NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Washington’da temaslarına başladı

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Washington’da temaslarına başladı

ABONE OL
19:30 - 29/01/2024 19:30
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Washington’da temaslarına başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD’de de Ukrayna’ya yardımın tartışıldığı ve Ürdün’deki ABD güçlerine yönelik saldırının gerçekleştiği bir dönemde, temaslarda bulunmak üzere Washington’da.

Yeni haftanın ilk gününde yoğun bir diplomasi trafiği olan Stoltenberg’in ilk durağı ABD Savunma Bakanlığı oldu.

“Sadaka değil güvenliğe yatırım”

İkili görüşme öncesinde kamuoyuna açıklamalarda bulunan Stoltenberg, NATO müttefiklerinin desteğinin, Ukrayna’nın Rusya’nın acımasız saldırganlığına karşı kendisini savunmasına yardımcı olduğunu ve Ukrayna’ya yapılan yardımın sadaka değil “kendi güvenliğimize” yapılan bir yatırım olduğunun altını çizdi.

Bu yılın sonundaki Washington Zirvesi’ni dört gözle bekleyen Genel Sekreter, müttefiklerin NATO’yu güçlendirmek için daha fazla savunma harcaması dahil yeni adımlar atmaya hazırlandıklarını kaydetti. Stoltenberg, Avrupalı müttefiklerin ve Kanada’nın savunma için 450 milyar ABD doları ek yatırım yaptıklarının altını çizdi.

NATO Genel Sekreteri, Savunma Bakanı Lloyd Austin ile görüşmesinin başında da, “İran bölgeyi istikrarsızlaştırmaya devam ediyor, buna Kızıldeniz’de gemilerimize saldıran teröristleri desteklemek dahil” dedi.

Austin da İran destekli militanlar tarafından düzenlenen ve üç ABD askerinin ölümüne, 30’dan fazlasının da da yaralanmasına yol açan insansız hava aracı saldırısının ardından ABD’nin askerlerini savunmak için “gerekli tüm tedbirleri” alacağı sözünü yineledi.

Austin, “Başkan ve ben ABD güçlerine yönelik saldırılara müsamaha göstermeyeceğiz ve ABD’yi ve birliklerimizi savunmak için gerekli tüm adımları atacağız” dedi.

ABD birlikleri Irak, Suriye ve Ürdün’ün yanısıra Yemen’deki Husi savaşçılarının insansız hava araçları ve füzelerle ateş açtığı Kızıldeniz’deki savaş gemilerinde 150’den fazla kez saldırıya uğradı.

NATO Genel Sekreteri’nin Pentagon’dan sonraki durağı ABD Dışişleri Bakanlığı olacak. Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Stoltenberg’in ortak basın toplantısı düzenlemesi öngörülüyor.

Bugün Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’la da görüşecek olan Stoltenberg Salı günü de Kongre’de üst düzey temaslarda bulunacak.

Kongre temaslarında gündem Ukrayna

NATO Genel Sekreteri, Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Temsilciler Meclisi’nde Demokrat grubun lideri Hakeem Jeffries, Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell ve Kongre’nin diğer bazı Demokrat ve Cumhuriyetçi üyeleriyle biraraya gelecek.

Stoltenberg’in özellikle Kongre’deki temaslarında Ukrayna’ya yardımın önemine vurgu yapması bekleniyor.

Kongre’de Demokrat ve Cumhuriyetçiler sınır güvenliğiyle ilgili bir yasa tasarısına Ukrayna’ya yardımı da eklemeyi müzakere ediyor.

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler’in bir bölümü Ukrayna’ya yardıma karşı bir duruş sergiliyor.Biden yönetimi Kongre’den Ukrayna’ya 60 milyar dolarlık yardım paketini onaylamasını istiyor.

Stoltenberg temasları sırasında ayrıca Alabama’daki Füze ve Ateşleme Kontrol Tesisi’yle Florida Tampa’daki ABD Özel Kuvvetler Komutanlığı’nı ziyaret edecek.

VOA tarafından geçilen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Washington’da temaslarına başladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Washington’da temaslarına başladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Washington’da temaslarına başladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.