Meksika’da seçim öncesi adaylara yönelik saldırılar rekor seviyeye doğru ilerliyor

Meksika’da seçim öncesi adaylara yönelik saldırılar rekor seviyeye doğru ilerliyor

ABONE OL
00:09 - 05/03/2024 00:09
Meksika’da seçim öncesi adaylara yönelik saldırılar rekor seviyeye doğru ilerliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

2021 seçimlerinde 32 adayın öldürüldüğü Meksika’da, 2 Haziran seçimleri öncesi güçlü adaylara dönük suikastlar artarak devam ediyor.

Meksika, tarihinin en büyük seçimlerine hazırlanırken, organize suç örgütleri bir kez daha kartellerin hakim olduğu birçok bölgede adayları hedef alıyor.

Uzmanlar seçimlerin ülkenin şimdiye kadarki en kanlı seçimleri olabileceğine dair endişelerini dile getiriyor.

Michoacan eyaletindeki iki belediye başkanı adayı yeni haftanın ilk gününde birkaç saat arayla silahlı kişiler tarafından öldürüldü. Biri Başkan Andrés Obrador’un iktidardaki Morena Partisi’nden, diğeri ise muhafazakar Ulusal Eylem Partisi’ndendi. Kasım ayında da bu bölgeden bir belediye başkanı adayı kaçırıldı ve ölü bulundu.

Güneydeki Guerrero eyaletindeki Yurttaş Hareketi Partisi’nin koordinatörü Julián López, beraberinde iki kişi ile 7 Şubat’ta silahlı kişiler tarafından kaçırıldı. 43 yaşındaki López şiddet ve aşağılayıcı muameleye uğramış halde bırakıldı.

10 Şubat’ta, Mexico City’nin genişleyen banliyösü Ecatepec’te, Morena Partisi adına bir kongre adayı, kardeşiyle birlikte sokak saldırısında ağır yaralandı.

5 Ocak’ta Kurumsal Devrimci Parti’nin yerel lideri ve Suchiate belediye başkan adayı Chiapas öldürüldü. Aynı gün, kuzeybatıdaki Colima eyaletinde, Armeria’daki Yurttaş Hareketi Partisi’nin belediye başkan adayı, aracındayken silahlı kişiler tarafından vuruldu.

Guerrero’daki aday López, güvenlikli zırhlı araçlarla seyahat etmeyi reddediyordu, “Bir liderin silahlı ve zırhlı araçlarla dolaşması nasıl görünecek? Halka yaklaşmanın ve vatandaş katılımını teşvik etmenin yolunun bu olduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Binlerce yerel aday, 20 binden fazla temsilcinin seçileceği ve 32 bölgenin tamamında gerçekleşecek olan kapsamlı 2 Haziran seçimleri öncesinde kendilerini benzer bir ikilemde buluyor.

Saldırıların başını uyuşturucu kartelleri çekiyor.

Data Civica grubu, Eylül ayından 10 Şubat’a kadar siyasilere ve parti yetkililerine yönelik 30 saldırı tespit etti. Grubun sözcüsü Itxaro Arteta, ön adaylara yönelik sekiz saldırı kaydettikten sonra “endişeli” olduklarını söyledi.

Siyaset bilimci Manuel Pérez Aguirre, seçim şiddetine ilişkin araştırmasında 2021 seçimlerinde 32 yerel adayın öldürüldüğünü ve kurbanların yüzde 85’inin belediye görevlerine aday olduğunu ortaya koydu. Araştırma bu yıl saldırıların 2021’den hızlı başladığını ortaya koyuyor.

Aguirre, “Yerel güç, organize suç açısından son derece önemlidir. Bu yüzden belediye düzeyinde kontrol kurmaya çalışıyorlar” dedi.

López Obrador’un yarı askeri Ulusal Muhafızları kurması ile federal polisi dağıttığı ve yerel polis güçlerinden geriye kalanların ağır silahlı kartellere karşı daha dirençsiz olduğu vurgulanıyor.

Siyasi risk araştırma şirketi Integralia Consultores, Şubat ayında, yasa dışı pazarların birikmesi, silahlı gruplar arasındaki çatışmalar ve hukukun üstünlüğünün zayıf olması nedeniyle ülkenin bazı bölgelerinde organize suçun seçimlere müdahale etme riskinin daha yüksek olduğunu belirten bir rapor yayınladı.

Kartellerin uyuşturucu ticareti, haraç, suikastlerin yanı sıra faaliyet alanlarını genişletmelerine olanak tanıyacak adayların kampanyalarını finanse ederek ve kendi adaylarını çıkararak çalıştığı bildiriliyor.

Meksika’da 2 Haziran’da eş zamanlı olarak hem genel hem yerel seçimler yapılacak.

Yerel seçimlerde sekiz eyalet valisiyle 1580 bölgenin yetkililerini belirlemek için oy kullanılacak.

Genel seçimlerde ise ülkenin yeni başkanı ve parlamento üyeleri belirlenecek.

VOA tarafından geçilen Meksika’da seçim öncesi adaylara yönelik saldırılar rekor seviyeye doğru ilerliyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Meksika’da seçim öncesi adaylara yönelik saldırılar rekor seviyeye doğru ilerliyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Meksika’da seçim öncesi adaylara yönelik saldırılar rekor seviyeye doğru ilerliyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.