DOLAR

32,4504

-0.15%
EURO

34,8290

-0.66%
ALTIN(gr)

2.441,26

0,23%
BİST 100

9915.62

0,23%
Muhalefet Seçimler ve Yol Haritasını Ele Alıyor

Muhalefet Seçimler ve Yol Haritasını Ele Alıyor

ABONE OL
22:28 - 27/03/2022 22:28
Muhalefet Seçimler ve Yol Haritasını Ele Alıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye’de muhalefet cephesinde altı siyasi parti lideri, mevcut başkanlık sistemi yerine demokrasi mekanizması güçlendirilmiş parlamenter sistem mutabakatına imza atmalarının ardından haftanın son gününde seçim mevzuatı değişiklikleriyle yol haritasını ele alıyor.

Toplantıya DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ev sahipliği yapıyor.

Babacan parti liderlerini hepsini kapıda karşıladı.

Toplantıda daha öncekinde olduğu gibi Babacan’ın yanı sıra CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, İyi Parti Lideri Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu katıldı.

AKP-MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı karşısında muhalefet cephesinde altı siyasi parti sistem değişikliğini sağlamak için iktidarı değiştirme amaçlı süreç, liderler düzeyinde kararlılık mutabakat metniyle pekiştirilince hız kazandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğinde Ahlatlıbel’de akşamı yuvarlak masa etrafında, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 12 Şubat akşamı ilk kez buluşmuştu. Ahlatlıbel Zirvesi’nde eğer erken seçim olmazsa 18 Haziran 2023’te yapılacak Genel Seçimler (parlamento) ile Cumhurbaşkanlığı Seçimi üzerine ittifak kurulması noktasında detaylar üzerine müzakere yapılmadığı vurgulanmıştı. Hangi ilkeler temelinde yeni sistemi inşa edeceklerinde uzlaştıklarını açıklayan liderler, 28 Şubat’ta “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakatı”na kamuoyu önünde imza atmıştı.

Bugünkü toplantıda ise partilerin uzlaşma sağladıkları sisteme geçiş açısından iktidarı değiştirmek üzere nasıl bir yol haritası izlenmesi gerektiği masada görünüyor.

Şimdi gündemde seçim mevzuatı da var

AKP – MHP’nin TBMM’ye sunduğu ve oy çokluğuyla Anayasa Komisyonu’ndan geçirdiği “Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin de görüşmede masada ele alınması beklenen konular arasında.

Geçtiğimiz hafta içerisinde İyi Parti Lideri Meral Akşener’in sessizliğini koruduğu ve parlamento seçiminde ittifak kurulmasını zorlaştırmasıyla gündemdeki seçim mevzuatı değişikliklerine diğer liderler tepki göstererek, “yine de iktidar değişikliği olacağı” yönünde kamuoyuna mesajlar vermişti. Bu noktada CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in açıklamasıyla ana muhalefet partisi sıfatıyla CHP’nin ise teklif yasalaştıktan sonra ittifak ile hükümleri dışındaki seçim kurulları oluşumundaki hakim ataması, nüfus kütükleri gibi maddeleri Anayasa Mahkemesi’ne götüreceği açıklaması dikkat çekti. Böylece masadaki diğer beş parti, Türkiye’de anayasal mevzuat bakımından yasal düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne götürebilmesi mümkün değilken, CHP’nin ise ittifak içerisindeki artık oylar ile vekil çıkarılabilmesini engelleyici hükmün iptalini talep etmeyeceği mesajı söz konusu. CHP’nin bu tutumu, masada diğer liderlerce nasıl karşılanacak merak konusu.

Liderlerce seçim mevzuatı yanı sıra ekonomi odaklı altılı çalışma yapılması konusunda bugünkü toplantıda karar verileceği bilgisi de gündemde. Babacan’ın da ekonomi uzmanlığı itibariyle bunu talep edeceği belirtiliyor. İlçelerde gezileriyle esnaf ve halktan aldığı tepkileri masada aktaracağı vurgulanan Meral Akşener’in de özellikle ekonomi gündemine bağlı kalmak gerektiğini kaydedeceği aktarıldı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun da ucuz ürün satış noktalarında kuyruklar meselesiyle ilgili hassasiyeti olduğu kaydedildi.

Ali Babacan yol haritasını işaret etmişti

Hafta içerisinde ikili görüşmeler ile ev sahibi sıfatıyla hazırlıklarını gözden geçirmiş olan DEVA Partisi Lideri Babacan, bugünkü buluşmaya ilişkin muhalefetçe iktidar olmaları halinde parlamenter sisteme geçiş sürecinde neler yapılacağına karar vermek konusunu görüşmek istedikleri mesajını verdi. İktidar değişikliği sonrasındaki bu geçiş süreciyle ilgili “yol haritası” hazırlanması gerektiğini sıkça yineleyen Babacan, “Cumhurbaşkanı, yetkilerini nasıl kullanacak? Ne kadarını parlamentoyla paylaşacak? Nasıl paylaşacak? Kendisini destekleyen parti ya da partilerin farklı konulardaki tutumunu hangi konularda nasıl dikkate alacak? Bunları çalışmalıyız. Geçiş sürecinin yol haritası ortak çalışılması gereken bir konu olduğu konusunda mutabakatız. Olası ittifakın ilke ve değerleriyle ilgili çalışmaya ihtiyacımız var. Eğer altı partinin ortak çalışması bir ittifak vizyonuyla devam ediyorsa, bu işin sonunda ittifak vizyonu hepimizde varsa ki doğal akışı o yönde… Bu sefer, geçiş sürecinin yol haritasıyla alakalı olarak altılı masada direkt genel başkanlar seviyesinde oturulup son nokta koyulabilir. Çünkü orada kritik siyasi hususlar var” yönünde ifadeler kullandı.

Süreç kurmaylarca hazırlık yapılmasıyla başlamıştı

Söz konusu altı siyasi parti, Türkiye’nin anayasa değişikliğiyle güçlendirilmiş parlamenter sisteme taşınması hedefiyle liderler arasındaki ikili temaslar ardından kurmaylarca çalışma yürütülmesi kararıyla yola çıktı. Bu konuda genel başkan yardımcıları düzeyinde altı siyasi parti arasında ortak çalışma yürütülmesinde anlaşıldı. Bu kapsamda, CHP Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İyi Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem, Saadet Partisi Seçim İşleri Başkanı Bülent Kaya, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcı Bülent Şahinalp, Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün, DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu ile Saadet Partisi Seçim İşleri Başkanı Bülent Kaya, geçtiğimiz yıl Eylül ayından bugüne müzakereler gerçekleştirdi. Böylece altı siyasi parti arasında hukukçu kurmaylar tarafından 23 sayfalık parlamenter sisteme ilişkin ortak mutabakat metni hazırlandı ve liderlere sunuldu. Ardından 18 Ocak’ta metin üzerinde redaksiyon yapıldı ve son olarak liderler, Ahlatlıbel’de mutabakat metninde uzlaşıldı.

VOA tarafından geçilen Muhalefet Seçimler ve Yol Haritasını Ele Alıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Muhalefet Seçimler ve Yol Haritasını Ele Alıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Muhalefet Seçimler ve Yol Haritasını Ele Alıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (2)
  • Mert

    Düşünsenize bir kere. Dünya üzerinde bulunan Birleşmiş Milletlere kayıtlı 208 ülke vardır.
    Hiç bir ülkede şimdiye kadar 6 farklı düşünceye sahip Siyasi Parti liderleri bir araya gelmemiştir. Siyasi tarih Literatüründe yer alacak bu altılı. Tıpkı CHP liderinin Hak Hukuk Adalet yürüşüyü yaptığı gibi, ülkemizde yaşanan bu durumu tarihte her ülkede siyasi parti liderleri tarafından konuşulacak, siyasetçilerin akıllarına gelecek, Ülkelerinde tek adama asla izin vermeyeceklerdir.

    Kaldıki, en çok enteresan olan şeyde, bu 6 Siyasi Parti liderinden iki Siyasi Parti liderinin, mevcut iktidarda Başbakanlık ve Bakanlık yapmış kişiler olup, iktidar hükümetinden kopmuş, ve şimdi günümüzde geldikleri siyasi partiye karşı tavır takınmaktadırlar. Bu 6 siyasi Partiden biri olan, bir siyasi parti de, daha düne kadar mevcut iktidara eleştiren, yerden yere vuran, bir anda kasırgaya kapılarak, tüm suçlarını ve günahlarını ortak olan, Güya muhalefet partisi diye geçinen zatın birinin partisinden kopmuş kişilerdir bu 6 partiden biri.
    Bu 6 siyasi partiden biri de, mevcut iktidardan çok daha İslam’ı temsil ettikleri ve Müslüman mümin oldukları tartışılamaz.

    Yanıtla
    +0
    -0
  • Mert

    ‘’Ekmek Yoksa Ballı Yoğurt’’
    https://www.youtube.com/watch?v=2A2Ppy3XHoo

    Başınıza gelen herhangi bir musibet kendi ellerinizle kazandıklarınız yüzündendir. Bununla beraber Allah yine de çoğunu affeder. (Şûrâ Suresi 30 Ayet)’ne dayanarak bir Müslüman olarak cevap vermek üzerime vacip olmuştur.

    Zira böyle konuşan birini çevremizde her hangi birini, Velevki bu kişi yakınımız bile olsa Şizofreni teşisi koyarlarmı? Aziz Nesin’in dediği gibi varmı daha bu dünyada 60% Aptal bir millet?

    Ya da, Dünya’da her hangi bir başka ülkede, bir başka Din mensubu bir Halkın bu kadar Putperest bir toplum olduğunu?
    Peki ülkemizde yaşanan bu vahim durum şirke batmış bir putperest toplum değilde nedir o zaman bunun bir açıklaması izahı varmıdır?
    https://www.youtube.com/watch?v=KH50xwxrhWA

    Bozuk milletiz bozuk, yıllardır söylerim, Türk’mü aman aman aman, böyle bir insanları tiksindirici hurafefelerle yaşayan, gerçek hakikatte dinsiz bir toplumun yanında ateistler bunlardan çok daha doğru ve dürüstler. Şu diyanet denilen kurumun hal ve davranışlarını duruşunu bir bakarmısınız?

    Hz. İsa (as) işte bunlar gibilerin, kurdukları düzeni, hahamların havralarını başlarına geçirdi.
    Hz. Muhammed (sav) ise, kula kul olmuşların düzenini çomak soktu, zalimlerin zulmünü, cehaletin babası ebu cehil, ebu sufyan, amcası ebu leheb gibilerin, ve tefeci bezirganların sömürü düzenini başlarına geçirdi, sonra Mekke halkı nefes aldı kendine geldi. (Tevbe Suresi 34-35) ne için orada duruyor dersiniz?

    Hem İslamın hem İnsanlığın cıcığını çıkardılar AKP hükümeti. Şimdiye kadar en güzel kaleme almış yazar Mehmet Şevket Eygi bu kadar güzel olur denir cinsinden, bu şekilde yazarak tıklanma rekoru kırmıştı.
    https://www.milligazete.com.tr/makale/876044/mehmed-sevket-eygi/allah-belanizi-versin

    https://hiziracil.tr.gg/ALLAH-CEZANIZI-VERS%26%23304%3BN.htm

    Sizin Namazınız sizi cennete götürmez. Zira bu hal ve davranışlarınızla Cennetin sahibi Allah sizi cehennemine koyar.
    Halen günümüzde 21’nci yüzyılda AKP putperestleri ortalıkta dolaşıyor. Başı kapalı kadın, inadına Erdoğan diyor. https://www.youtube.com/watch?v=h9RyLMkcO34
    Bende kendisini çocuklarımın önünde terbiyemi bozarak, artık senin gibilerini Erdoğan’ın altına yatırmak lazım diyorum.
    Anlaşılan 50 yıldır bü ülkeyi yöneten Kılıçdaroğlu. Allah belanızı versin sizin gibi Müslümanların. Rabbim en kısa zamanda (Hac suresi 45) tecelli edeceği günü sabırszılıkla bekliyorum.

    Yanıtla
    +0
    -0