*** Münih’de, Behçet hastalığı anlatıldı

*** Münih’de, Behçet hastalığı anlatıldı

ABONE OL
18:25 - 21/07/2009 18:25
*** Münih’de, Behçet hastalığı anlatıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

 

Münih’de, Behçet hastalığı anlatıldı


Almanya’nın Münih kentinde "Staedisches Klinkum München" bünyesinde faaliyet gösteren Münih Harlaching Kliniği’ndeki nöroloji merkezinin açılışında Prof. Dr. Roman Haberl adını Prof. Dr. Hulusi Behçet’ten alan "Behçet hastalığı"nı anlattı

Prof. Roman Haberl ve yardımcısı Dr. Gernot Schulte-Altedorneburg, açılışa katılanlara “Avrupa’da pek bilinmeyen bir hastalık olan ve bir Türk profesörün bulduğu ilginç bir hastalığı anlatmak istiyorum” dedi. Prof. Haberl, “Staedisches Klinkum München” Planlama ve Strateji Genel Müdürü Reinhard Fuss’un da ilgisini çeken ve sorular yönettiği hastalıkla ilgili olarak şunları anlattı:


“Özellikle Türklerin ve İpek yolu üzerinde yaşayan insanların henüz tıbbı olarak tam olarak saptanmayan nedenlerle etkilendiği bu hastalığı yirmili yıllarda İstanbul’da Prof. Dr. Hulusi Behçet buldu. Akdeniz ülkeleri orta doğu ve uzak doğuda 10.000 kişinin birinde Behçet Hastalığı görülür. Genelde erkeklerde görülen bu hastalığın en önemli belirtileri: ağız yaraları, cinsel bölgede yaralar, deri ve gözde değişmeler, bacakta şişlik, şiddetli baş ağrısı, ishal olarak bilinir” dedi.

Kliniklerinde yılda 10-15 Türk hastanın bu hastalıktan tedavi gördüğünü belirten klinik müdiresi Gabriele Schmidt-Maass “kliniğimiz bu hastalıkla ilgili olarak İstanbul Behçet Hastalığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile bağlantıdadır” dedi.


1889-1948 yılları arasında yaşayan Prof. Dr. Hulusi Behçet’in bu buluşu 1947’de Uluslararası Cenevre Tıp Kongresinde, "Behçet Hastalığı" olarak tıp literatürüne kendi adıyla geçmiştir.


Ahmet İNCEL – ha-ber.com – Münih 

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.