sığınmacılarla ilgili yürüttüğü 60 gün politikasının son derece tartışmalı olduğunu belirten hukukçular ve kentteki diğer seçilmiş yetkililer, Başkan Adams’ın bu kararından dönmesi çağrısında bulundu.

Başkan Adams: ‘’ Hiçbir sığınmacı aile ve çocuk sokakta kalmayacak’’

New York Belediye Başkanı Adams, barınak değişikliğine rağmen hiçbir ailenin dışarıda uyumaya zorlanmayacağına dair güvence verdiğini belirterek “Burası çocukların ve ailelerinin sokağa koyulacağı ya da sokakta uyuyacağı bir şehir olmayacak’’ dedi.

New York Belediyesi Denetçisi Brad Lander, ofisinin 60 günlük politikaya ilişkin soruşturma başlatacağını belirterek, “Hamile kadınların ve ailelerin kış ortasında tahliye edilmesi zulmünü belki engelleyemeyebiliriz. Ancak en azından bu politikanın nasıl uygulandığına dair bilgi talep edebiliriz. Sığınmacılarla yeterli iletişim sağlanamıyor. Sığınmacı öğrencilerin okullarının aksaması hakkında bir dizi sorular var. Yönetimin uyguladığı politikanın sonuçlarıyla ilgili endişelerimiz var. Tahliyeler veya barınma yerlerinin değiştirilmesinin sığınmacıların çalışma izni ve yasal göçmenlik statüsü elde etmesini etkileyip etkilemeyeceği konusunda sorularımız var’’ dedi.

VOA tarafından geçilen New York’ta sığınmacıların dramı büyüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. New York’ta sığınmacıların dramı büyüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan New York’ta sığınmacıların dramı büyüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.