“Mevcut Senaryolar Kürt Halkını Dışlamaya Dayanıyor”

“Mevcut Senaryolar Kürt Halkını Dışlamaya Dayanıyor”

ABONE OL
16:31 - 21/09/2022 16:31
“Mevcut Senaryolar Kürt Halkını Dışlamaya Dayanıyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

HDP, seçim stratejisini tartışmak amacıyla Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşlarıyla biraraya geldi.

Toplantıda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, otoriterliğe karşı en etkili frenin yerel demokrasi olduğunu belirterek, “Demokrasinin inşası ve yeni bir başlangıç da Kürt sorununun demokratik çözümü ile mümkündür” dedi.

300’e yakın sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütü temsilcisinin katıldığı toplantının basına açık bölümünde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın gündeminde seçimler vardı.

İktidarın değişmesi gerektiğine vurgu yapan Sancar, mevcut senaryoları kabul etmediklerini söyledi.

Sancar, “Mevcut rejimin devamı senaryosunu açıkça reddediyoruz ama bu rejimin yerine eski zihniyeti farklı bir ambalajla getirme çabalarına da karşıyız. Yani eski rejime dönüşü, devletçi restorasyonu da reddediyoruz. Yeni bir başlangıç öneriyoruz” dedi.

Taleplerinin güçlü bir demokrasi olduğunu vurgulayan Sancar, otoriterliğe karşı en etkili yolun yerel demokrasi olduğunu söyledi.

Sadece parlamentonun güçlendirilmesinin Türkiye’nin sorunlarını çözmeye yetmeyeceğini söyleyen Sancar, “Bunun için katılımcı, denetim mekanizmalarının güçlü ve toplumsal kontrolün etkili olduğu bir demokratik sistem istiyoruz. Bunun da en önemli ayağı yerel demokrasidir. Eğer bu zorbalığı, tek adam rejimini değiştirmek istiyorsak kuvvetler ayrılığına dayalı, yargı bağımsızlığını içeren ve güçlü parlamentonun bulunduğu bir sistem merkezde kurulmalı. Tek adam rejimine, otoriterliğe karşı en etkili fren yerel demokrasidir” diye konuştu.

“Hakim senaryolar Kürt halkının taleplerini toplumsal alandan dışlamaya dayanıyor”

Demokrasinin inşası ve yeni bir başlangıcın Kürt sorununun çözümü ile mümkün olacağını savunan Sancar, hakim senaryoların Kürtler’in taleplerini toplumsal alandan dışlamaya dayandığını savundu.

Kürt sorununun çözümü için asgari mutabakatların şart olduğunu dile getiren Sancar, “Bütün senaryoların çıktığı temel nokta Kürt sorununda yüz yıllık zihniyetin küçük rötuşlarla devam etmesini öngörüyor. Bu iki yaklaşım içinde esasta bir fark yoktur. Ne mevcut rejim ne de devletçi restorasyon Kürt sorununda çözüm gibi bir derde sahip değildir. O nedenle bizler bu senaryoların ana hedefinin ve sonucunun Kürt halkının bir siyasal özne olmaktan çıkarılmasına, Kürtlerin siyasal ve toplumsal alandan etkisizleştirilmesine noktasına çıktığını görüyoruz. O nedenle diyoruz ki yeniden başlangıç olacaksa Kürt sorununa demokratik çözümün önünü açacak asgari mutabakatlar gereklidir. Burada saymak gerekirse öncelikle Kürtlerin kendi olarak var olmaları için ihtiyaç duyulan ve evrensel kabul gören hak ve özgürlüklerinin tanınmasıdır. Anadilinde eğitim şüphesiz ilk akla gelendir. Bunların dışlandığı senaryoların yeni bir başlangıç getirme imkanı yoktur” ifadelerini kullandı.

“Provokasyon ve tahrikler bizi yolumuzdan çeviremez”

Sancar, HDP’yle ilgili son günlerde iktidar ve muhalefetten gelen açıklamalara da dikkat çekerek, “İktidar bir yandan provokasyonlar ve operasyonlar yapıyor. Ama bu provokasyonlar bizi demokratik siyasette ısrardan vazgeçirmiyor, çözüm gücü olma kararlılığından vazgeçirmiyor. Bir de başka çevrelerden tahrikler yapılıyor, onlar da bizi yolumuzdan alıkoyamaz. Ne iktidarın provokasyonları ne de restorasyoncu ve devletçi güçlerin tahrikleri bizi kendi yolumuzdan çevirebilir” mesajını verdi.

Toplantının basına kapalı bölümünde katılımcılar, seçim süreciyle ilgili görüşlerini HDP yönetimiyle paylaştı.

HDP ve muhalefete öneriler

Toplantıya katılan Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkan Yardımcısı Sedat Yurtdaş, Türkiye’nin Kürt sorunun çözümü için yeni bir başlangıç yapılabilecek süreçte olduğunu söyledi.

Muhalefetin tutumuna dikkat çeken Yurtdaş, “Muhalefetin de aslında bugün itibarıyla geçmiş yüzyıllık döneminden yeterince sonuç çıkarmadığı gibi bir görünümü var. Dolayısıyla bunu içselleştirecek politikaları ürettiği zaman gerçekten Türkiye’nin 100 yıllık sorunlarını barış ve demokrasi içerisinde çözebileceği, yeni bir başlangıç yapabileceği koşullara bir anlamda en yakın durduğumuz zaman dilindeyiz” dedi.

Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun ise mevcut durumun HDP’ye avantaj sağladığını ifade etti.

Her iki ittifakın da HDP’ye muhtaç olduğunu vurgulayan Coşkun, “HDP açısından HDP’nin sayısal varlığı dikkate alındığında son derece önemli bir avantaj. İster Cumhurbaşkanlığı seçimi olsun ister parlamento seçimi olsun HDP’nin desteği olmadan iki taraftan birini başarılı olma şansı yok. Cumhurbaşkanlığı seçiminde de bu böyle parlamentoda da böyle. Dolayısıyla yarın parlamento seçimleri yapıldığında bir sistem değişikliği gündeme geldiğinde, kaçınılmaz bir şekilde HDP’nin de oyuna ihtiyaç duyulacaktır. Bu HDP’nin siyasal alanda manevra kabiliyetini arttıran bir durum” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen “Mevcut Senaryolar Kürt Halkını Dışlamaya Dayanıyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Mevcut Senaryolar Kürt Halkını Dışlamaya Dayanıyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Mevcut Senaryolar Kürt Halkını Dışlamaya Dayanıyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.