Nevruz Diyarbakır’da seçim mitingi havasında kutlandı

Nevruz Diyarbakır’da seçim mitingi havasında kutlandı

ABONE OL
22:31 - 21/03/2024 22:31
Nevruz Diyarbakır’da seçim mitingi havasında kutlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) tarafından düzenlenen nevruz kutlamalarının finali Diyarbakır’da yapıldı. On binlerce kişinin katıldığı kutlamalar, seçim mitingi havasında geçti.

Diyarbakır’daki kutlamaların adresi her zamanki gibi Newroz Park oldu. Kutlamalar sırasında alana yöresel kıyafetlerle girişe izin verilmemesi tartışmalara yol açtı. Yöresel kıyafet giyenler çıkarmak zorunda kaldı.

Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ile yaklaşık 10 yıldır kamuoyunun önüne çıkmayan Kürt siyasetçi Leyla Zana’nın da katıldığı kutlamalar, 2017 yılındaki nevruzda, polisin açtığı ateşle öldürülen Kemal Kurkut’un anılmasıyla başladı. Kurkut’un vurulduğu yere fotoğrafı ve karanfil bırakıldı.

Kutlamalara ilgi bu yıl da çok fazla oldu. On binlerce kişi havanın yağışlı olmasına rağmen alanda toplandı. Kadınlar yeşil sarı kırmızı süslerle erkekler ise izin verilen yöresel kıyafetleriyle kutlamalara katıldı. Alanda DEM Parti bayraklarıyla birlikte Irak Kürt Bölgesi’nin bayraklarının bulunması da dikkat çekti. Kutlamalara bu yıl, çatışma ya da eylemlerde ölen PKK kurucularının yakınları da katıldı.

Alanın çevresine Kurkut ile birlikte 2021 yılında HDP İzmir İl Başkanlığı’na düzenlenen saldırıda öldürülen Deniz Poyraz ile, İran’da, öldürülmesi aylarca süren protestolara neden olan Mahsa Amini’nin fotoğrafları da yer aldı. En fazla ilgi çeken ise tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın fotoğrafı oldu. İnsanlar Demirtaş’ı fotoğrafıyla fotoğraf çekmeyi ihmal etmedi.

Alanda toplananlar bir yandan davul zurna bir yandan da Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti. Öğle saatlerinde ise geleneksel nevruz ateşi yakıldı. Nevruz ateşi için özel olarak yapılan kuleye yığılan 4 ton odun ateşe verildi. Ateş çevresinde toplananlar hem hatıra fotoğraf çekti hem de halay çekti.

Leyla Zana 10 yıl sonra kamuoyunun önüne çıktı

Kürt siyasetinin önemli isimlerinden Leyla Zana uzun yıllardır sessizliğini koruyordu. Kürt sorununun çözüm adresi olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı adres göstermesiyle bilinen Zana 10 yıl sonra ilk kez nevruz nedeniyle kamuoyunun önüne çıktı.

Zana konuşmasına tarihteki Kürt şahsiyetlerini anarak başladı. Abdullah Öcalan’a da vurgu yapan Zana yerel seçimler için şu çağrıyı yaptı: “Biz sadece belediye başkanlarını seçmeyeceğiz. İktidardaki partiler bizim aklımızla dalga geçiyor. Diyorlar ki ‘100 yıldır Kürtler’i yönettik. Kürtler bizden razı ondan kaynaklı bize oy veriyorlar.’ Bir yandan AKP, bir yandan CHP, bir yandan da MHP…Artık ‘hayır’ diyoruz. Biz bundan sonra irademizi sadece kendimiz için kullanacağız.”

Bakırhan’dan iktidar ve muhalefete 6 maddelik çağrı

Daha sonra söz alan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Öcalan’ın 2013’teki çözüm sürecinde yayınladığı deklarasyonu hatırlattı.

Deklarasyonun arkasında olduklarını belirten Bakırhan, iktidar ve muhalefete 6 maddelik çağrı yaptı. Bakırhan çağrısında şunlara yer verdi:

“Birinci çağrımız devlete, iktidaradır. Savaşla, statüsüzlükle, cezaevlerine koyarak bu halkı yolundan çeviremezsiniz. İşte meydan, işte halkın ortaya koyduğu irade görüyor ve duyuyorsanız buradadır. Onun için sizi savaş yerine Türk ve Kürt ittifakını demokratik bir şekilde güncellemeye davet ediyoruz.
İkinci çağrımız toplumsal kesimleredir. Türkiye’nin önünde iki yol var; ya bunların dediği gibi savaş-çatışma ya da demokratik-barışçıl yöntem. Onun için toplumsal kesimleri, bu savaş çığırtkanlığı karşısında doğru yol olan barış ve demokrasi mücadelesini büyütmeye ve yürütmeye çağırıyoruz.
Üç; ‘bilinmeyen dil’, ‘teröristan’ kavramlarından vazgeçeceksiniz. Bilinmeyen dil dedikleri 13 bin yıldır bu topraklar üzerinde konuştuğumuz Kürtçe’dir. ‘Teröristan’ dedikleri yer dört parçaya ayrılan Kürdistan’dır. Bir an önce bu siyasetinizden vazgeçin. Kürt gerçekliğini, Kürdistan gerçekliğini anlamak ve tanımak zorundasınız.
Dördüncü çağrımız ezilenlere ve muhalefetedir. Kürt meselesinde cesur olalım, doğruları dile getirelim. İktidarın baskıcı ve yok sayan tutumunun yanında hizalanmaktan ziyade Kürt meselesini, demokrasi ve özgürlük meselesini daha fazla sahiplenerek muhalefeti büyütelim. Savaş çığırtkanlığı yapanların karşısında büyük bir barış zemini örelim.
Beşinci çağrımız Kürtler’edir. Hewler’den Kobani’ye kadar, Urmiye’den Amed’e kadar yaşadığımız her toprak parçasına ne diyorlar? ‘Teröristan’. Sadece burada Kemal Kurkut katledilmiyor. Süleymaniye’de, Duhok’ta, Kobani’de, Qamişlo’da (Kamışlı) her gün Kürtler’in başına top ve mermi yağıyor. Dolayısıyla bunlar sadece DEM Parti’nin düşmanı değil dört parça Kürdistan coğrafyasında yaşayan hepimizin düşmanıdır.
Son çağrımız Türkiye’deki devrimci sol sosyalist demokrat kesimlere, bu faşizan düzene itiraz eden ezilen ve yoksullaradır. Bizler büyük bir ortak mücadele zemini yakalamak zorundayız. Türkiye’nin yarısı açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Yarısı dilini kullanamıyor, inancını yaşayamıyor. Bütün kesimlerin taleplerinin demokratik bir zeminde karşılık bulması için sol sosyalist güçleri, demokratik ve büyük bir devrimci mücadele zemininde biraraya gelmeye çağırıyoruz. ”

Hem nevruz hem seçim heyecanı

Kutlamalara katılanlar ise hem nevruz hem seçim heyecanı yaşadıklarını dile getirdi. VOA Türkçe’ye konuşan katılımcılar, nevruzun seçim için de mesaj olduğunu savundu.

Bu arada kutlamaların ardından 100’den fazla kişi ‘terör örgütü propagandası’ yaptıkları iddiasıyla gözaltına alındı.

VOA tarafından geçilen Nevruz Diyarbakır’da seçim mitingi havasında kutlandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Nevruz Diyarbakır’da seçim mitingi havasında kutlandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Nevruz Diyarbakır’da seçim mitingi havasında kutlandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.