New York ve New Jersey’de Aşırı Yağışlar Can Aldı

New York ve New Jersey’de Aşırı Yağışlar Can Aldı

ABONE OL
15:37 - 02/09/2021 15:37
New York ve New Jersey’de Aşırı Yağışlar Can Aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

IIda Kasırgası ABD’nin güneyinde karaya ulaşmasından günler sonra binlerce kilometre öteye, kuzeydoğudaki New York ve New Jersey’ye rekor düzeyde yağış taşıyarak sele ve can kayıplarına neden oldu.

Karaya giriş yaptığı Louisiana’da ciddi bir yıkıma neden olan Ida Kasırgası, yoluna tropik fırtına olarak devam etti. Güçlü rüzgarlar binlerce kilometre ötede New York ve New Jersey’ye kadar yağmur bulutları taşıdı. Bölgede rekor miktarda yağış düştü. Oluşan sel nedeniyle en az 8 kişi hayatını kaybetti.

New York Valisi Kathy Hochul, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, eyalette acil durum ilan ettiğini belirtti.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio da yağışların rekor düzeyde olduğunu söyledi. Başkan de Blasio, “Tarihi bir hava olayıyla karşı karşıyız. Lütfen bu gece sokaklardan uzak durun. Ekiplerimiz ve acil servislerimizin işlerini halletmesine izin verin. Dışarı çıkmayı düşünüyorsanız çıkmayın. Metrolardan uzak durun. Yollara çıkmayın. Evlerinizde kalın” dedi.

Kentin Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx ve Staten Island bölgelerini etkisi altına alan yoğun yağış nedeniyle sel ve su taşkınları meydana geldi. Yetkililer, New Yorklular’ı evlerinden çıkmamaları için uyardı. New York’taki havaalanlarında uçuşlar gece 22.30’dan itibaren tamamen durduruldu.

NBC televizyonu aşırı yağışların neden olduğu sel nedeniyle New York’ta bir, New Jersey’de de dört kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Bu kişilerin aniden su basması nedeniyle evlerinin bodrum katlarında sıkışıp kalarak öldükleri belirtiliyor.

70’li yaşlarda bir erkeğin de cansız bedeninin sel sularında bulunduğu, bu kişinin aracının sele kapılması nedeniyle hayatını kaybettiği ifade edildi.

New Jersey eyaletinde çok sayıda Türk vatandaşının da yaşadığı Passaic’in Belediye Başkanı Hector Lora, yaptığı açıklamada, aracı sular altında kalan bir kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Metro seferleri durduruldu

New York’ta onlarca metro istasyonunu sel bastı. Metrolarda bulunan binlerce kişi uzun süre mahsur kaldı. Mahsur kalan yolcular metro istasyonlarından tahliye edildi.

Olağanüstü hal uyarısına ve araçlara trafiğe çıkma yasağına rağmen kentin birçok semtinde trafikte olan araçlar sele kapıldı. Sel nedeniyle birçok metro aracı hasar gördü. Kentte toplu taşıma ikinci bir emre kadar durduruldu. Birçok ev ve işyerinin selden etkilendiği, kentte 50 bin aboneye elektrik verilemediği belirtildi.

Manhattan’ın doğusundaki otoyollar, FDR Drive ve Bronx River Parkway, sular altında kaldı. Araçlarında mahsur kalan çok sayıda kişi New York İtfaiyesi tarafından kurtarıldı. Amerikan Ulusal Meteoroloji Dairesi, dün gece New York Central Park’ta bir saatte metrekareye 3,15 inç (80 mm) yağış düştüğünü açıkladı.

New York’ta polis, itfaiye ve ambulans dışındaki araçların sabah 05.00’e kadar yola çıkmasına izin verilmedi. New York’ta halka çok acil olmadıkça ‘dışarı çıkmayın’ uyarısında bulunuldu.

Gece ilerleyen saatlerde New Jersey Valisi Phil Murphy de bölgede acil durum ilan edildiğini açıkladı.

Tren seferlerinin aşırı yağışlar nedeniyle durdurulduğu New Jersey’de en az 9 evin fırtına nedeniyle ağır hasar gördüğü belirtiliyor.

New Jersey’deki Newark Havalimanı’nda da uçuşlarda aksamalar yaşandı ve geceyarısından sonra havalimanına iniş ve kalkışlar askıya alındı.

VOA tarafından geçilen New York ve New Jersey’de Aşırı Yağışlar Can Aldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. New York ve New Jersey’de Aşırı Yağışlar Can Aldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan New York ve New Jersey’de Aşırı Yağışlar Can Aldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.