Mulvaney’den Geri Adım

Mulvaney’den Geri Adım

ABONE OL
17:46 - 30/03/2021 17:46
Mulvaney’den Geri Adım
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ocak ayından bu yana Beyaz Saray Genel Sekreterliği’ne geçici olarak vekalet eden Mick Mulvaney, Başkan Trump’ın Ukrayna’ya verilmesi planlanan yaklaşık 400 milyon dolarlık askeri yardımı koz olarak kullandığı açıklamasından geri adım attı.

Trump, Kiev’den siyasi rakiplerini soruşturmasını istediği, aksi halde Ukrayna’ya yapılması planlanan askeri yardımı vermeme tehdidinde bulunduğu suçlamalarıyla karşı karşıya.

Mulvaney, Perşembe günü Beyaz Saray’da gazetecilere Trump’ın yardımı koz olarak kulandığından söz ettiğini söylemiş, ancak saatler sonra geri adım atarak yazılı bir açıklama yapmıştı.

Mulvaney, Fox News televizyonuna verdiği röportajda da Başkan’ın Ukrayna’ya askeri yardımı koz olarak kullanmadığı şeklindeki açıklamasını yineledi.

Yardımın durdurulmasının bir nedeninin Ukrayna’daki yolsuzluk olduğunu söyleyen Mulvaney, ‘‘Yardımı durdurmamızın iki nedeni vardı; birincisi Ukrayna’daki büyük yolsuzluklar. Bu durum Ukrayna’da o kadar kötü ki Kongre 2014’te bir yasa çıkarttı. Bu da yolsuzlukla mücadelede ilerleme sağlandığından emin olmamızı gerektiriyor. Yani yolsuzluk büyük bir sorun. Bunu herkes biliyor” ifadelerini kullandı.

Mulvaney, Trump’ın Ukrayna’nın başka Avrupa ülkelernden yardım almasından da endişe duyduğunu söyledi.

Ancak Perşembe günkü Beyaz Saray toplantısındaMulvaney, yardımın başka bir siyasi talep için koz olarak kullanıldığını öne sürmüştü. Mulvaney, Trump’ın 2016 yılında bilgisayar korsanlarının sızdığı Demokrat Parti Ulusal Komitesi bilgisayar sunucusunun Ukrayna’ya taşındığı yönündeki komplo teorisinin Ukrayna hükümeti tarafından soruşturulmasını istediğini söylemiş ve askeri yardımın bu koşula bağlandığını kaydetmişti.

Trump’ın bu soruşturmayla 2016 Başkanlık seçimine müdahale edenin Rusya değil Ukrayna olduğu şeklindeki komplo teorisini aydınlatmak istediği belirtiliyor.

Mulvaney Pazar günkü açıklamasında “Bir koz kullanıldığından hiç söz etmedim, çünkü yok” ifadelerini kullandı.

Mulvaney, yolsuzluklar konusunda Ukrayna hükümetinin daha iyi çalıştığından emin olduklarında yardımın gönderildiğini söyledi.

Mulvaney, Perşembe günkü sözlerinden geri adım atan yazılı açıklamasındaysa “Şu konuda açık olmak isterim, Ukrayna askeri yardımı ve 2016 seçimine dair herhangi bir soruşturma arasında bir bağlantı yoktur. Ukraynalılar’ın bilgisayar sunucusuyla ne yaptıkları konusu ve yardım arasında hiçbir zaman bir bağlantı olmadı” ifadelerini kullanmıştı.

Trump’ın Ukrayna’ya askeri yardımı Kiev’den istediği soruşturma karşılığında koz olarak kullandığı iddiası, hakkında azil soruşturması başlatılmasına neden olmuştu.

İddia, bir isthbarat yetkilisinin Trump’ın Ukrayna lideriyle yaptığı telefon konuşmasını Başkan’ın görevini kötüye kulandığı iddasıyla şikayet etmesinin ardından ortaya çıkmıştı. Bu şikayette Trump’ın Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ve oğlunun Ukrayna’daki iş ilişkilerinin soruşturulmasını istediği askeri yardımı bu koşula bağladığı öne sürülmüştü. Başkan ise iddiaları reddediyor.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.