Neden CHP oyu bu kadar yüksek?

Neden CHP oyu bu kadar yüksek?

ABONE OL
21:43 - 27/03/2024 21:43
Neden CHP oyu bu kadar yüksek?
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İzmir’de CHP’nin oy deposu ilçelerinin başında Karşıyaka geliyor. Karşıyaka’ya bağlı Mavişehir Mahallesi’yse, CHP’nin kentte en fazla oy aldığı mahallelerden biri. VOA Türkçe, CHP’nin her seçimde değişmez kalesi konumundaki bu mahallede yaşayanlara, neden CHP’yi tercih ettiklerini sordu.

ANK-AR Araştırma Merkezi’nin Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) derlediği verilere göre, İzmir’de 14 Mayıs’taki son genel seçimlerde Mavişehir’de CHP yüzde 69 oy alırken AK Parti’nin oyu yüzde 6,39’da kaldı.

CHP’nin bu en sadık seçmenleri bir yandan CHP siyasetine ve İzmir’deki belediye hizmetlerine tepkili, bir yandansa 31 Mart’ta yeniden CHP tercihinde kararlılar. Bunun başlıca nedeniyse, AK Parti iktidarına yönelik rejim ve yaşam tarzı kaygısı.

“Burada partiden ve şahıstan ziyade Atatürk olayı var”

Mavişehir’de yaşayan emekli pazarlamacı Vural Girginer, geçmiş seçimlerden bu yana CHP’ye oy verme nedenini şu ifadelerle anlatıyor: “Burada partiden ve şahıstan ziyade Atatürk olayı var. Diyeceksiniz ki, sürekli belediyeyi CHP alıyor, İzmir’de belediye yeterli mi? Çok büyük eksiklikler var. Bunların giderilmesi gerekir. Ama ne olursa olsun, bu ülkede Atatürk imajı benim için önemli. Diyeceksiniz ki, Atatürkçülükle ilgili bir korku mu var bu ülkede? AKP’nin bazı hareketleri ve tavırları bizi kuşkulandırıyor.”

Girginer, “Aşağı yukarı 23-24 yıllık yönetim döneminde AKP’yi düşünecek olursak çok takiyeler yapıldı, güven kalmadı” diye konuştu.

“Oyum CHP adayına değil CHP’ye”

Emekli banka müdürü Gazanfer Yılmaz ise AK Parti’nin ülkeyi şeriat rejimine götürdüğü görüşünü savunarak oyunu CHP’den yana kullandığını söyledi.

Yılmaz, “Dini bir ülkede yaşamak istemiyorum; çocuklarımın da torunlarımın da yaşamasını istemiyorum. Atatürk ilke ve inkılapları içinde yaşamak istiyoruz” dedi.

Yılmaz, CHP’nin belediye hizmetleriyle ilgili olarak da, “Her şey dört dörtlük olmaz. Burada da hizmetler var. İstanbul’u 25 yıl idare eden AKP’nin, Ankara’yı 25 yıl yöneten Melih Gökçek’in hiçbir eksiği yok muydu? Tabii ki CHP’nin de eksikleri vardır. Ben şahsen CHP’nin peşinden koşan bir insan değilim. ‘Kanımı akıtsan CHP akar’ diyenlerden değilim” şeklinde konuştu.

CHP’nin İzmir’de belirlediği belediye başkan adaylarını da doğru bulmadığını dile getiren Yılmaz, buna rağmen tercihinin değişmeyeceğini vurguladı.

CHP oyları bu kez düşer mi?

Yılmaz, İzmir’de AK Parti’nin İzmir Büyükşehir adayı Hamza Dağ’ın içkili mekanları ziyaret ederek seçim çalışması yapmasıyla ilgili olaraksa, “Yalan yapıyor, takiye yapıyor. Biz kendisini tanıyoruz. Geçmişte Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Cumhuriyet’in ve laikliğin aleyhine fevkalade çalışmalar yaptı” dedi.

İzmir’de bu kez AK Parti ile CHP arasındaki oy farkının hiç olmadığı kadar kapandığı en sık gündeme gelen konu. Yerel seçimlerde kent genelinde AK Parti’nin CHP kalesini sarsabileceğini kaydeden Yılmaz da CHP’nin oylarının düşeceği tahmininde bulundu. Yılmaz, bunun nedenini ise şu sözlerle ifade etti: “Düşmesinin iki nedeni var, birincisi, CHP’li insanların benim gibi küsmesi ve kırgın olması. Ama ben yine de oyumu vereceğim. İkincisi de 2019’daki ittifakın bu seçimde sağlanamaması.”

“Ekonomiyi hepimiz görüyoruz, hepimiz etkileniyoruz”

Mavişehir sakinlerinin AK Parti’ye oy vermemesinin bir diğer nedeni de ekonomideki sıkıntılar. Mavişehir’de CHP’yle AK Parti arasındaki oy farkı uçurumunu değerlendiren emekli diş hekimi Gülay Koçağıra, “Mavişehir zenginler muhiti gibi bilinir, hayır öyle değildir. Burada büyük holding sahipleri yaşamıyor. Hükümetten ihale alan kimseler de yaşamıyor. Ya da bir torba kömüre, iki tane makarnaya muhtaç edilip oy verenler de yaşamıyor. Ara kesim yaşıyor ve bunlar Türkiye’nin geleceğini düşünüyor. Ekonomiyi hepimiz görüyoruz, hepimiz etkileniyoruz” dedi.

“Bence CHP’li belediyeler yaptıkları hizmetlerin reklamını iyi yapamıyorlar, duyuramıyorlar”

Koçağıra, tercihinin geçmiş seçimlerde de 31 Mart’ta da CHP’den yana olduğunu belirterek, “Çünkü bizler Atatürkçüyüz ve CHP’yi Atatürk kurdu. Kurtuluş Savaşı’nda bizlere bu vatanı kim hediye ettiyse, şu anda dinimizi yaşayabiliyorsak, kadın olarak bir sürü hakka sahipsek, seçme ve seçilme hakkı verilmişse, bunun gibi bir sürü ayrıcalıktan dünyadan daha önce yararlanmışız. Bu yoldan dönmeyi hiç düşünmüyoruz” diye konuştu.

Koçağıra, CHP’li yerel yönetimlerin hizmetlerini olumlu bulduğunu da söyleyerek, “Bence CHP’li belediyeler yaptıkları hizmetlerin reklamını iyi yapamıyorlar, duyuramıyorlar. Mesela Narlıdere’de metro açıldı. Ayrıca toplu ulaşım hizmetleri de güzel, 65 yaş üstü ücretsiz taşımacılık çok güzel. Deniz ulaşımı çok aktif olarak kullanılıyor. O kadar güzel tartan yürüyüş yolları, spor aletleri var. Bunlar hep gözümüzden kaçıyor” ifadelerini kullandı.

“İnsanların düşüncesine, yaşam tarzına kesinlikle saygı duyulmuyor ve ötekileştiriliyor”

CHP lideri Özgür Özel yerel seçim sürecinde İzmir’de yaptığı mitinglerde, AK Parti’nin büyükşehir adayı Hamza Dağ’ın seçimi kazanması halinde İslami vakıf, tarikat ve cemaatlere kentte alan açılacağı ve alkollü mekanların kapatılacağı söylemini yineliyor. AK Parti’yse Özel’i “korku siyaseti yaparak halkı kutuplaştırmakla” suçluyor.

Mavişehirli seçmenlerin geneli, Özel’in AK Parti’ye yönelik suçlamalarında haklı olduğu görüşünde.

“Hem yedi göbek CHP’li olan ailemden dolayı hem de yaşam tarzım, düşünce tarzım, yetiştirilme tarzımdan dolayı CHP bana daha yakın” diyen e-ticaret çalışanı Melis Bozkayalar da aynı fikirde.

Bozkayalar, “İnsanların düşüncesine, yaşam tarzına kesinlikle saygı duyulmuyor ve ötekileştiriliyor. Kendileri gibi olmayan insanları hep dışlıyorlar. Şu an seçim mitinglerinde de duyuyoruz. Hem saygı yok hem de bu ülkenin geleceği için yapılmış hiçbir şey yok” dedi.

“Biz 2002’den önceki süreçte ‘ocu bucu’ değildik”

Emekli Yüzbaşı Tansu Hatipoğlu ise rejim ve yaşam tarzı endişesini AK Parti iktidarının başlattığını savunarak, “Biz 2002’den önceki süreçte ‘ocu bucu’ değildik. Burada bir dönem Burhan Özfatura Doğru Yol Partisi’nden, bir dönem Ahmet Piriştina Demokratik Sol Parti’den belediye başkanıydı. Belediye başkanlarını biz sağcı solcu diye seçmedik. Ama 2002’den bu yana bize dayatılan bu yönetim tarzı bizim seçimlerimizi de etkiledi” dedi.

CHP’li yerel yönetimlerin kötü hizmet sergilemesine rağmen 31 Mart’ta tercihinin değişmeyeceğini de belirten Hatipoğlu, “Hangi partiden olursa olsun insanların rahatlıkla yaşayabildiği bir ülke hayal ettiğim için yerelde CHP’ye oy veriyorum. Şu anda yereldeki hizmeti sorgulayacak noktada değiliz” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen Neden CHP oyu bu kadar yüksek? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Neden CHP oyu bu kadar yüksek? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Neden CHP oyu bu kadar yüksek? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.