Michigan ön seçimlerinde hem Demokratlar hem Cumhuriyetçiler oy kullanıyor

Michigan ön seçimlerinde hem Demokratlar hem Cumhuriyetçiler oy kullanıyor

ABONE OL
21:35 - 27/02/2024 21:35
Michigan ön seçimlerinde hem Demokratlar hem Cumhuriyetçiler oy kullanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’de ön seçimler sürecinde sıra Michigan eyaletinde. Eyalette yaşayan Demokrat ve Cumhuriyetçiler başkan adaylığı konusunda tercihlerini sandığa yansıtıyor.

Seçim sürecindeki ABD’de ilk defa “kararsız” olarak nitelenen bir eyalette hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar oy kullanıyor.

Eyalette seçmenler posta yoluyla, erken oy kullanma ve seçim günü oy kullanma seçeneklerine sahip.

Yerel saatle sandıklar sabah 7’de açılıyor, akşam 8’de de kapanacak.

Seçim sonuçlarının da sandıkların kapanmasıyla gelmesi bekleniyor.

Michigan’daki ön seçim, Başkan Joe Biden’ın İsrail-Hamas savaşına yönelik izlediği politikanın bir testi niteliğinde olacak.

Michigan önemli oranda Müslüman nüfusa sahip.

Biden, İsrail-Hamas savaşında acil ateşkes çağrısı yapması için özellikle ülkedeki Müslüman nüfusun baskıyla karşı karşıya.

Michigan’daki seçim öncesinde Biden İsrail-Hamas savaşı konusunda gelecek Pazartesi gününe kadar bir ateşkes sağlanması konusunda umutlu olduğunu söyledi.

Cumhuriyetçi Parti tarafında ise eski Başkan Donald Trump, bir eyalette daha ön seçimi kazanarak partinin adayı olmaya bir adım daha yaklaşmak istiyor.

Michigan’daki ön seçim 10’dan fazla eyalette birden ön seçimin yapılacağı ve Süper Salı olarak adlandırılan günden önceki en önemli yarış.

Kasım’daki seçim öncesi Michigan sonuçları, eyaletin hangi yöne doğru gitmekte olduğunu göstermesi açısından oldukça önemli.

2016’da Trump, Michigan’ı çok az farkla kazanarak Beyaz Saray’a giden yolunu garantileşmişti. Bu aynı zamanda 1988’den bu yana ilk defa bir Cumhuriyetçi başkan adayının eyalette seçimi kazanması demekti.

2020 seçimlerinde ise Başkan Biden’ın Trump’a üstünlük sağlamasında Michigan’da elde ettiği zafer önemli rol oynamıştı.

Biden’a ön seçimlerde önemli bir muhalefet yok ve yeniden adaylığı tehlikede değil ancak Michigan’da Demokrat seçmenlerin protesto amacıyla “kararsız” şeklinde oy kullanabileceği konuşuluyor. Bu da parti içinde protesto amaçlı oyların kullanılma ihtimalini gündeme getiriyor.

Demokratlar’ın ön seçiminde “kararsız” oyların çoğunlukta olması beklenmese de iki haneli rakamlara ulaşması bile başkanlık seçimlerine hazırlanan Biden için erken uyarı işareti olarak yorumlanabilir.

Biden, yönetimden üst düzey isimleri Arap Amerikalılar’la ve Müslümanan toplumun lideriyle görüşmeleri için bu ay Michigan’a göndermişti.

Cumhuriyetçi Parti’de ise Nikki Haley son haftalarda Trump’a farklı yenildiği Güney Carolina’da seçim etkinliklerine katılmıştı. Michigan’da az vakit geçirmesine rağmen Pazar günü eyalette seçim çalışmaları planladı. Yeni haftanın ilk gününde de Michigan’da programları var.

Haley, Michigan’da muhafazarkar kesimin dışındakilere de ulaşmaya çalışıyor.

Nikki Haley, Michigan’da nasıl bir sonuç çıkarsa çıksın yarışta kalacağının mesajını veriyor.

Trump da Michigan’da son dönemde kampanya yürüttü.

Eyalette Trump karşıtı Cumhuriyetçiler’e ilgi çok fazla değil. Bununla birlikte Süper Salı öncesi Haley Trump’a karşı güçlü olduğunu gösterme amacında.

VOA tarafından geçilen Michigan ön seçimlerinde hem Demokratlar hem Cumhuriyetçiler oy kullanıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Michigan ön seçimlerinde hem Demokratlar hem Cumhuriyetçiler oy kullanıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Michigan ön seçimlerinde hem Demokratlar hem Cumhuriyetçiler oy kullanıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.