NASA Ay’a yolculuk misyonunu erteledi

NASA Ay’a yolculuk misyonunu erteledi

ABONE OL
12:55 - 10/01/2024 12:55
NASA Ay’a yolculuk misyonunu erteledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 50 yıl sonra Ay’a yeniden astronot gönderilmesini amaçlayan misyonda takvimi ileriye çekti. Yeni takvime göre astronotların en erken 2026’da Ay’a ayak basması planlanıyor.

NASA yöneticisi Bill Nelson Salı günü düzenlediği basın toplantısında, Ay’a 50 yıl sonra yeniden astronot gönderilmesini amaçlayan Artemis programında takvimin ertelendiğini açıkladı.

Yunan mitolojisinde Apollo’nun kız kardeşi olan Artemis’in adını taşıyan misyon kapsamında, bu yıl Kasım ayında astronotların Ay’a gönderilmesi planlanıyordu.

Yeni açıklanan takvim kapsamında, Ay’a astronotların en erken 2025 yılı Eylül ayında gönderilmesi planlanıyor. Astronotların en erken 2026 Eylül ayında da Ay’ın yüzeyine inmesi planlanıyor.

Uzay aracında ısı kalkanı ve batarya sorunları

NASA’nın Artemis misyonu kapsamında uzaya gönderilmesi planlanan Lockheed Martin’in geliştirdiği Orion uzay aracının mürettebat bataryalarında titreşim testleri sırasında sorun yaşandığı belirtiliyor.

NASA’nın Ay ve Mars keşif stratejisinden sorumlu olan Amit Kshatriya, sektördeki ortakların ciddi geliştirme sorunları yaşaması sonucu takvimin ertelendiğini söyledi.

Yetkiliye göre, astronotları uzay aracı Dünya’nın atmosferine yeniden girerken yüksek ısıdan koruyan ısı kalkanı, batarya ve elektrik sisteminde yaşanan sorunlar gecikmeye yol açtı.

NASA’nın erteleme açıklaması, merkezi Pittsburgh’da bulunan Astrobotic Technology şirketinin uzay aracının başarılı şekilde fırlatıldıktan sonra, motor sisteminde sorun yaşanması ve yakıt sızdırmasının ardına rastladı.

NASA’nın sözleşmesinin bulunduğu Houstan’daki bir diğer şirkete ait uzay aracı da önümüzdeki ay Ay’a aracını gönderme girişiminde bulunacak.

Sovyetler Birliği ve ABD ilk olarak 1960’lar ve 1970’lerde Ay’a ayak bastı.

Çin’in uzay aracı 2013’te; Hindistan’ın uzay aracı da 2023’te Ay’a inmeyi başarmıştı.

VOA tarafından geçilen NASA Ay’a yolculuk misyonunu erteledi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. NASA Ay’a yolculuk misyonunu erteledi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan NASA Ay’a yolculuk misyonunu erteledi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.