Muhalefet cephesinde yerel seçimler öncesinde son mesajlar neler?

Muhalefet cephesinde yerel seçimler öncesinde son mesajlar neler?

ABONE OL
21:59 - 05/12/2023 21:59
Muhalefet cephesinde yerel seçimler öncesinde son mesajlar neler?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İYİ Parti’nin 31 Mart 2024’teki yerel seçimler için ortak adaylar belirlenerek işbirliği yapılmasına kapıyı kapatmasının ardından CHP lideri Özgür Özel, “Saygı duyuyoruz” açıklamasıyla tabanda işbirliği kurulması mesajı verdi.

Türkiye’de yerel seçimler sürecinde AK Parti ile MHP’nin Cumhur İttifakı olarak belediye başkanlıkları konusunda anlaşma sağlamasına rağmen muhalefet cephesindeki belirsizlik görünümü devam ediyor. Ankara siyasetinde dün önce HEDEP sonra İYİ Parti tarafından yerel seçimlerde ülke genelinde kendi adaylarıyla yarışacakları yönünde açıklamalar geldi.

HEDEP Sözcüsü Ayşegül Doğan, parti yönetiminde büyükşehirler dahil her yerde kendi adaylarıyla yerel seçimlere girme kararı alındığını açıkladı. İYİ Parti de, Meral Akşener başkanlığında gün boyunca parti yönetimi ve milletvekili grubuyla yürütülen müzakere sonrasında yetkili parti organı Genel İdare Kurulu’nda oy çokluğuyla CHP’nin işbirliği talebine dün akşam “hayır” yanıtı verdi.

HEDEP Sözcüsü Ayşegül Doğan, parti yönetiminde büyükşehirler dahil her yerde kendi adaylarıyla yerel seçimlere girme kararı alındığını açıkladı.

İYİ Parti’nin kararı sonrasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel bugün TBMM’de parti grubunda kürsüdeydi. “Eski dosttan düşman olmaz” diyen Özel’in tabanda işbirliği ve ittifak arayışında olduğu ve bu yönde CHP örgütüne mesaj verdiği görüldü.

Kürsü konuşmasında HEDEP’in açıklamasına hiçbir yorumda bulunmayan Özel, Meral Akşener ile 30 Kasım’daki görüşmesini anımsatarak, İYİ Parti tarafından CHP’yle “kurumsal işbirliğine hayır” denilmesini ise şu sözlerle değerlendirdi:

“CHP Genel Başkanı olarak seçildiğim günden itibaren Cumhur İttifakı karşısında tüm muhalefetin, toplumsal muhalefetin biraraya gelmesini ve işbirliği yapmasını savundum. İttifak kelimesi yoruldu yıprandı. Hem kentler bazında, hem de yereldeki CHP örgütlerinin, diğer partilerin örgütlerinin olgunlaştırdığı çözümler, kazandıran çözümler olabilir. Sayın Akşener’e işbirliği yapalım, en iyi sonucu alalım, birbirimize ve Türkiye’ye kazandıralım teklifimizi götürmüştüm. Ben yakasında güneş gördüm mü, yolda görsem iyi bir insanla karşılaştık derim. O yüzden bütün örgütümüzden talebim şudur. Eski dosttan düşman olmaz. Sakın İYİ Parti GİK bir karar verdi diye İYİ Parti ile bir sıkıntımız olduğunu düşünmeyin. İYİ Parti iyi insanların partisidir. Bizim kurucumuz Atatürk’ü seven insanların partisidir. Geçmişte birlikte başarılar elde ettiğimiz partidir. Bundan sonra da Türkiye’de birlikte çok şeyi başaracağımız iyi insanların partisidir. Bundan sonra, ittifak arayışımızı toplumsal tabana yayacağız. Bundan sonra İstanbul’a ihanet edenler, geri dönmesinler diye, Ankara’yı parsel parsel satanlar dönüp kaldıkları yerden devam etmesin diye, Tayyip Bey helikoptere binip Araplar’a, Katarlılar’a arsalarımızı helikopterden pazarlamasın diye bütün milletimizle ittifak yapacağız. Bu yol bizim, bu yürüyüş bizim. Bu yol CHP’lilerin tek başına yürüyeceği bir yol değildir. Bütün milletimizi ranta karşı, talana karşı halkçı belediyecilikte birleşmeye devam ediyorum.”

Özgür Özel, parti grubu çıkışında yerel seçimlerle ilgili soruları ise yanıtlamadı.

CHP’nin görüşü: Sandıkta seçmen kararıyla ittifak kurulması

CHP’nin 31 Mart 2019 öncesinde İYİ Parti’yle ikili oluşturduğu Millet İttifakı’nda görev alan o dönemki Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’a göre, artık “sandıkta ittifak” kurulacak.

İYİ Parti’nin kararına ilişkin VOA Türkçe’ye konuşan Seyit Torun, “Sonuçta İYİ Parti’nin ilk kararıdır. Ama bizim bildiğimiz bir şey var; son kararı seçmen verir, son kararı sandıkta olur. Elbette ki milletimiz Ankara’da, İstanbul’da ve değişik bölgelerde kendisinin sorunlarını da çözecek. Kendisi de yakın o birlikteliği oluşturur. Bunu birçok örneği var, inanıyorum. Bu seçimde de bu gerçekleşecek” dedi.

Geçtiğimiz yerel seçimlerde olduğu üzere İYİ Parti’yle işbirliğini CHP olarak istediklerini vurgulayan Torun, “Ama saygı duyuyoruz, onlar kararı alır ama bizim sandık ittifakını kuracağımızdan kimse endişe etmesin” diye ekledi. Bu sefer neden işbirliği kurulamadığına ilişkin sorumuz üzerine Torun, “Tabii o günden bugüne birçok süreç yaşandı. Yeniden bakıp değerlendirmek lazım” yorumuyla yetindi.

İYİ Parti’nin GİK toplantısında tartışma konusu olduğu öğrenilen CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ise, kendi sözleri üzerinden yanlış yorumlar yapıldığı görüşünü paylaştı. Günaydın, canlı yayındaki açıklamasının bütünlüğü içinde dinlenmesi gerektiğini belirterek, tek cümle üzerinden yapılan yorumlara katılmadığını ifade etti.

VOA Türkçe muhabirinin edindiği bilgiye göre, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’ın Sözcü TV canlı yayınında görüş açıklaması, dün İYİ Parti’nin GİK toplantısında tepkiye yol açmıştı.

Günaydın’ın, “İYİ Parti bizimle belli seçim çevrelerinde işbirliği yapmak isterse bunu oturup düşünürüz. İYİ Parti işbirliği yapmak istemezse tabandan bunun karşılığını görür” sözleri GİK üyelerinde rahatsızlık yarattı. Bazı GİK üyeleri, Günaydın’ın sözleri üzerinden, “Bizim bugün karar günümüz iken bu sözler CHP’nin bize samimi şekilde işbirliği yaklaşımıyla gelmediğini gösteriyor”, “Bu sözler CHP’nin Cumhurbaşkanlığı’ndaki aday dayatmasını anımsatıyor” gibi ifadelerle tepkilerini dile getirdi.

HEDEP’in CHP’den görüşme talebi henüz gündemde değil

Bu arada HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Oruç’a da, parti grubu bitiminde yerel seçimlerde işbirliği soruldu. CHP Genel Başkanı Özel ile henüz görüşme talepleri olmadığını ancak herkesle görüşmeye açık olduklarını söyleyen Oruç, “Siyasi partilerle ve toplumsal dinamiklerle, seçimleri konuşmak üzere herkesle görüşmeye hazırız. Herkesin görüşme talebine açık olduğumuzu ifade ediyorum” dedi.

Oruç’un açıklamasıyla CHP tarafındaki “Bizden randevu talep edilmesini bekliyoruz” yaklaşımının aksine HEDEP tarafında farklı bir tutum olduğu ortaya çıktı. VOA Türkçe’nin görüştüğü HEDEP kaynakları, eş genel başkanlar Oruç ile Tuncer Bakırhan adına Özgür Özel’den randevu talebi öngörülmediğini ifade etti.

Oruç, ayrıca kürsü konuşmasında yerel seçimlerle ilgili “Her yerde sahadayız. Her sokağı partimizin bayraklarıyla renklendireceğiz. İrade hırsızlarına karşı halkın iradesi kazanacak. 31 Mart’ta AKP-MHP kayyumlarını kendi çukurlarına göndereceğiz” mesajını paylaştı.

VOA tarafından geçilen Muhalefet cephesinde yerel seçimler öncesinde son mesajlar neler? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Muhalefet cephesinde yerel seçimler öncesinde son mesajlar neler? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Muhalefet cephesinde yerel seçimler öncesinde son mesajlar neler? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.