Meclis Başkan Yardımcısı Özoğuz’un paylaşımı tepki çekti

Meclis Başkan Yardımcısı Özoğuz’un paylaşımı tepki çekti

ABONE OL
14:16 - 15/04/2024 14:16
Meclis Başkan Yardımcısı Özoğuz’un paylaşımı tepki çekti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Alman hükümet yetkilileri, İran’ın İsrail’e yönelik saldırısını şiddetle kınadıklarını bildirdi.

Üç günlük ziyaret kapsamında Çin’de bulunan Başbakan Olaf Scholz adına bir açıklama yapan hükümet sözcüsü Steffen Heberstreit, “İran bu sorumsuz ve hiçbir şekilde savunulamayacak saldırılarla bölgeyi yangın yerine dönüştürme riski yaratmaktadır. Bu zor saatlerinde Almanya, İsrail’in yanındadır. Gerekli reaksiyonlar için G7’deki partnerlerimiz ve NATO’daki müttefiklerimizle sıkı irtibat halindeyiz” ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da, İran’ın İsrail’e yönelik hava saldırısını şiddetle kınadıklarını bildirdi.

Baerbock, sosyal medya platformu X’ten İran’ın İsrail’e yönelik saldırısına ilişkin açıklama yaptı. İran’ın İsrail’e insansız hava araçları ve füzeler fırlattığını belirten Baerbock, “Tüm bölgeyi kaosa sürükleyebilecek mevcut saldırıyı şiddetle kınıyoruz. İran bunu hemen durdurmalı” dedi.

Baerbock, İsrail ile dayanışma içinde olduklarını kaydederken, “İran’ı başka saldırılarda bulunmamaya davet ediyoruz. Milyonlarca kadın, erkek, çocuk İsrail’de, İran’da ve bölgedeki başka ülkelerde dün gece uyuyamadı. Biz sürtüşme istemiyoruz. Bu tırmanmalara yer verilmemeli. Biz gerilimde her türlü tırmanmanışa karşıyız. Hep birlikte bu şiddetin sonlandırılmasını sağlamalıyız” açıklamasında bulundu.

Muhalafetteki Birlik Partileri CDU/CSU’dan Jürgen Hardt ise, İran’a karşı yaptırımların sertleştirilmesini talep etti.

İran Devrim Muhafızları’nın Avrupa Birliği’nde “terör örgütü” olarak listelenmesini öneren politikacı, “Devrim Muhafızları İran’daki terörist rejimin gerçek belkemiğidir” dedi. CDU’lu siyasetçi AB’yi yaptırım politikasında “daha güçlü bir duruş sergilemeye” çağırdı.

“Hamburg’daki İran yanlısı merkez kapatılsın”

Yeşiller Partisi’nin başkan yardımcısı Konstantin von Notz, İran’la bağlantılı olduğu iddia edilen, Hamburg İslam Merkezi’nin kapatılmasını önerdi.

Notz, “Merkez, aşırılık yanlılarıyla arasına net bir mesafe koymayı başaramadı. Bu yüzden bir an önce tüm yasal olanakların kullanılarak, kapatılması gerekiyor” şeklinde konuştu. Hamburglular tarafından “Mavi Cami” olarak tanımlanan İmam Ali Camisi’ne bağlı olarak çalışan Hamburg İslam Merkezi, bir süredir iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Örgütü tarafından izleniyor ve “aşırı İslamcı” olarak sınıflandırılıyor.

Alman basınında çıkan haberlere göre, istihbaratın eline geçen bazı belgeler, Merkez ve Tahran’daki rejim arasındaki ilişkiyi ispatlıyor. Anayasayı Koruma Örgütü tarafından aktarılan bilgilere göre, Hamburg İslam Merkezi’nin yöneticisi Mohammad Mofatteh, Merkez’e gelen Şiiler tarafından, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in temsilcisi olarak tanımlanıyor.

Aydan Özoğuz’a İran paylaşımı nedeniyle istifa çağrısı

Bu arada Federal Meclis Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz, Ortadoğu’daki son durumla ilgili, “Neden durum daha da provoke edildi, İran elçiliğine saldırı Ortadoğu’yu daha da tehlikeye attı” dedi.

Sosyal medya platformu X’teki bu paylaşımının ardından, İran’ı kınamamakla eleştirilen Özoğuz tepki çekti, Almanya’da birçok siyasetçi Özoğuz’un istifasını talep etti.

Alman medyasında “skandal” olarak tanımlanan görüş sonrasında, Hristiyan Demokrat CDU milletvekili Matthias Hauer, “Özoğuz bulunduğu makama layık değil” dedi.

Bavyera eyaletinin Antisemitizm Sorumlusu Ludwig Spaenle, “Bu artık Özoğuz için yolun sonu, çoktan istifa etmiş olmalıydı” şeklinde bir açıklama yaptı. Spaenle, Özoğuz’u “teröristlerin dilini” kullanmakla ve “İran mollalarının kullanışlı aparatı” olmakla suçladı.

Özoğuz’un açıkça antisemitizm yaptığını öne süren Alman-İsrail-Toplumu Başkanı Volker Beck, “İsrail 7 Ekim’de Hamas saldırısına uğradı, ayrıca neredeyse her gün Hizbullah saldırısına uğruyor, İsrail bu gece İran’ın saldırısına uğradı ve siz, İsrail’in provoke ettiğini mi söylüyorsunuz” şeklinde bir mesaj yayınladı. Gelen tepkiler üzerine Aydan Özoğuz, paylaşımını sildi.

VOA tarafından geçilen Almanya Tahran’ı kınarken, Meclis Başkan Yardımcısı Özoğuz’un paylaşımı tepki çekti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Almanya Tahran’ı kınarken, Meclis Başkan Yardımcısı Özoğuz’un paylaşımı tepki çekti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Almanya Tahran’ı kınarken, Meclis Başkan Yardımcısı Özoğuz’un paylaşımı tepki çekti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.