DOLAR

32,5895

0.35%
EURO

34,8642

0.35%
ALTIN(gr)

2.494,92

0,44%
BİST 100

9660.92

0,44%
Merkez Bankası’ndan “Regülasyonlar Sürecek” Mesajı

Merkez Bankası’ndan “Regülasyonlar Sürecek” Mesajı

ABONE OL
23:12 - 15/11/2023 23:12
Merkez Bankası’ndan “Regülasyonlar Sürecek” Mesajı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) banka yöneticileriyle yaptığı toplantıda bankacılık sektörü tarafından eleştirilen piyasa düzenleme regülasyonlarını kararlı şekilde sürdüreceği mesajını verdi.

Merkez bankası, finansal istikrarı sağlamak amacıyla bir dizi önlemle döviz, tahvil, kredi ve mevduat piyasalarındaki kontrolunu arttırmıştı. Bu da gösterge yıllık tahvil faizinin yüzde 26’dan yüzde 10,5’e düşmesine neden olmuştu.

Reuters haber ajansına bilgi veren kaynaklar, gelecek yıl bankaların bilançoları üzerinde kontrollarını kaybedecekleri için büyük bir gelir kaybıyla karşılaşabileceklerini belirtti.

Kamuoyuna açık olmayan toplantının ardından Reuters’a adını açıklamak istemeyen bu kaynaklar toplantıya İş Bankası’nın CEO’su dahil birçok bankanın yöneticisinin katıldığını bildirdi.

Merkez Bankası, Reuters’ın konuyla ilgili sorusuna yanıt vermezken İş Bankası’na da henüz ulaşılamadı.

Geçen haftanın başında İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran yaptığı açıklamada Türkiye’nin serbest piyasa koşullarına geri dönmesi gerektiğini söylemiş ve menkul kıymet tesisi uygulamasının bankaları büyümeyi desteklemekten alıkoyduğunu, bankaları riske açık hale getirdiğini kaydetmişti.

Kaynaklara göre Merkez Bankası’nın verdiği mesajlardan biri kaynakları sürdürülebilir ekonomik faaliyetler için gerekli alanlara yönlendiren politikaların devam edeceği oldu.

Kaynak, seçici kredi tutumunu da güçlendireceğini, bunun yatırımı, istihdamı, katma değerli üretimi ve ihracatı arttıracağını söyledi.

Merkez Bankası’nın geçen yıl attığı adımlar arasında ihracat ve üretim odaklı sektörlere kredilerin teşvik edilmesi yer alıyordu.

Merkez Bankası ayrıca bankaları, 2021’de değeri yüzde 44 düştükten sonra bu yıl da yüzde 29 düşen lirayı desteklemek için müşterileri döviz tasarruflarını dönüştürmeye ikna etmeye çağırıyor.

Türk hükümetinin ekonomik programı Türkiye’nin kronik cari açığını kapatmak için düşük faiz oranlarını destekiyor, böylece istihdamı, yatırımı ve ihracatı arttırmayı umuyor.

Merkez Bankası politika faiz oranını son üç ayda 350 baz puan düşürerek yüzde 10,5’e indirdi. Ekim ayında enflasyon oranı ise yüzde 85’ti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sıradışı para politikalarını 2023 genel seçimlerine kadar sürdürmesi bekleniyor. Reuters haber ajansına göre anketler Erdoğan’ın seçimi kaybetme riskinin olduğunu gösteriyor.

Bankalar, Merkez Bankası’nın geçen yılki agresif faiz indirimlerini sürdürmek için sabit para mevduatlarını caydırmak ve kredileri hükümetin tercih ettiği sektörlere yönlendirmek için bir dizi yeni kuralı uygulamak zorunda kaldılar.

Bu durum çok sayıda banka yöneticisini zor durumda bırakıyor.

VOA tarafından geçilen Merkez Bankası’ndan “Regülasyonlar Sürecek” Mesajı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Merkez Bankası’ndan “Regülasyonlar Sürecek” Mesajı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Merkez Bankası’ndan “Regülasyonlar Sürecek” Mesajı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.