Missouri’de hamile kadınların boşanmalarına neden izin verilmiyor?

Missouri’de hamile kadınların boşanmalarına neden izin verilmiyor?

ABONE OL
22:07 - 01/03/2024 22:07
Missouri’de hamile kadınların boşanmalarına neden izin verilmiyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’nin Missouri eyaletinde bir eyalet meclisi üyesi, yargıçların bir evlilikte kadın hamile olsa bile çiftlerin boşanmalarına izin verebileceklerini açıklığa kavuşturmak için bir yasa tasarısı sundu.

Halihazırda böyle bir uygulamanın olmaması, bunu kadınları haksız yere kontrol altında tutan ve muhtemelen kadınları istismarın olduğu evliliklere hapseden çağdışı bir politika olarak görenlerin öfkesine yol açtı.

Ancak boşanma avukatları, Missouri’nin ötesine geçen bu uygulamanın hamile kadınları cezalandırma amacı taşımadığını ve bazı önemli pratik faydaları olduğunu söylüyor.

Hamile kadınlar boşanabilir mi?

Missouri eyaletindeki boşanma yasası, hamile kadınların boşanmalarının kesinleşmesini özellikle engellemiyor. Ancak kadının hamile olup olmadığı; tarafların nerede yaşadıkları ve ne zaman ayrıldıkları gibi bilgilerle birlikte boşanma davası açarken istenen sekiz bilgiden biri.

Avukatlar ve savunucular Missouri ve diğer bazı eyaletlerdeki yargıçların kadının hamile olması halinde çiftlerin boşanma işlemlerini sonuçlandırmadıklarını söylüyor. Ancak bu, bir kişinin hamilelik sırasında süreci başlatmasını engellemiyor.

Missouri eyaletinin Charles kasabasından boşanma avukatı Nevada Smith, hakimlerin hamilelik sırasında boşanmaları sonuçlandırmamasının mantıklı olduğunu, çünkü bir çocuğun boşanmanın velayet ve nafaka koşullarını etkileyeceğini söyledi. Boşanmalar, anlaşmazlık yaşanan konuların olmadığı nadir boşanmalarda bile genellikle aylar sürüyor.

Avukat Nevada Smith, “İki çocuğunuz mu yoksa üç çocuğunuz mu olduğunu bilmeniz gerekiyor” dedi.

Ayrıca, özel ihtiyaçları olan bir çocuğun doğması da denklemi değiştirebiliyor.

Dallas’ta boşanma avukatı olan Kris Balekian Hayes, durumun diğer eyaletlerde de benzer olduğunu söyledi. Hayes, Teksas yargıçlarının da eşlerden birinin hamileliği sırasında boşanmaları sonuçlandırmadığını söyledi.

Boşanma yasalarında belirtilmediği için tam olarak başka hangi eyaletlerde benzer uygulamalar olduğunu belirlemek zor.

Hayes, pek çok yerde aile hukuku mahkemelerinin zaten davalarla tıkanmış durumda olduğunu, bir çocuğun doğumundan sonra bu mahkemelere yeniden başvurmanın bir faydası olmayacağını söyledi.

“İnsanlar, bir kişiyi şiddet uygulayan kişiyle evli kalmaya zorlamamızın çok saçma olduğundan şikayet ettiler” diyen Hayes, 25 yıllık boşanma avukatlığı süresince ele aldığı davalardan sadece dördünde hamilelik sözkonusu olduğunu söyledi. Hayes, “Bunun amacı kadını cezalandırmak değil, çocuğun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmaktır” dedi.

Hayes ayrıca taciz içeren bir ilişkiyle başa çıkmanın ilk adımının boşanmak değil, koruyucu bir emir almak olduğunu da söyledi.

Missouri eyalet meclisi üyesi neden değişiklik çağrısı yapıyor?

Bu yıl yeniden seçilmesi beklenen Demokrat Partili Missouri Temsilcisi Ashley Aune, hamilelik sırasında bile boşanmaların sonuçlandırılabileceğine açıklık getirmek için yasayı kullanmak istediğini söyledi.

Konunun, aile içi şiddet mağdurlarına hizmet veren bir grup tarafından dikkatine getirildiğini belirten Aune, bu grubun, kısmen hamileyken boşanmalarına izin verilmediği için birden fazla çocuğu olan kadınları barındırmak amacıyla ek bir tesis inşa etmesi gerektiğini söyledi.

Bir röportajında, “Birini sürekli hamile tutabilirseniz, bunun yıkıcı sonuçları olur” diyen Aune, başka bir erkekten hamile kalan bir eşle evlilikte sıkışıp kalan vakalar da dahil, bu politika nedeniyle mağdur olan erkeklerin de olduğunu söyledi.

Aune, “2024’te hayat farklı ve politikalarımızın zamana ayak uydurduğunu görmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Yasa tasarısının geleceği nasıl görünüyor?

Şubat ayındaki bir komisyon oturumunda, düzenleme hakkında ifade vermek üzere kayıt yaptıran herkes, bu değişikliğin yapılmasını destekledi.

Metropolitan Cinsel Saldırıya Karşı Mücadele Örgütü Başkanı Julie Donelon, yazılı ifadesinde, eyalet meclisi üyelerine, hamilelik sırasında boşanmaya getirilen kısıtlamanın “gereksiz bir engel oluşturduğunu ve bir kadının taciz içeren bir ilişkiden ayrılmasını geciktirdiğini” söyledi.

Bununla birlikte, mevzuatın izleyeceği yol net değil.

Aune, tasarının tam olarak ne ifade ettiğini gözden geçirdiğini söyledi.

Aune, tasarıya ince ayar yapıldıktan sonra bile, Cumhuriyetçi Parti’nin hakim olduğu eyalet meclisinde Demokrat Partili olduğu için, tasarının destekçileri arasında Cumhuriyetçiler de olsa, tasarının meclisten geçirileceğinden emin olmadığını söyledi.

Aune’nin tasarısının görüşüldüğü Missouri Eyaleti Temsilciler Meclisi Yeni Sorunlar Komisyonu Başkanı Bill Hardwick, tasarıya sıcak baktığını ancak oylamaya sunulup sunulmayacağından emin olmadığını söyledi.

Hardwick, “Bu, bazı yargıçlar ve bazı avukatlar için yeni bir mesele. Bence bunu sorumlu bir şekilde düşünmeliyiz” dedi.

VOA tarafından geçilen Missouri’de hamile kadınların boşanmalarına neden izin verilmiyor? Yeni bir tasarı bunu değiştirebilir mi? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Missouri’de hamile kadınların boşanmalarına neden izin verilmiyor? Yeni bir tasarı bunu değiştirebilir mi? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Missouri’de hamile kadınların boşanmalarına neden izin verilmiyor? Yeni bir tasarı bunu değiştirebilir mi? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.