Menendez Türkiye’ye F-16 Satışına İtirazını Sürdürüyor

Menendez Türkiye’ye F-16 Satışına İtirazını Sürdürüyor

ABONE OL
10:13 - 13/10/2022 10:13
Menendez Türkiye’ye F-16 Satışına İtirazını Sürdürüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Kongresi’nin Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Senatör Bob Menendez, “Erdoğan bölgedeki saldırganlık kampanyasını durdurana kadar Türkiye’ye F-16 satışına karşı çıkmayı sürdüreceğini” söyledi.

Dün, “Menendez ve bir diğer Demokrat Senatör Chris van Hollen’ın sunduğu ve Türkiye’ye F-16 satışını sınırlandırıcı koşullara bağlayan eklemelerin, ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan çıkarıldığı” yönünde haberler çıkmıştı.

Menendez sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’ndaki (NDAA) bir değişiklik, ABD’nin Doğu Akdeniz’deki çıkarlarını geliştirmek için elimizdeki araçlardan sadece bir tanesidir. Açık konuşayım: ABD Kongresi’nin Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olarak, Erdoğan bölgedeki saldırganlık kampanyasını durdurana kadar Türkiye için F-16’larla ilgili hiçbir konuyu onaylamayacağım. Nokta” ifadelerine yer verdi.

ABD Senatosu’nun, 2023 savunma bütçesini içeren NDAA tasarısına son halini vermek amacıyla toplandığı ve tasarıya eklenmek üzere sunulan 900’e yakın eklemenin görüşülmeye devam edildiği belirtilmişti.

Türk ve Yunan basınında dün çıkan haberlerde, “Menendez ile Van Hollen’ın sunduğu ve Türkiye’nin ABD’den F-16 alımını koşullara bağlayan iki ekleme de tasarıdan çıkarıldı” denilmişti.

Senatonun NDAA tasarısını tamamladıktan sonra Temsilciler Meclisinin versiyonu ile ortak bir metin haline getirilerek onay için Başkan Joe Biden’ın masasına gönderilmesi bekleniyor.

Temsilciler Meclisi önergeyi onaylamıştı

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Joe Biden’ın Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satma planının önünde yeni bir engel oluşturacak yasa değişikliği önergesini Temmuz ayında onaylamıştı.

Ancak tasarının yasalaşması için Senato’nun da kendi versiyonunu onaylaması gerekiyor. Ardından Kongre üyelerine 800 milyar dolardan fazla savunma harcaması yetkisi veren tasarının her iki versiyonu, üzerinde uzlaşılan ortak bir metinde birleştirilecek ve bu metin tekrar Kongre’nin her iki kanadında oylanacak.

Amerikalı birçok Kongre üyesi, 2019 yılında Rus yapımı S-400 füze savunma sistemi satın alarak ABD yaptırımlarını ve Türkiye’nin F-35 savaş uçağı programından çıkarılmasını tetikleyen Türkiye’ye mesafeli yaklaşıyor.

Menendez daha önce yaptığı açıklamalarda Türkiye’deki insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek F-16 satışına karşı çıkmış ve Türkiye’ye F-16 satışı konusunda itirazından geri adım atmayacağını söylemişti.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Mayıs ayında Kongre’nin ortak oturumunda yaptığı konuşmada, “NATO’nun güneydoğu kanadında istikrarsızlığa” katkıda bulunabilecek savunma ekipmanı satışıyla ilgili kararların dikkatle gözden geçirilmesi çağrısında bulunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise Kongre’yi, Türkiye’nin mevcut F-16 filosunu modernize etmek için askeri ekipman satışı konusundaki niyeti hakkında bilgilendirmişti.

VOA tarafından geçilen Demokrat Senatör Menendez Türkiye’ye F-16 Satışına İtirazını Sürdürüyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Demokrat Senatör Menendez Türkiye’ye F-16 Satışına İtirazını Sürdürüyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Demokrat Senatör Menendez Türkiye’ye F-16 Satışına İtirazını Sürdürüyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.