Meksika ve Ekvador arasında diplomatik kriz

Meksika ve Ekvador arasında diplomatik kriz

ABONE OL
13:23 - 06/04/2024 13:23
Meksika ve Ekvador arasında diplomatik kriz
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ekvador yetkilileri, Meksika Büyükelçilik binasına baskın yaparak Ekvador’un eski devlet başkanı yardımcısı Jorge Glas’ı gözaltına aldı. Olayın ardından Meksika, Ekvador’la ikili ilişkilerini askıya aldığını açıkladı.

Ülkesi Ekvador’da yolsuzluktan iki kez hüküm giyen Glas, Aralık ayında siyasi sığınma talebinde bulunduğundan beri Quito’daki Meksika Büyükelçiliği’nde kalıyordu ve bu talebi Meksika tarafından Cuma günü erken saatlerde kabul edilmişti.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, X hesabından yaptığı paylaşımda, Ekvador polisinin zor kullanarak elçilik binasına girdiğini duyurdu.

Ekvador Devlet Başkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada da 2013 ve 2017 yıllarında ülkede başkan yardımcılığı görevi yapmış olan Glas’ın gözaltına alındığı belirtildi.

Eski başkan yardımcısının götürüldüğü mahkeme binasının çevresinde de geniş güvenlik önlemleri alındığı askerlerin de mahkeme binasının etrafında görev aldığı ifade ediliyor.

Gözaltına alma olayı, Meksika ile Ekvador arasında bir haftadır tırmanan gerilimde son nokta oldu. Ekvador, Perşembe günü Meksika Devlet Başkanı Lopez Obrador’un açıklamalarını gerekçe göstererek Meksika’nın Quito’daki büyükelçisini istenmeyen kişi ilan etti.

Ekvador, Meksika’nın Glas’ın sığınma talebini kabul etmesinin de yasadışı bir girişim olduğunu ileri sürdü.

Ekvador yaptığı açıklamada Meksika’yı, “eski başkan yardımcısına ev sahipliği yapan diplomatik misyona tanınan dokunulmazlık ve ayrıcalıkları kötüye kullanmak ve geleneksel yasal çerçeveye aykırı olarak diplomatik sığınma hakkı tanımakla” suçladı.

Lopez Obrador, Meksika Dışişleri Bakanı Alicia Barcena’ya Ekvador ile diplomatik ilişkileri askıya alma talimatı verdiğini söyledi ve tutuklamayı “otoriter” bir eylem ve uluslararası hukuk ile Meksika egemenliğinin ihlali olarak nitelendirdi.

Barcena kısa bir süre sonra X sosyal medya platformunda, Ekvador’la diplomatik ilişkilerin “derhal” askıya alındığını duyurdu.

Ekvadorlu yetkililer, Brezilyalı inşaat firması Odebrecht’ten devlet ihaleleri karşılığında rüşvet almaktan suçlu bulunmasının ardından 2017 yılında altı yıl hapis cezasına çarptırılan Glas’ı tutuklamak ve elçiliğe girmek için Meksika’dan izin istemişti.

Başka bir yolsuzluk davası nedeniyle hakkında önleyici tutuklama kararı da bulunan Glas, Ekvador hükümetinin kendisine karşı siyasi gündemle bir dava yürüttüğünü iddia ediyor.

Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa, geçen yılın sonlarında göreve geldi ve kısa sürede uyuşturucu çeteleriyle tırmanan bir çatışmayla karşı karşıya kaldı; bu da onu bu yılın başlarında ülke çapında bir olağanüstü hal ilan etmeye sevk etti ve geçen ay bu süreyi uzattı.

VOA tarafından geçilen Meksika ve Ekvador arasında diplomatik kriz haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Meksika ve Ekvador arasında diplomatik kriz haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Meksika ve Ekvador arasında diplomatik kriz haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.