Mersin’de mazbatalarını alan yeni belediye başkanları göreve başladı 

Mersin’de mazbatalarını alan yeni belediye başkanları göreve başladı 

ABONE OL
22:50 - 05/04/2024 22:50
Mersin’de mazbatalarını alan yeni belediye başkanları göreve başladı 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Mersin’de 31 Mart yerel seçimlerinde kazananlar ve koltuklarını koruyanlar resmen görevlerine başladı. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ilçe belediyelerini kazanan başkanlar mazbatalarını aldı.

CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ikinci dönemine büyük bir zaferle başladı.

Oyların yüzde 59,52’sini alan ve en yakın rakibine 28,84 puan fark atan Seçer, mazbatasını Mersin Adliyesi’nde düzenlenen törenle aldı.

Seçer daha sonra Cumhuriyet Meydanı’na geçti ve burada Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. Ardından belediye binasında halka seslendi.

Seçimlerde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden sonra CHP’ye en çok oyu kazandıran Seçer, “Sandığa giden her 10 yurttaşımın 6’sı Büyükşehir’de Vahap Seçer dedi. Bunu kavramalıyız, değerini bilmeliyiz. Aldığımız 6 oyun tamamı bizim değildir. İçerisinde emanet oylar vardır. Oyların bize verilme nedenlerinin ilki hizmetlerdir. İnsanlar memnundur, bu yönetim ayrımcılık yapmıyor. Bu yönetim çalışıyor. Bugüne kadar vatandaşlar alternatifsizdi. Tek başına giden bir iktidar. Vatandaş şunu diyordu; ‘Alternatif bulabilsem ders vereceğim’. Şimdi alternatif buldu, dedi ki ‘5 yıldır belediye başkanları aslanlar gibi şehirlerini yönetiyor. Neden olmasın? Daha fazla belediye başkanı çıkarsınlar, bir daha görelim. Ondan sonra da aynı başarıyı gösterirlerse 2028 yılında yapılacak olan seçimlerde CHP’yi iktidar yapalım.’ Bu şansı bize verdiler. Sorumluluğumuzun farkındayız. Yükümüzün farkındayız. Bu sorumluluk ve yük bizi uyutmaz, biz sizlere mahcup olamayız” ifadelerini kullandı.

Akdeniz ilçesi yeniden DEM Parti’nin

Mersin’de sonucu merakla beklenen merkez ilçelerden biri Akdeniz’di.

Daha önce bir dönem Demokratik Toplum Partisi (DTP), bir dönem Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) kazandığı ilçeye 2016’da kayyum atanmıştı.

2019 seçimlerindeyse kazanan AK Parti olmuştu. HDP o dönem usulsüzlük olduğu gerekçesiyle itiraz etse de sonuç değişmemişti.

Seçimlere bu kez DEM adıyla giren parti, oyların yüzde 36,92’sini aldı. Hoşyar Sarıyıldız ve diğer Eş Başkan Nuriye Arslan seçimi en yakın rakipleri AK Partili Mustafa Muhammet Gültak’ın 6 puan önünde tamamladı.

DEM Partili eş başkanlar bugün düzenlenen törenle mazbatalarını alarak resmen göreve başladı.

İkilinin ilk işi makam odasının kapısını sökmek oldu.

Toroslar’da ilk kez sol görüşlü bir başkan

Kırsal nüfusun yoğun olduğu merkez ilçelerden Toroslar da sonucu merak edilen yerlerden biriydi.

AK Parti’nin aday göstermeyerek MHP’li Ali Öz’ü desteklediği ilçede DEM Parti’nin desteklediği CHP adayı olan çevre aktivisti ve sol görüşlü Abdurrahman Yıldız seçimi kazandı.

Yüzde 47,05 oranında oy alan Yıldız, yarışı Öz’ün yaklaşık 8 puan önünde tamamladı. Yıldız da mazbatasını aldı.

Böylece ağırlıklı olarak milliyetçi ve muhafazakar olan ilçede ilk kez sol görüşlü bir partinin adayı seçilmiş oldu.

Diğer ilçelerde son durum

CHP favori olduğu Mezitli ve Yenişehir ile birlikte önceki dönem de kazandığı Tarsus’ta da seçimlerden galip ayrıldı.

Mezitli ve Tarsus’ta yeni başkanlar, Yenişehir’deyse mevcut başkan mazbatalarını alarak resmen görevlerine başladı.

Silifke’yi bu seçimde MHP’den alan CHP adayı Mustafa Turgut’a ise mazbatası Çarşamba verilmişti. Mersin’de böylece mazbatasını almayan belediye başkanı kalmadı.

Türk medyasına göre ilde sonuçlar şöyle şekillendi:

Büyükşehir Belediyesi: CHP %59,52

Akdeniz: DEM %36,92

Toroslar: CHP %47,05

Yenişehir: CHP %62,26

Mezitli: CHP %63,30

Tarsus: CHP %46,16

Çamlıyayla: İYİ Parti %47,52

Erdemli: MHP %42,55

Silifke: CHP %56,61

Mut: İYİ Parti %48,54

Gülnar: MHP %35,15

Aydıncık: CHP %62,66

Bozyazı: MHP %37,59

Anamur: CHP %57,73

VOA tarafından geçilen Mersin’de mazbatalarını alan yeni belediye başkanları göreve başladı  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Mersin’de mazbatalarını alan yeni belediye başkanları göreve başladı  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Mersin’de mazbatalarını alan yeni belediye başkanları göreve başladı  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.