“Netanyahu adını tarihe Gazze kasabı olarak yazdırmıştır”

“Netanyahu adını tarihe Gazze kasabı olarak yazdırmıştır”

ABONE OL
14:13 - 29/11/2023 14:13
“Netanyahu adını tarihe Gazze kasabı olarak yazdırmıştır”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu eleştirerek, “Gazze’de son asrın en büyük mezalimlerinden birini yapan Netanyahu, adını tarihe şimdiden ‘Gazze kasabı’ olarak yazdırmıştır” dedi.

Erdoğan bugün “Filistinliler’i, Gazze’nin mazlum ve mağrur insanlarını en kalbi muhabbetlerimle selamlıyorum” sözleriyle başladığı TBMM’de parti grubundaki konuşmasında, İsrail’in tutumunu sert ifadelerle kınadı.

İsrail’in 7 Ekim’den beri Gazze’yi ibadet yerleriyle, hastaneleriyle, okullarıyla topyekün sivilleri hedef alarak bombaladığını belirten Cumhurbaşkanı, Gazze merkezinden kaçanları da sığınma adresi durumundaki mülteci kamplarında bilinçli şekilde hedef aldığını savundu.

Bu durumu “insanlık tarihindeki en kalleş, en menfur saldırılar” olarak tanımlayan Erdoğan, “Gazze’de, gıdası, yakıtı, ilacı, ekmeği, elektriği, suyu, iletişimi kesilen ve 360 kilometrekarelik açık hava hapishanesine sıkıştırılan 2,3 milyon insana adeta soykırım uygulandığını” söyledi.

Erdoğan, “Tüm dünyanın gözü önünde 50 gün boyunca Gazze’yi yaktılar, yıktılar. İnsanlık tarihine kara birer leke olarak geçen her türlü zulmü yaptılar. Gazze’deki İsrail zulmüne maruz kalanların 7 Ekim’den beri yaşadıkları tam bir cehennemdi. Yüzde 70’ten fazlası kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 16 bin Gazzeli kardeşimiz İsrail’in saldırıları sonucunda şehit oldu, 35 binin üzerinde Filistinli kardeşimiz yaralandı. Gazze’de son asrın en büyük mezalimlerinden birini yapan Netanyahu, adını tarihe şimdiden ‘Gazze kasabı’ olarak yazdırmıştır. Bu kara leke sadece Netanyahu’nun değil ona koşulsuz destek veren herkesin alnına yapışmıştır. Bu utanç lekesi hiçbir zaman temizlenmeyecektir. Gazze’de işlenen insanlık ve savaş suçlarına, bir ikisi hariç Batılı ülkelerin tepkisizliğini de asla unutmayacağız. İsrail yönetiminin insanlık vicdanı yanında uluslararası hukuk önünde de hesap vermesi için mevcut tüm yolları deneyeceğiz” diye konuştu.

“Kalıcı ateşkese dair umutlarımız azalıyor”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in yanısıra tüm uluslararası temaslarında Gazze konusu üzerine yoğun çaba harcadığını anlatan Erdoğan, “Netanyahu yönetiminden gelen açıklamalar, insani aranın kalıcı ateşkese tahvil edilmesi yönündeki umutlarımızı azaltmaktadır. Netanyahu, Gazze’de işlediği cinayetlerle antisemitizmi körükleyerek İsrail halkıyla birlikte tüm Yahudilerin güvenliğini tehlikeye atıyor. Dünyada antisemitizmle birlikte İslam düşmanlığı da yükseliyor” görüşünü aktardı.

“Batı’nın Filistinliler’i şeytanlaştırmasının bedelini o ülkelerde yaşayanlar ödüyor”

Batı liderlerinin Hamas’ı bahane olarak kullandığını ve Filistinliler’i “şeytanlaştırma” politikası izlediğini söyleyen Erdoğan, bunun bedelini bu ülkelerde yaşayan göçmenlerin ödediğini ifade etti. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pazar günü ABD’de üç Filistinli öğrenciye yönelik menfur saldırı, bunun son örneğini teşkil etti. Çoğu zaman ‘fanatik, akli dengesi bozuk veya aşırı sağcı’ denilerek önemsizleştirilmeye çalışılan bu teröristlerle mücadelede Batılı devletlerin isteksiz davrandığını biliyoruz. Gazze krizinin başından beri sergiledikleri çifte standart, Müslümanlar’a yönelik nefret suçlarının cezasız kalmasında kanuni boşluklardan ziyade başka senaryoların devreye girdiğine işaret ediyor. Kur’an-ı Kerim’i yakan melunlara fikir özgürlüğü, bu kılıf altında gösterilen müsamahakâr tavır kesinlikle iyi niyetli değildir. Anlaşılan geçmişte Museviler’e ve Romanlar’a yapıldığı gibi bugün de bir Müslüman sorunu icat edilmeye çalışılmakta. Çoğu Avrupa’da olmak üzere yedi milyon insanı yurt dışında yaşayan bir ülke olarak tüm bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Tek bir vatandaşımızın dahi burnunun kanamasına izin vermeyeceğiz.”

Türkiye Gazze’de sahra hastanesi kuruyor

Bu arada Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kısa süre sonra Gazze’de kurulacak sahra hastanesinde sağlık hizmeti vereceklerini belirterek, bu amaçla askeri uçak ile tıbbi malzemeleri bugün Mısır’a gönderdiklerini açıkladı.

Koca, TBMM’de AK Parti grubu öncesinde Gazze’ye yönelik insani yardımlar konusunda bilgi verdi. Milli Savunma Bakanlığı’nın bugün saat 08.30 gibi askeri uçak ile Mısır’a tıbbi malzeme taşıdığını söyleyen Koca, gönderilenlerin içinde ağırlıkla ilaç, kuvöz ve ventilatör bulunduğunu belirtti.

Mısır ve İsrail ile birlikte uluslararası koordinasyon kapsamında Gazze’den hasta transferine devam edildiğine işaret eden Sağlık Bakanı, “Bugün çoğunluğu çocuk ve genç olmak üzere toplam 26 hasta ve beraberindeki 24 refakatçiyi getirmeyi planladık. En küçüğü yedi aylık olan bebeğimizin kol ve bacaklarında kırıklar olduğunu biliyoruz. Toplam 50 kişiyi bir aksilik olmazsa transfer etmiş olacağız” dedi.

Gazze’den Türkiye’ye ulaşan tüm yaralıların tedavilerini Etlik ve Bilkent şehir hastanelerinde sürdürdüklerini kaydeden Koca, “Malign melanom (cilt kanseri) tanısıyla takip ettiğimiz 63 yaşındaki hastamızı dün kaybettik. Yoğun bakımda tedavisi devam eden yedi hastamız var. Birisi entübe edildi, diğer hastalarımız da yakın takipte” bilgisini verdi.

Bakan Koca, ayrıca X sosyal medya hesabında, “İşte yaraları kanayan haliyle Gazze. Belirlenen noktalarda kuracağımız sahra hastanesiyle kısa süre sonra burada sağlık hizmeti vereceğiz” sözleriyle görüntü paylaştı.

Koca, bir başka paylaşımında, Gazze’ye ve yürütülen çalışmalara ilişkin görüntülere de yer vererek, “Gazze’ye sağlık yardımlarımız devam ediyor. Kayseri’den şimdi kalkan uçakta kuvözler, anestezi cihazları, yenidoğan ventilatörleri, ameliyat masaları, tavan lambaları ve birçok tıbbi cihaz yer almakta. Mısır’da El-Ariş’e inecek yardım uçağımız ise dönüşte çoğunluğu çocuklardan oluşan hasta ve refakatçilerini ülkemize getirecek. İlgili üç ülkeyle koordinasyon çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor” bilgisini verdi.

VOA tarafından geçilen “Netanyahu adını tarihe Gazze kasabı olarak yazdırmıştır” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Netanyahu adını tarihe Gazze kasabı olarak yazdırmıştır” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Netanyahu adını tarihe Gazze kasabı olarak yazdırmıştır” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.