Miçotakis’ten Erdoğan’a: ‘‘Dayılık Yok’’

Miçotakis’ten Erdoğan’a: ‘‘Dayılık Yok’’

ABONE OL
20:59 - 11/09/2022 20:59
Miçotakis’ten Erdoğan’a: ‘‘Dayılık Yok’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Son bir aydır Türkiye ile Yunanistan arasında gerilimli bir hal alan Ege Denizi ihtilafında demeç savaşları sürerken Sahil Güvenlik Komutanlığı, Cumartesi günü Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı iki botun uluslararası sulardaki bir gemiye taciz ateşi açtığını açıkladı.

Açıklamada Bozcaada’nın 11 mil güneybatısında seyir halinde olan Komoros bayraklı “Anatolian” isimli Ro-Ro gemisine açılan taciz ateşinde herhangi bir can kaybı ya da yaralama yaşanmadığı belirtildi.

https://www.sg.gov.tr/yunanistan-unsurlari-tarafindan-bozcaada-aciklarinda-ro-ro-gemisine-acilan-taciz-atesi-hk

Taciz ateşi açılan Komora bandıralı ‘Anatolia’ daha önce İsrail komandoların saldırı gerçekleştirdiği Mavi Marmara gemisi

Komutanlık, saldırı sırasında gemide 6 Mısır, 4 Somali, 5 Azerbaycan uyruklu şahıs ve 3 Türk vatandaşının bulunduğunu, Türk sahil güvenlik botlarının olay yerine intikal etmesi üzerine Yunan botlarının bölgeyi terk ettiğini de bildirdi.

Doğu Afrika açıklarında bulunan Komoros adasına kayıtlı Ro-Ro gemisinin 2010 yılında İHH Vakfı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden satın aldığı ve 31 Mayıs 2010’da Gazze’ye yardım götürmek üzere seyir halindeyken İsrail komandolarının saldırısına uğrayan Mavi Marmara gemisi olduğu öğrenildi. İcra yoluyla satışa çıkarılan gemi, geçtiğimiz Kasım ayında 2E Denizcilik şirketi tarafından 4 milyon 833 bin liraya satın alınmıştı.

‘‘Onların anlayacağı dilden konuşuyoruz’’ diyen Erdoğan’a Miçotakis’ten yanıt

28 Ağustos’ta Yunan S-300 bataryasının Ege Denizi üzerinde seyir yapan Türk F-16’larına kilitlenmesi sonrası ‘‘bir gece ansızın gelebiliriz’’ çıkışını yapan, Cuma günü de Balkan ülkelerine yaptığı seyahatten dönüşünde, ‘‘Bir yanda Ege’de yaptıkları ihlaller var, bazıları NATO görevi icra eden uçaklarımıza yönelik tacizler var, S-300 füzeleriyle radar kilitlemeye varan mütecaviz hareketler var..Diğer yanda deniz yetki alanları bağlamında Ege’de ve Doğu Akdeniz’de bize dayatmaya çalıştıkları maksimalist tezler var. Bunun da yenilir yutulur bir yanı yok. Onların anlayacağı dil neyse biz parantez açarak o dille konuşuyoruz. Anlıyorum ki onlar da anlıyor’’ diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 88. Selanik Uluslararası Fuarı kapsamında düzenlenen geleneksel basın toplantısında Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis yanıt verdi.

Miçotakis: ‘‘Dayılıklara geçit yok, Yunanistan’ın tek bildiği tehditlere ‘hayır’ demektir’’

Yunanistan Ordusu’nun komutanlarının da yer aldığı toplantıda konuşan Miçotakis, ‘‘Yunanistan’ın tek bildiği şey tehditlere ‘hayır’ demektir. Yalnız Sayın Erdoğan’ın değil; son zamanlarda bütün Türk yöneticilerin Yunanistan’a yönelik yaptıkları suçlama ve açıklamalar kabul edilemez. Bu açıklamalar maalesef Türk kamuoyunu zehirlemekte, iyi komşuluk ilkelerini zedelemekte ve milliyetçiliği körüklemektedir. Dayılıklara geçit yok’’ dedi.

‘‘Dayılık yok’’ kısmını Yunanistan’da bu şekilde kullanıldığı için Türkçe ifade eden Yunanistan Başbakanı, Türkiye ile iletişim kanallarını açık tutmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Dendias: ‘‘Türkiye’nin uluslararası deniz hukuku kurallarını ihlal etmesi, bir gerilim ve istikrar kaynağı oluşturmaktadır’’

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da haftanın son gününde yaptığı açıklamada 165 ülkenin imzaladığı Uluslararası Deniz Hukuku Sözleşmesi’ni bölgede kabul etmeyen ve uygulamayan tek ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

Dendias, ‘‘Türkiye’nin uluslararası deniz hukuku kurallarını ihlal etmesi bir gerilim kaynağı oluşturmaktadır. Yunanistan’ın karasularını 12 mil uzatma hakkını kullanması halinde yasadışı Türk-Libya mutabakatının sayesinde oluşturulan mavi vatan teorisi kapsamında güç kullanma tehdidine dönüşüyor’’ dedi.

Bahçeli: ‘‘Ayranımızı kabartmasınlar, tekrar denize dökülmeyi canları istiyorsa sadece bize söylesinler’’

Ege konusu geçen hafta Sivas’ta yaptığı konuşmada olduğu gibi haftanın son gününde Bursa’daki konuşmasında da Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gündemindeydi.

‘‘2023’e Doğru Aday Belli Karar Net’’ mitinglerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan için seçmenlerinden oy isteyen Bahçeli, ‘‘Bir çift sözüm de Yunanistan hükümetinedir. Bu ülke yönetimi artık ayağımızın altında dolaşmaktan, damarımıza basmaktan vazgeçmelidir. Taciz ve tahriklerine derhal son vermelidir. Dünyadan Türkiye’nin derhal kınanmasını isteyen Yunanistan hükümetinin Avrupa’nın Ukrayna’nın ardından yeni bir savaş riski ile karşıya kalacağını öne sürmesi ateşle oynamaktır. Üzerinde haksız ve hukuksuz şekilde oturduğu adalar helal-i hakkımızdır. Ayranımızı kabartmasınlar, sabrımızı zorlamasınlar; denize dökülmeyi tekrar canları çekiyorsa sadece bize söylesinler, alayını Allah’ın izniyle götürürüz. Ege’nin bir yakasından diğer yakasına ulaşmak bizim için çocuk oyuncağıdır. Merhum Ziya Paşa’nın dediği gibi; nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir’’ dedi.

VOA tarafından geçilen Miçotakis’ten Erdoğan’a: ‘‘Dayılık Yok’’ haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Miçotakis’ten Erdoğan’a: ‘‘Dayılık Yok’’ haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Miçotakis’ten Erdoğan’a: ‘‘Dayılık Yok’’ haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.