DOLAR

32,5262

-0.05%
EURO

34,9419

0.3%
ALTIN(gr)

2.432,96

0,42%
BİST 100

9776.39

0,42%
Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu

Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu

ABONE OL
14:24 - 17/03/2022 14:24
Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) ‘‘politika faizi’’ olarak bilinen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını Ocak ve Şubat ayından sonra Mart ayında da yüzde 14 düzeyinde sabit tuttu.

Piyasa anketlerinde Merkez Bankası’nın faizi sabit tutması beklendiğinden karar sürpriz olarak algılanmadı.

Bir sonraki PPK toplantısı 14 Nisan’da yapılacak.

Karar sonrası dövizde yukarı yönlü hareket oldu

PPK kararı öncesi 14,62 seviyesinde olan Amerikan Doları/Türk Lirası kuru yeniden 14,80 seviyesini gördü.

Dünkü kapanışın yüzde 1,40 üzerinde olan Euro ise 16,35-16,37 aralığında işlem görüyor.

Çarşamba günü 2088 puandan kapanan BİST 100 Endeksi de PPK kararı sonrası yükselişine devam ederek 2126 puan seviyesinde bulunuyor.

‘‘Kurul dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir’’

PPK’dan yapılan açıklamada çatışmaya dönüşen jeopolitik riskler ve salgında yeni varyantların, küresel ve bölgesel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutarak belirsizliklerin daha da artmasına yolaçtığı bunun da yalnız Türkiye bakımından değil küresel olarak enflasyonist ortamı tetiklediği ifade edildi.
Açıklamada, ‘‘Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğuna bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini değerlendirmektedir. Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; sıcak çatışma ortamının yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri etkili olmaktadır. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan ve kararlılıkla sürdürülmekte olan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir’’ dedi.

Prof. Başlevent: ‘‘Dolar kuru 15,50-16 seviyesine gitmez’’

PPK toplantısı öncesi VOA Türkçe’ye konuşan ekonomistler Profesör Hurşit Güneş ve Profesör Cem Başlevent de Merkez Bankası’nın faizi sabit tutacağı öngörüşünde bulunmuştu.

Profesör Başlevent, ‘‘Şu an itibariyle Merkez Bankası’nın rezerv durumu fena değil. 20 milyar dolar giriş oldu. Kur korumalı mevduat dönüşleri oldu. Daha yerleri var gibi duruyor çünkü daha harcanacak cephane var elde. Ancak tabii şunu da unutmamak gerek kur koruma mevduatlarının vade süreleri yaklaşıyor. 23-24 Mart’ta ilk geri dönüşler olacak. O yüzden bir denge gözetilecektir. Ne demek istiyorum? Eğer doların üzrine çok fazla balyoz vururlarsa yüzde 3-3,5 faiz alacaklar açısından bu enstrüman pek tatmin edici olmaz. O yüzden dolar kuru 15,5 ya da 16’lara gitmez ama bu seviyelerde tutup bu enstrümanın cazip olduğunu söyleyerek reklamını yapmaya çalışacaklar’’ dedi.

‘‘Cari işlemler açığı devam ederken enflasyon üzerindeki maliyet baskısını aşağı çekemezsin’’

Para Politikası açıklamasında ‘‘Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler yakından takip edilmektedir. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir’’ ifadeleriyle dikkat çektiği cari işlemler dengesi Prof. Hurşit Güneş’e göre, Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu en büyük risklerden biri.

VOA Türkçe’ye konuşan Güneş, ‘‘Güneş, ‘‘Şu anda çok ciddi bir cari işlemler açığı var. Ocak’taki cari açık 7 milyar dolar civarında. Üstelik bu savaşın tetiklediği bir açık değil. 140 dolarlık enerji fiyatları henüz bunun içinde yok. Ama savaşın iktidarın beklentilerini sükut-u hayale uğrattığı aşikar. ‘Kur korumalı mevduatı getiririz dövizi frenleriz, ihracat da iyi gidiyor, turizm gelirleri de yüksek gelecek’, senaryo buydu ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Çünkü Rusya Ukrayna’ya saldırdı. Şimdi can havliyle döviz girişi sağlama arayışı sürüyor. Cari işlemler açığı devam ederken kuru gevşemetemezsin. Enflasyon üzerindeki maliyet baskısını aşağı çekemezsin. Para politikası yok. Yüzde 14 faiz yüzde 55 enflasyon var. Ben kur korumalı mevduatın giderek Türkiye’nin başına büyük bir bela olacağını düşünüyorum. 550 milyar TL’lik mevduat oluştu, belki 700 milyar TL’ye kadar yükselebilir. Sadece yüzde 10’luk bir kur artışı 13,5 liradan 15’e çıkış, senede 70 milyar TL ödeme gerektirecek kur korumalı mevduat için. Unutmayın Türkiye’nin tarıma verdiği destek 29 milyar TL’’ dedi.

VOA tarafından geçilen Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.