MHP büyükşehir seçimlerine AK Parti ile girecek

MHP büyükşehir seçimlerine AK Parti ile girecek

ABONE OL
13:03 - 08/12/2023 13:03
MHP büyükşehir seçimlerine AK Parti ile girecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yerel seçimlere dört aydan az süre kala siyasi tablo şekilleniyor. İYİ Parti’nin çekilmesinden sonra 2019 seçimlerinde büyük başarı sağlayan Millet İttifakı fiilen ortadan kalkarken bugün itibariyle Cumhur İttifakı’nın ana gövdesinin birlikteliğini koruması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı’nın seçimi için gereken yüzde 50 artı 1 ile ilgili AK Parti ile MHP arasında anlaşmazlık olduğu gerekçesiyle artan “Cumhur İttifakı’nda kriz var” iddialarına, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli nokta koydu.

Bahçeli: “Büyükşehirlerin tamamında Cumhur İttifakı olarak adaylarımız ortak olacak”

Türkgün gazetesinden Kadir Yıldız’ın sorularını yanıtlayan Bahçeli, 31 Mart 2024 seçimlerine MHP ile birlikte Cumhur İttifakı’nın damgasını vuracağını söyledi.

MHP lideri, “Cumhuriyet’in yeni yüzyılında tam beş yıldır mahalli idarelere düşen zillet gölgesini kaldırmak amacıyla insanüstü bir gayretle çalışıyor, çabalıyor ve hazırlık yapıyoruz. Hemen hemen mutabakat sağlamış durumdayız. Uzlaşamayacağımız bir şey de yok. Büyükşehirlerin tamamında Cumhur İttifakı olarak adaylarımız ortak olacak” dedi.

AK Parti ve MHP tarafından kurulan komisyonun verimli çalışmalarının sonuna geldiğini vurgulayan Bahçeli, henüz aday isimlendirilmelerinin yapılmadığını söylese de partiler arasında hiçbir ihtilaf olmadığının altını çizdi.

MHP lideri 31 Mart seçimleri için adaylık başvurularının 15 Aralık’a kadar alınacağını da duyurdu.

MHP’nin en az üç büyükşehirde aday çıkarmak istediği konuşuluyor

Her ne kadar Bahçeli, ittifakın hangi illerde kimlerle seçime katılacağı hakkında bir ipucu vermese de kulislerde geçen seçimlerde sadece üç büyükşehirde (Adana, Manisa ve Mersin) belediye başkanı adayı çıkaran ve geri kalan 27 ili AK Parti’ye bırakan MHP’nin, gelecek seçimlerde en azından bu illerin kendisinde kalmasını talep ettiği konuşuluyor.

Yalnız bu illerde değil Türkiye’nin hiçbir kentinde 14 Mayıs seçimlerinde AK Parti’den fazla oy çıkaramayan MHP, bu üç ilden sadece Manisa’da 2019 yerel seçiminde kazandı.

14 Mayıs seçimlerinde CHP lideri Özgür Özel’in milletvekili olduğu Manisa’da birinci parti yüzde 31 ile AK Parti olurken CHP yüzde 29’la ikinci, MHP yüzde 14 ile üçüncü sırada yer aldı. Bununla beraber 2019 seçimlerinde Millet İttifakı’nın İyi Partili adayı Orkun Şıktaşlı yüzde 38’de kalırken MHP’li Cengiz Ergün başkan seçildi.

MHP’li adayların CHP’li adaylar Zeydan Karalar ve Vahap Seçen’e kaybettikleri Adana ve Mersin’de de kıran kırana yarış olacağı kesin gibi. CHP 14 Mayıs’ta Adana’da yüzde 31 oylar birinci parti olsa da yüzde 12 oya sahip İYİ Parti’nin yokluğunda toplam oyları yüzde 37 olan AK Parti ve MHP’ye karşı zorlanması ihtimal dahilinde.

Erdoğan ve Bahçeli’nin görüşmesi belirleyici olacak

Peki Mersin’de 14 Mayıs seçimlerinde yüzde 30 oyla CHP’nin (yüzde 28,6) önünde birinci olan AK Parti, yüzde 11 oy alan MHP’ye bir kez daha adaylığı bırakacak mı? Bu soruların yanıtı AK Parti-MHP komisyonunun çalışmalarını bitirdikten sonra biraraya gelmesi beklenen Erdoğan ve Bahçeli’nin görüşmesinden sonra kesinlik kazanacak.

MHP’nin bir büyükşehir dışında 10 ilde belediye başkanı var ve bunların sekizinde (Çankırı, Kastamonu, Bartın, Karabük, Erzincan, Bayburt, Karaman, Kütahya) AK Parti’yi yenerek kazanması dikkat çekmişti.

Ancak Kırşehir’de AK Parti ve MHP’nin toplam oyu yüzde 53 iken, seçimlere ayrı ayrı girmeleri nedeniyle CHP’nin adayı Selahattin Ekicioğlu yüzde 45 destek alarak belediye başkanı olmuştu.

BBP kendi adaylarıyla giriyor, HÜDA-PAR 15 Aralık’a kadar aday başvurularını bekliyor

14 Mayıs seçimlerine Cumhur İttifakı’ndan partilerden Büyük Birlik Partisi (BBP), Eylül ayında seçimlere bağımsız olarak gireceğini açıkladı. BBP, 2019 yerel seçimlerinde yüzde 1,88 oy oranına ulaşmıştı.

İttifakın bir başka partisi HÜDA-PAR ise AK Parti listelerinden girdiği 14 Mayıs seçimlerinde dört milletvekili çıkardı. Özellikle Batman ve Diyarbakır’da gücü olan HÜDA-Par’ın Parti Sözcüsü Serkan Ramanlı 15 Aralık’a kadar adaylık başvurularının sürdüğünü açıkladı.

Yeniden Refah Partisi, adaylara bakarak İstanbul ve Ankara kararını verecek

Kararı en çok merak edilen Cumhur İttifakı ortağı ise genel seçimlerde sürpriz bir çıkış yapan Yeniden Refah Partisi.

Milli Görüş hareketinin kurucusu Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan liderliğinde oyların yüzde 2,8’ini alarak beş milletvekili çıkaran partinin İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde AK Parti’nin çıkaracağı adaya göre tutum alacağı belirtiliyor.

Kırıkkale, Bayburt, Yalova, Manisa il belediye başkan adaylarını duyuran Yeniden Refah Partisi, İstanbul’un Ümraniye, Zeytinburnu ve Pendik belediye başkan adaylarını da kamuoyuyla paylaştı.

VOA tarafından geçilen MHP büyükşehir seçimlerine AK Parti ile girecek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. MHP büyükşehir seçimlerine AK Parti ile girecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan MHP büyükşehir seçimlerine AK Parti ile girecek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.