Merkel’in Kısıtlamaları Uzatma Planına Eyaletler Tepkili

Merkel’in Kısıtlamaları Uzatma Planına Eyaletler Tepkili

ABONE OL
21:41 - 02/03/2021 21:41
Merkel’in Kısıtlamaları Uzatma Planına Eyaletler Tepkili
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya‘da Başbakan Angela Merkel’in eyalet başbakanlarıyla yapacağı ve Corona virüsüyle mücadele amacıyla alınan kısıtlamaların geleceğinin masaya yatırılacağı toplantı merakla bekleniyor.

Hafta başında, yaklaşık 3 ay aradan sonra berber ve kuaförlerin açıldığı ülkede, kamuoyunda ve siyasette kısıtlamaların hafifletilmesi, mağazaların, gastronomi sektörünün ve okulların açılmasına yönelik talepler giderek büyüyor. Ancak Başbakan Merkel’in yanısıra virologlar kısıtlamaların erken hafifletilmesi konusunda uyarıda bulunuyor. Virüsün mutasyonlu varyantının giderek yayıldığı, ülkenin üçüncü dalganın içinde olduğu savunularak, açılmanın aceleye getirilmesinin hata olacağı, vaka ve ölüm sayılarının yeniden hemen artışa geçeceği kaygıları dile getiriliyor.

Aşıların etkisi hissedilinceye kadar büyük bir açılma istemeyen Merkel ve danışmanlarının hazırladığı ve basına sızan plan, ülke genelinde geçen yıl 4 Kasım’dan beri uygulanan katı kısıtlamaların genel anlamda Mart ayının sonundaki Paskalya tatiline kadar sürmesini hedefliyor.

Kamuoyundaki beklentilere biraz olsun cevap verebilmek için, sosyal temasla ilgili yasakların yumuşatılması, bu bağlamda iki haneden 5 kişinin buluşabilmesine izin verilmesi, ayrıca çiçekçiler, bahçe malzemeleri satan dükkanlar ve manikür-pedikürcülerin açılması konusunda anlaşıldığı belirtilirken, açılacak iş yerlerinde hijyen ve maske kurallarının geçerli olacağı ifade ediliyor. Plana göre orta okullar, üniversiteler, mağazalar, tüm kültürel kurumlar, lokantalar ve oteller, kitle sporlarının yapıldığı salon ve sahalar en az dört hafta daha kapalı kalacak.

Eyalet başbakanları Merkel’in planına nasıl tepki verecek?

Kısıtlamalar konusunda farklı görüşlere sahip eyalet başbakanlarının Merkel’in planına nasıl tepki verecekleri daha şimdiden merak konusu. Berlin’deki siyasi kulislerde, aşı tedariğinde geç kalınması ve hızlı testlerin 1 Mart’ta yürürlüğe gireceği açıklamasından sonra bunun ertelenmesi gibi konularda “başarısız” olarak eleştirilen Merkel’e karşı bazı başbakanların isyan hazırlığında olduğu ve toplantının çok çetin tartışmalara sahne olacağı iddia ediliyor.

Nitekim Hessen ve Baden-Württemberg eyaletlerinde 14 Mart’ta yapılacak Eyalet Parlamentosu seçimleri öncesi bu eyaletlerin başbakanları kamuoyunda artan tepkileri de göz önüne alarak, Merkel’in listesindekilerden başka alanlarda hizmet veren mağazaların, açık alanda hizmet veren gastronominin ve spor sahalarının da açılmasını hedefliyor.

Ülkenin en büyük eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya’nın Başbakanı ve CDU’nun yeni Genel Başkanı Armin Laschet’in de, Merkel’in açılma için koşul olarak tanımladığı vaka sayısının 35’in altına düşmesini beklemeden farklı alanlarda hizmet veren işyerleri ve mağazaların açılmasından yana olduğu belirtildi. Merkel’e bir tepki de muhalefetteki Yeşiller’den geldi. Yeşiller Partisinin popüler isimlerinden Tübingen Anakent Belediye Başkanı Boris Palmer, “Ben burnumu karıştırmak için Merkel’in izin vermesini beklemem” diyerek, belediyesinde kısıtlamaları kaldıracağını söyledi.

Virologların tavsiyelerini dikkate almayan popüler söylemlerin halk arasındaki atmosferi yansıttığı tahmin ediliyor. Kamuoyu araştırmalarına göre halkın yüzde 75’i işyeri ve mağazaların açılmasını isterken, yüzde 54’ü ise gastronomi sektörünün açılmasından yana, otellerin açılmasını isteyenlerin oranı da yüzde 45

VOA tarafından geçilen Merkel’in Kısıtlamaları Uzatma Planına Eyaletler Tepkili haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Merkel’in Kısıtlamaları Uzatma Planına Eyaletler Tepkili haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Merkel’in Kısıtlamaları Uzatma Planına Eyaletler Tepkili haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.