Michigan Yüksek Mahkemesi’nden 2024 ön seçimi için Donald Trump lehine karar

Michigan Yüksek Mahkemesi’nden 2024 ön seçimi için Donald Trump lehine karar

ABONE OL
00:10 - 28/12/2023 00:10
Michigan Yüksek Mahkemesi’nden 2024 ön seçimi için Donald Trump lehine karar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’nin Michigan Eyaleti Yüksek Mahkemesi, ABD Anayasası’nın “başkaldırıda rol üstlenenlere siyasi makam yasağı” öngören maddesi uyarınca, eski Başkan Donald Trump’ın 2024 ön seçimleri pusulasından çıkarılmasını reddetti.

Mahkeme, Trump’ın pusulada yer almasına karşı çıkan grupların bir alt mahkemenin 14 Aralık’taki kararına ilişkin yaptığı itiraz başvurusunu değerlendirdiğini; “ortaya konulan soruların bu mahkeme tarafından gözden geçirilmesi gerektiği konusunda ikna olmadığını” belirtti.

Trump karardan memnun

2024 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’den aday olan Trump’ın ön seçimlerden diskalifiye olması için Michigan’daki davayı açan Free Speech for People adlı liberal kar amacı gütmeyen kuruluşun hukuk direktörü Ron Fein mahkemenin kararından hayalkırıklığına uğradıklarını söyledi.

Donald Trump ise karardan memnuniyetini dile getirerek, çeşitli eyaletlerde kendisini pusuladan çıkarmaya yönelik girişimleri “acınası hamle” olarak niteledi.

Colorado eyaletindeki en yüksek mahkeme 19 Aralık’ta aldığı kararla, 6 Ocak 2021 Kongre saldırısındaki rolü sebebiyle başkan olamayacağı gerekçesiyle Trump’ı 2024 ön seçim pusularından çıkarmıştı. Mahkeme 4 Ocak tarihine kadar karara itiraz yolunu açık bırakmıştı.

ABD Anayasa Mahkemesi ne diyecek?

Michigan’daki mahkemenin bu kararı, Donald Trump için bir zafer niteliğinde olsa da teknik olarak benzer bir girişimin başkanlık seçimi sürecinde yaşanması olası.

Ancak benzer bir girişim olana kadar, ABD Anayasa Mahkemesi’nin Colorado Yüksek Mahkemesi’nin almış olduğu karara ilişkin bir değerlendirme gelmesi de muhtemel.

Colorado Yüksek Mahkemesi yargıçlarının 3’e karşı 4 oyla aldığı karar, Trump’ı ABD tarihinde Anayasa’nın nadiren kullanılan bir hükmüne dayanarak Beyaz Saray için uygun görülmeyen ilk başkan adayı konumuna getirdi.

Anayasa’nın 14’üncü ek maddesinin üçüncü kısmı, “ayaklanma ya da isyana” karışan yetkililerin bir kamu görevine gelmesini yasaklıyor.

Bu ek madde, ABD İç Savaşı’nın ardından konfederasyon destekçilerinin hükümette görev almasını engellemek için getirilmişti.

Trump, kararı ABD Anayasa Mahkemesi’ne temyize götürme sözü verirken, Colorado mahkemesi de kararın uygulanmasını temyize imkan tanımak için 4 Ocak 2024 tarihine kadar erteleyeceğini açıklamıştı.

Colorado Yüksek Mahkemesi’nin kararı, 3 liberal yargıca karşı, 3’ü Trump tarafından atanmış 6 muhafazakar yargıcın halen görev yaptığı Anayasa Mahkemesi’nde, eski Başkan’ın tekrar aynı görev için yarışmaya uygun olup olmadığı hususunun değerlendirilmesine zemin hazırlamış oldu.

VOA tarafından geçilen Michigan Yüksek Mahkemesi’nden 2024 ön seçimi için Donald Trump lehine karar haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Michigan Yüksek Mahkemesi’nden 2024 ön seçimi için Donald Trump lehine karar haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Michigan Yüksek Mahkemesi’nden 2024 ön seçimi için Donald Trump lehine karar haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.