“New York Metrosu’nda işlenen suçlar azalsa da tehlike hala büyük”

“New York Metrosu’nda işlenen suçlar azalsa da tehlike hala büyük”

ABONE OL
22:39 - 04/04/2024 22:39
“New York Metrosu’nda işlenen suçlar azalsa da tehlike hala büyük”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

New York Emniyet Müdürlüğü’nün arttırdığı güvenlik önlemlerine ek olarak, geçen ay New York Valisi Kathy Hochul’un Ulusal Muhafız birlikleri ve eyalet polisini görevlendirmesi sonrasında kentin metro güzergahlarında işlenen suçlar azalma eğilimine girdi.

472 istasyon ve yaklaşık 392 kilometrelik raylı sisteme sahip dünyanın en büyük beşinci metro sistemi olan New York Metrosu’nda işlenen suçların oranının son üç ayda, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 23 azaldığı açıklandı.

New York Belediye Başkanı Eric Adams ve Emniyet Müdürü Edward Caban, 2024 yılının ilk çeyreğinde alınan tedbirlerin işe yaradığını ve metro sistemini daha güvenli hale getirmek için başta yüksek teknoloji olmak üzere gerekli tüm önleyici tedbirlerin arttırılacağını kaydetti.

Son üç aylık suç istatistikleriyle ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan emniyet yetkilileri, polisin Mart ayında kentteki metro istasyonlarında 166 ağır suç vakasını tespit ettiğini, bunun geçen yılın Mart ayında kaydedilen 217 suça göre az da olsa düşme eğilimini yansıttığını belirtti.

Yetkiler ayrıca geçen yılın aynı ayına göre soygunlarda yüzde 51, ağır saldırılarda yüzde 10, cep telefonu, kredi kartı ve değeri bin doların üzerinde olan eşyaların çalınması ve yankesicilik olaylarında da yüzde 15 düşüş gördü.

New York emniyetinin verilerine göre metrodaki tutuklamaların yüzde 53 oranında arttığı, ayrıca geçen aya göre daha fazla sayıda silah ele geçirildiği kaydedildi.

“Az sayıda insan çok sayıda suç işliyor’’

New York Belediye Başkanı Adams, karşı karşıya oldukları en büyük zorluğun “tekrarlar” olduğunu, yani işlenen suçların aynı kişiler tarafından defalarca yeniden işlendiğini belirterek, sanıkların kefaletle serbest bırakılmaması için yargıçları sahip oldukları tüm hukuki yetkiyi kullanmaya çağırdı.

Adams, “Bu şehrin iyi insanlarına kötü şeyler yapan çok fazla kötü insan var. O kötü insanlar bunu yapmaya hakları olduğuna inanıyorlar. Az sayıda insan çok sayıda suç işliyor” dedi.

Adams, New York’un ABD’nin en güvenli büyük şehri olduğunu, rakamların da bunu yansıttığını savunarak, “Her geçen gün daha güvenli olmaya devam ediyoruz. Bugün, New York’ta genel suç eğiliminin azalmaya devam ettiğini ve düşüş gösterdiğini duyurmaktan gurur duyuyorum. Bu yıl cinayetler, silahlı saldırılar, hırsızlıklar, araba hırsızlıkları çift haneli rakamlara düştü. Cinayet vakaları da 2024’ün ilk çeyreğinde yüzde 17’den fazla düşüş gösterdi. Silahlı saldırı vakaları geçen Mart ayında yüzde 26, bu yılın ilk çeyreğinde ise neredeyse yüzde 19 oranında azaldı’’ diye konuştu.

“Metro sisteminde güvenliği sağlamak için daha fazla yüksek teknolojiden yararlanacağız’’

Belediye Başkanı Adams, metro sisteminde güvenliğin sağlanması için daha fazla yüksek teknolojiyi kullanacaklarını, anlık veri analizi yapan polis memuru sayılarını da arttıracaklarını kaydetti.

Adams, New Yorklular’ın haklı olarak güvenli metro, tren, platform ve istasyon talep ettiğini belirterek, “Biz de metrolarımızın güvenli olduğundan emin olmalıyız ve yolcularımızın da kendilerini güvende hissetmelerini sağlamalıyız. Bu nedenle yılın başında bazı suç kategorilerindeki artışların ardından turnikeler, platformlar ve tren vagonlarındaki varlığımızı güçlendirdik. Denetimleri arttırdık ve sürücülerimizi güvende tutmak için çeşitli yeni teknolojiler araştırıyoruz’’ dedi.

“Kent genelinde işlenen suçlar geçen yılın aynı dönemine göre azaldı’’

Adams, açıklanan verilere göre 2024 yılının ilk üç ayında kentte işlenen suçlarla mücadelede doğru yolda ilerlediklerini belirterek, “New York’un beş bölgesinin üçünde, silahlı saldırılarda azalma görüldü. Polis memurlarımız 1500’den fazla yasadışı ateşli silahı suçluların elinden aldı’’ şeklinde konuştu.

New York Emniyet Müdürü Caban da yoğun çalışmalarının somut sonuçlarını görmenin son derece cesaret verici olduğunu; sürekli olarak yeniden tutuklanan ve daha sonra kefaletsiz serbest bırakılan mükerrer suçlular hakkında bir şeyler yapılması halinde kentte işlenen suçların daha da azalacağını söyledi.

Caban, birçok durumda aynı kişileri tekrar tekrar tutuklamak zorunda kaldıklarını belirterek “Bu durum güvenlik güçleri için inanılmaz derecede sinir bozucu. Bu, yasalara uyan halka karşı da haksızlık. Kamu güvenliği algısı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip’’ dedi.

VOA tarafından geçilen “New York Metrosu’nda işlenen suçlar azalsa da tehlike hala büyük” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “New York Metrosu’nda işlenen suçlar azalsa da tehlike hala büyük” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “New York Metrosu’nda işlenen suçlar azalsa da tehlike hala büyük” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.