Mısır’da halk sandık başında: Sisi üçüncü dönemine hazırlanıyor

Mısır’da halk sandık başında: Sisi üçüncü dönemine hazırlanıyor

ABONE OL
16:15 - 11/12/2023 16:15
Mısır’da halk sandık başında: Sisi üçüncü dönemine hazırlanıyor
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Mısırlılar, ülke ekonomik kriz ve Gazze sınırındaki savaşla boğuşurken sandık başında. Abdülfettah El Sisi’ye üçüncü iktidar dönemini açabilecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefete yönelik uzun süreli baskılar yaşanıyor.

Bu atmosferde girilen seçimlerde Sisi altı yıllık yeni görev süresini garantilemeye hazırlanıyor. Dün başlayan oy verme süreci yarın sona erecek, sonuçlar ise 18 Aralık’ta açıklanacak.

Sisi’nin kazanması halinde öncelikleri, rekor seviyelere yaklaşan enflasyonu kontrol altına almak, kronik döviz sıkıntısını yönetmek ve İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın yayılmasını önlemek olacak.

Uzmanlar, muhalefete dönük 10 yıldır süren baskıların ardından seçimin göstermelik olduğunu düşünüyor. Hükümetin medya organları ise bunu siyasi çoğulculuğa doğru atılmış bir adım olarak nitelendiriyor.

Seçimde Sisi’nin karşısına çıkmaya hak kazanan üç adaydan hiçbiri yüksek profilli isimler değil. En önde gelen potansiyel rakip Ekim ayında, yetkililerin ve bir takım saldırganların destekçilerini hedef aldığını söyleyerek adaylıktan çekildi. Bu suçlamalar ulusal seçim otoritesi tarafından reddedildi.

Yetkililer ve sıkı bir şekilde kontrol edilen yerel medyadaki yorumcular Mısırlıları oy kullanmaya çağırıyor ancak seçime ilgi ve güven düşük. Sisi’yi eleştirenler sonucun belli olduğu için oy kullanmayacaklarını söylüyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Kahire’de oy kullanırken – 10 Aralık 2023

2018’de başlayan liderlikte insan hakları ve ekonomi zor durumda

Ordu komutanı olarak Sisi, 2013 yılında Mısır’ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olan Müslüman Kardeşler’den Muhammed Mursi’nin devrilmesine öncülük etti ve ertesi yıl oyların %97’sini alarak cumhurbaşkanlığını kazandı. Aynı zafer marjını 2018’de de elde etti.

İslamcıların yanı sıra liberal ve solcu aktivistleri de ezen bir baskıyı yönetti. Hak örgütleri 10 binlerce kişinin hapse atıldığını raporluyor.

Sisi ve destekçileri bu baskının Mısır’ı istikrara kavuşturmak ve İslamcı aşırıcılığa karşı koymak için gerekli olduğunu söylüyor. Sisi, Mısır’ın Libya sınırında ve bu yıl Sudan ve Gazze’de patlak veren çatışmalarda kendisini istikrarın siperi olarak sundu.

Mısır, hızla büyüyen 104 milyonluk nüfusu ile artan fiyatlar ve diğer ekonomik baskılarla mücadele ederken, bazı insanlar devletin daha fazla borç alırken maliyetli mega projelere öncelik vermesinden şikayetçi. Bazı Sisi destekçileri altyapı projelerine hayranlıklarını dile getirirken, Sisi ve diğer yetkililer ekonomik sıkıntıları dış şoklara bağlayan açıklamalarını yineledi.

Bir Reuters muhabiri oy verme merkezinin arkasında, içinde un, pirinç ve diğer temel ihtiyaç maddelerinin bulunduğu torbaların, parmaklarında oy kullandıklarını gösteren mürekkep lekeleri bulunan kişilere dağıtıldığını gördü. Bu koşullarda gidilen seçimlerde iki Reuters muhabiri seçmenlerin otobüslerle oy verme merkezlerine götürüldüğünü aktardı.

Mısır’da oy verme merkezinin önünde bekleyen insanlar – 10 Aralık 2023

Seçimden sonra IMF programı hızlanacak

Enerji Bakanlığı kaynakları, gaz arzının azalmaya bağlı olarak planlanan elektrik kesintilerinin oy verme günleri boyunca askıya alındığını söyledi.

Sisi’nin silah ticareti fuarı açmak, yolları denetlemek ve oylamadan önceki hafta asker ve polis akademileri ziyaretleri gibi gösterişsiz seçim kampanyası yapması dikkat çekti. Ancak buna karşın sokaklar Sisi’nin resimleriyle doluydu.

Bazı analistler, 2024 yılı başlarında yapılması beklenen seçimin, zaten zayıflamış olan para biriminin devalüasyonu da dahil olmak üzere ekonomik değişikliklerin daha sonra uygulanabilmesi için öne çekildiğini söylüyor.

Uluslararası Para Fonu geçen hafta, devlet varlıklarının satışındaki gecikmeler ve daha esnek bir döviz kuruna geçiş vaadi nedeniyle duraklayan mevcut 3 milyar dolarlık kredi programı kapsamında ek finansman için Mısır ile görüşmelerde bulunduğunu bildirdi. Mısır 2016’dan bu yana IMF’den 20 milyar dolardan fazla borç aldı.

Yatırım bankası Cairo Financial Holding’in baş ekonomisti Hany Genena, “Tüm göstergeler seçimden sonra IMF reformuna devam etme konusunda oldukça hızlı hareket edeceğimizi gösteriyor” dedi.

VOA tarafından geçilen Mısır’da halk sandık başında: Sisi üçüncü dönemine hazırlanıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Mısır’da halk sandık başında: Sisi üçüncü dönemine hazırlanıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Mısır’da halk sandık başında: Sisi üçüncü dönemine hazırlanıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.