New York’ta Okullar Yeniden Kapanıyor

New York’ta Okullar Yeniden Kapanıyor

ABONE OL
22:45 - 19/11/2020 22:45
New York’ta Okullar Yeniden Kapanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

New York’ta son bir haftada artan Corona virüsü vaka sayıları yetkilileri yeni tedbirler almaya zorladı. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, yarından itibaren kentte okulların kapanıp, yüz yüze eğitimin sona ereceğini açıkladı. Karar, New York’ta son bir haftada saptanan Corona virüs vaka sayısının, yapılan testlerdeeyaletin limiti olan %3 oranını aşması sonrasında alındı.

Sabah düzenleyeceği günlük basın toplantısını iptal eden de Blasio, kurmaylarıyla saatlerce süren toplantının ardından New York’taki yüz yüze eğitimin yarından itibaren sona ereceğini ancak uzaktan eğitimin ise süreceğini kaydetti. ABD’de en fazla okulun bulunduğu kent olan New York’ta, okulların ne zaman yeniden açılacağı konusunda resmi bir açıklama yapılmadı.

New York Valisi Andrew Cuomo geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, New York’ta okulları kapatma kararını de Blasio’nun kişisel olarak alabileceğini ifade etmişti.

New York Eğitim Müdürü Richard Carranza, okul müdürlerine gönderdiği yazılı direktifte, ikinci bir karara kadar ülkede en fazla okulun bulunduğu New York’ta, yarından itibaren okulların kapanacağını, yüz yüze eğitimin sona ereceğini ancak uzaktan eğitimin devam edeceğini bildirdi.

Toplu taşımacılıkta yeni önlemler

New York’ta, Corona virüsünün yayılmasını engellemek için alınan tedbirler ve artan suç oranları nedeniyle kentin bazı semtlerinde New Yorklu’lar sokağa çıkmayı tercih etmiyor. Metropol Taşımacılık İdaresi (MTA) de bütçe açığı nedeniyle metro sefer sayılarını yüzde 40 oranında azaltmaya, 9 bin 400 çalışanını da işten çıkarmaya hazırlanıyor. New York’ta toplu taşımacılıkta sefer sayılarını azaltma planı sadece metroyla da sınırlı değil. Metropol Taşımacılık İdaresi, otobüs ve banliyö trenlerindeki sefer sayılarında da kısıtlamaya gidecek. Metropol Taşımacılık İdaresi’nin gündemine aldığı yeni kararların kabul edilmesi halinde kentte yaşamın sınırlı bir şekilde süreceği ifade ediliyor.

New York’ta otobüs çalışanlarının %80’inin, banliyö trenleri çalışanlarından ise binden fazlasının işten çıkarılması planlanıyor.

Kentte Corona virüsü salgını nedeniyle kapasitesinin %80 altında çalışan metro ve otobüslerin maddi kaybı giderek artıyor. Salgın hastalık nedeniyle gelirlerinde çok büyük azalmaların yaşandığı Metropol Taşımacılık İdaresi, bütçe açığını kapatmak için federal hükümetten 2021 yılı için 12 milyar dolar talep ediyor.

New York’ta 2019 taşınan yolcu kapasitesine ancak 2024 yılında ulaşması bekleniyor

Metropol Taşımacılık İdaresi’nin işten çıkarmalarla, önümüzdeki yıl yaklaşık 1,5 milyar dolar tasarruf etmesi planlanıyor. Metropol Taşımacılık İdaresi, salgın hastalık sonrasında New York’ta toplu taşımacılık araçlarında 2019 yılında taşınan yolcu sayısına ancak 2024 yılında yeniden ulaşılabileceğini ifade ediyor.

New Yorklular yetkililerin masasında olan kararı “New York’ta yaşamının durma noktasına gelmesi” olarak değerlendiriyor. Metropol Taşımacılık İdaresi Yönetim Kurulu’nun hukukçu üyesi Andrew Albert, toplu taşımacılık hizmetlerinin azaltılması ve işten çıkartmalarla ilgili yaptığı açıklamada, “Karar kabul edilirse kesinlikle New York’ta yaşamın sonu olur” diye konuştu.

İşten çıkarmalar ve sefer sayısı kapasitesinin azaltılması önümüzdeki ay oylanacak

Metropol Taşımacılık İdaresi Başkanı Pat Foye, dün düzenlediği basın toplantısında, hiç kimseyi işten atmak istemediğini belirtti ancak, “Federal hükümet fon sağlamazsa elimiz zorlanabilir” dedi.

Metropol Taşımacılık İdaresi, bugün yapacağı toplantıda servis kesintileri ve işten çıkartmaları değerlendirecek. Metropol Taşımacılık İdaresi yönetimi, Aralık ayında kesintiler ve işten çıkartmalarla ilgili kararı oylayacak.

New York’ta taksilerin durumu da parlak değil. New York Taksi ve Limuzin Komisyonu (TLC), yetkilileri kentin sembollerinden biri olan taksilerin geçtiğimiz yılla karşılaştırıldığında yüzde 81 oranında daha az gelir elde ettiği belirtildi.

Restoranların birçoğu kapanma tehlikesiyle karşı karşıya

New York’ta akşam 22.00’de kapanan restoranların da ekonomik olarak zor durumda olduğu belirtiliyor. Yaz aylarında getirilen yeni uygulamayla masalarını sokaklara taşıyan işletmeler kentte havaların soğumasıyla birlikte sadece iç bölümlerinde, %25 kapasiteyle çalışabiliyor. Kentteki restoranların %85’inin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Restoranların gece 22.00’den itibaren kapanma kararının alınmasının ardından gelirlerinde %30 azalma meydana geldiği ifade edildi.

.

VOA tarafından geçilen New York’ta Okullar Yeniden Kapanıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. New York’ta Okullar Yeniden Kapanıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan New York’ta Okullar Yeniden Kapanıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.