Milli Eğitim Bakanlığı Esat Oktay Yıldıran ismine karşı çıktı ama internet sitesinden kaldırmadı

Milli Eğitim Bakanlığı Esat Oktay Yıldıran ismine karşı çıktı ama internet sitesinden kaldırmadı

ABONE OL
10:20 - 27/12/2023 10:20
Milli Eğitim Bakanlığı Esat Oktay Yıldıran ismine karşı çıktı ama internet sitesinden kaldırmadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

12 Eylül döneminde işkencelerle gündeme gelen Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nin iç güvenlik amiri Esat Oktay Yıldıran’ın adının İzmir’de bir okula verilmesi ile başlayan tartışmalar sürüyor. Milli Eğitim Bakanlığı okula bu ismin verilmesine karşı çıktı ancak ismi internet sitesinden kaldırmadı.

Buca ilçesi Belenbaşı Mahallesi’ndeki ilkokula Esat Oktay Yıldıran’ın adı verilmiş, 12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi’nde yatan mahkumlar başta olmak üzere, karara birçok kesimden tepki gelmişti.

Tepkiler üzerine dün bir açıklama yapan Milli Eğitim Bakanlığı, olayı “tasvip edilmeyecek bir hata” olarak nitelendirdi. Bakanlık isim verme yetkisinin İzmir Valiliği’nde olup, Valiliğin uyarıldığını duyurdu.

Bakanlık bu açıklamayı yapsa da okulun adını resmi internet sitesinden kaldırmadı. Açıklamanın üzerinden yaklaşık 20 saat geçse de okulun adı Bakanlığın Türkiye’deki tüm okulların adının yer aldığı web sitesinde hala duruyor. Okulun internet sitesinde ismi hala “Belenbaşı Şehit Esat Oktay Yıldıran İlkokulu” olarak yer alıyor. Ancak sitede okulun eski adının bulunduğu bir fotoğraf da yer alıyor.

Okulun internet sitesinde eski bir fotoğraf kullanılsa da isim hala aynı.

VOA Türkçe’nin telefonla ulaştığı okul yetkilileri, internet sitesindeki ismi henüz değiştirmediklerini söyledi.

“Değişiklik yetmez soruşturma açılmalı”

Öte yandan Bakanlığın açıklamasından sonra da tepkiler devam etti. Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren soruşturma açılması çağrısı yaparak, “Haklı tepki ve eleştiriler üzerine Bakanlığın kabulü önemli bir gelişme. Ancak bu tasarruf konusunda ihmal ve kastı olanlar hakkında gerekli idari soruşturmanın ve incelemenin yapılması elzemdir” dedi.

Dönemin mahkumlarının kurduğu ve cezaevinin hafıza müzesi olması için çalışma yürüten 5 Nolu Cezaevi Hafıza Müzesi Girişim Grubu tarafından yapılan açıklamada da soruşturma talep edildi.

Okula Esat Oktay Yıldıran’ın adının verilmesini protesto eden girişim üyeleri, açıklamada şu görüşlere yer verdi:

“Adı Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi’nin baş işkencecisi olarak hafızalara kazınan Esat Oktay Yıldıran’ın isminin bir kesim tarafından bu şekilde topluma sunulması hala 12 Eylül 1980 askeri darbesinin etkisinin boyutlarını da acı bir biçimde gözler önüne sermektedir. Esat Oktay Yıldıran isminin, hafızalarda vahşi işkenceleri uygulayan sorumlulardan biri olarak kalan bu şahsın, isminin verildiği okuldan kaldırılmasını ve bu adımı atan sorumlular hakkında soruşturma açılmasını bekliyoruz.”

Ümit Özdağ’dan destek

Okulun ismiyle ilgili tepkiler sürerken, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ Yıldıran isminin okula verilmesini savundu.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Özdağ, Şeyh Sait’in isminin Diyarbakır’da bir bulvara verilmesini örnek göstererek, şunları söyledi:

“Türk devletine karşı isyan eden, binlerce insanı ölüme sürükleyen, yüzlerce askerimizi şehit eden Şeyh Said’in ismini 12 kilometrelik bulvara vereceksin, İstiklal Harbi Madalyası sahibi Mustafa Muğlalı’nın ismini ise askeri tesislerden sökeceksin, sonra erkek çocuklarına tecavüz edenler ile protokol imzalayacaksın ve PKK tarafından şehit edilen Binbaşı Esat Oktay Yıldıran’ın adının ‘PKK’lılar incinir’ diye İzmir’de bir okula verilmesine karşı çıkacaksın. İncinir dedikleriniz Bingöl’de 33 silahsız askerimizi, Gara’da 13 silahsız asker, polis ve istihbaratçımızı infaz etmişlerdi. Bakın beyler, biz Türk olarak incitilmekten bıktık.”

VOA tarafından geçilen Milli Eğitim Bakanlığı Esat Oktay Yıldıran ismine karşı çıktı ama internet sitesinden kaldırmadı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Milli Eğitim Bakanlığı Esat Oktay Yıldıran ismine karşı çıktı ama internet sitesinden kaldırmadı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Milli Eğitim Bakanlığı Esat Oktay Yıldıran ismine karşı çıktı ama internet sitesinden kaldırmadı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.