Merkel: “Nerede Hata Yaptım?”

Merkel: “Nerede Hata Yaptım?”

ABONE OL
11:16 - 08/06/2022 11:16
Merkel: “Nerede Hata Yaptım?”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’nın 2005-2021 yılları arasında 16 yıl başbakanlığını yapan Angela Merkel, geçen yıl 8 Aralık‘ta görevinden ayrılmasından bu yana ilk kez bir televizyon kanalında düzenlenen röportaja konuk oldu.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı konusunda aylardır sessiz kalan ve bu yüzden Alman Meclisi’ndeki muhalefetin yanı sıra özellikle Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski tarafından eleştirilen Merkel, verdiği röportajda Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaşı, “Uluslararası hukuku ihlal eden vahşi bir saldırı” olarak tanımladı.

Rusya’nın Ukrayna’da uluslararası hukuka aykırı biçimde hareket ettiğini söyleyen Merkel, “24 Şubat’ta Ukrayna’ya yapılan bu saldırının haklı çıkarılacak bir tarafı yok. Bu, hiçbir mazereti olmayan uluslararası hukuku ihlal eden vahşi bir saldırıdır” ifadesini kullandı.

45 dakika süren ve canlı yayınlanan programda Almanya’nın en saygın gazetecilerinden Alexander Osang’ın sorularını yanıtlayan Merkel, başbakanlığı döneminde Rusya ve Ukrayna ile ilgili izlediği politikayı savundu.

Rusya’nın Ukrayna saldırısı sonrasında kendi Rusya politikası ile yüzleştiğini aktaran Merkel, “Tabii ki kendime sorduğum şey: Nerede hata yaptım? Bu trajediyi önlemek için daha fazlasını yapabilir miydim? Başarılı olunmaması büyük bir üzüntü. Ama kendimi suçlamıyorum. Çok az emek verdiğim şeklinde suçlanmam için bir neden yok. Bu beni sakinleştiriyor. Bu nedenle de özür dilemeyeceğim” diye konuştu.

“Putin’i kışkırtmak istemedik”

Tüm başbakanlığı boyunca “Eski Sovyetler Birliği’nin sorunlarıyla ilgilendiğini” söyleyen Merkel, 2007 yılında Rusya Cumhurbaşkaı Vladimir Putin ile biraraya geldiğini ve Putin‘in Sovyetler Birliği’nin çöküşünü kendisi için “20. Yüzyılın en kötü olayı” olarak tanımladığını, ancak bir Doğu Almanya’lı olarak kendisi için ise “Benim için hayatımın en mutlu olayı” olduğunu ifade ederek, “Dolayısıyla Putin ile aramızda her zaman bir anlaşmazlık olmuştur” değerlendirmesini yaptı.

Soğuk Savaşı’nın sona ermediği görüşünü savunan Merkel, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasını örnek göstererek, “Bu savaşı engellemek için bir güvenlik mimarisi oluşturmada başarılı olunamadı” diye konuştu.

Rusya’ya yönelik hoşgörülü davrandığına ilişkin değerlendirmeleri de reddeden eski başbakan, Rusya ile gerilimin tırmanmaması için yeterince çalıştığını kaydederek, “Diplomasi başarısız olduğunda yanlış olarak tanımlanamaz” değerlendirmesini yaptı. 2008 yılında Ukrayna’nın NATO’ya katılmasını neden engellediği sorulan Merkel, “O günün Ukrayna’sı bugün bildiğimiz Ukrayna değildi. Demokratik olarak yapılanmış bir ülke değildi. Ayrıca Putin’i kışkırtmak istemedik” şeklinde yanıt verdi.

Rusya ile Almanya arasındaki Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattına uzun bir süre destek verdiği yönündeki eleştirileri de yanıtlayan Merkel, söz konusu hattı o dönemde Rusya ile ilişkileri güçlendirmek için bir proje olarak gördüğü bilgisini vererek, Başkan Joe Biden yönetimindeki ABD’nin Kuzey Akım 2’de faaliyet gösteren Alman şirketlere yaptırım uygulamasından çok rahatsız olduğunu “Bu İran’a yapılabilir, ama örneğin Afganistan’da birlikte savaştıkları bir müttefike değil” sözleriyle vurguladı.

Merkel, ateşkes konusunda Putin ile görüşüp arabulucu olup olmayacağına ilişkin soruyu ise, Olaf Scholz hükümetinin konuyla ilgili politikalarını tümüyle desteklediğini söyleyerek ve “Şu anda Putin‘le konuşulacak bir şey yok, özellikle de Ukrayna olmadan” diyerek yanıtladı.

Merkel siyasi yaşamını anlatan bir kitap yazıyor

Görevden ayrıldıktan sonra uzun bir süre istirahat ettiğini, güncel politikadan bilinçli olarak uzaklaştığını ve şimdi siyasi yaşamını anlatan bir kitap yazdığını açıklayan Merkel, başbakanlık sürecinin son iki yılında bazen karşılama törenleriden titreme nöbeti geçirmesine ilişkin bir soruyu da cevapladı. Annesinin ölümünden çok etkilendiğini, ayrıca çok az su içtiğini ifade eden Merkel, doktorların tavsiyesi üzerive törenlerde sandalyeye oturduğunu anlattı.

Baerbock Almanya’ya geri dönüyor

Öte yandan resmi ziyaret için Pakistan’a giden ve Covid-19 testi pozitif çıkan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un heyetiyle birlikte Alman Hava Kuvvetleri uçağıyla Berlin’e geri döneceği açıklandı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christofer Burger, Baerbock’un yapılan diğer testlerinin de pozitif çıktığını ve “güçlü grip semptomları” tespit edildiğini açıklarken, bakanın orduya ait Airbus A319 model uçakta izole bir şekilde ayrı bir kabinde uçabileceğini ve akşam saatlerinde Berlin’de olacağını duyurdu.

Pazartesi yurt dışı ziyaretinin ilk durağı olan Pakistan’a uçan Baerbock’un burada yapılan testi pozitif çıkması sonrasında, bütün randevularının iptal edildiği açıklanmıştı. Baerbock, Yunanistan ve Türkiye’yi de ziyaret edecekti. Cem Dalaman/Berlin

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Mert

    Ben canlı olarak bu yayını izledim. Ancak bir Alman hristiyan parti lideri geçmişyile ilgili böyle özeleştiriyi yaparken, kendisini Müslümanım diye iddia edenler nerede duruyor?
    Bakınız; TAMAM tamamda, ülkemizde tüm Muhalefet partileri buna dahil olmak üzere, Hz. Muhammed bile bu kadar dil dökmedi ki 23 Yıl Peygamberlik süresi boyunca Ebu Cehil’e, Ebu Sufyan’a, ve amcası Ebu Leheb’e karşı. Muhalefet 20 yılda sürekli vak vak vak vak vak vak diye konuşmaktan başka ne pyaptılar.
    Peki Hz. Muhammed ne yaptı dediğinizi duyar gibiyim?
    Kendisi mi?
    O Mekke’de bir gölgede köşede oturupta İnşallah Maşallah diyerek Allah’ın bir şeyler yapmasını beklemedi.
    Onu Allah bile kamçılayarak şöyle dedi.
    Ey (elbisesine) bürünen Peygamber!
    Kalk, meydanlara çık, İslamı öğret, insanların ihtiyaçlarıyla sorumluluklarıyla ilgilen, Müslümanları denetle, artık insanları ve cinleri uyar. dedi.
    Elbiseni, eteğini, bedenini, kişiliğini, kalbini her türlü kirden ve ahlaki noksanlıktan temiz tut. (Müdessir süresi 1-4)
    Ve kendisi Eyleme geçti bey efendiler, eyleme geçti eyleme…
    ŞİMDİ BANA SÖYLERMİSİNİZ MÜSLÜMAN ADAM NASIL OLACAKMIŞ BEY EFENDİLER?

    Yanıtla
    +0
    -0