Mardin’de Yüksek Elektrik Faturası Protestosu

Mardin’de Yüksek Elektrik Faturası Protestosu

ABONE OL
20:29 - 06/02/2022 20:29
Mardin’de Yüksek Elektrik Faturası Protestosu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Son günlerde artan elektrik fiyatlarına bir tepki de Mardin’in Kızıltepe İlçesinden geldi. Binlerce kişi yüksek elektrik faturalarını protesto etmek amacıyla ilçe meydanında gösteri düzenledi.

Eylem sırasında zaman zaman gerginlik yaşandı.

Kızıltepe Çarşı Esnafları İnisiyatifi adlı grup son dönemlerdeki yüksek elektrik faturalarına dikkat çekmek amacıyla bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya esnafla birlikte binlerce Kızıltepeli katıldı.

Özgürlük Meydanında toplanan kalabalık adına açıklama yapan Avukat Nurettin Kılıç, elektrik zamlarının dayanılmaz hal aldığını söyledi. Esnafın kiradan fazla elektrik faturası ödediğini vurgulayan Kılıç, “Elektrikte kademeli faturalı sistemi ile yüzde yüzün üzerinde zamlarla, elimize ulaşan faturalarla adeta şoke olduk. Asgari ücretle çalışanlar daha maaşlarını almadan maaşlarının yarısından fazlasını elektrik faturalarına ödemeye başladı. Esnaflarımız ödedikleri kiradan daha yüksek elektrik faturası ile karşı karşıya kaldı. Eskiden faturalar milletin cebini yakardı şimdi canını da yakıyor. Türkiye’nin tamamını ilgilendiren, her haneyi her iş kolunu etkileyen enerji maliyetlerindeki artış, hayat standartlarımızı, ticari faaliyetlerimizi, iş yapma kapasitemizi, verimliliğimizi ciddi bir şekilde etkilemektedir. Yüzde 125 gibi daha önce görülmemiş oranda gelen elektrik zamları nedeniyle halk ve işletmeler faturalarını ödeyemez duruma getirilmiştir” dedi.

Kılıç, elektrik şirketlerinin kamulaştırılması çağrısı yaparak, şunları söyledi; “Öncelikle taleplerimiz elektrik, akaryakıt ve gıdaya yapılan zamların geri alınması, enerji santrallerini kamulaştırılması, faturadan KDV’nin kalkması, elektrik, doğal gaz gibi temel ihtiyaçların, kamulaştırması gerekmektedir. Bu zamların tek nedeni, enerji üretim ve dağıtımın özelleştirilmiş olmasıdır. En temel ihtiyaçların özelleştirilip, vatandaşın gelir kaynağı olarak görülmesidir. Elektrik temel ihtiyaçtır. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Bu büyük eziyete son verilmeli, zamlar geri çekilmelidir.”

İlçe halkı tepkili

Eyleme katılan Kızıltepeliler tepkilerini VOA Türkçe’ye anlattı. İlçe sakinlerinden Habat Eser, daha önce 300 lira gelen elektrik faturasının bin lirayı aştığını söyledi. Elektrik zamlarını ‘zulüm’ olarak nitelendiren Eser, “Eskiden Elektrik faturamız 200-300 lira geliyordu şimdi bin liranın altında gelen elektrik faturası yok. Az önce bir esnafla sohbet ediyorduk, 40 bin lira faturası geldiğini söyledi. Dükkanda kullandığı cihazlara baktım. Bu kadar kullanması zor bu. Bu zulümdür. Kızıltepe seçim günü bunun hesabını sandıkta soracak. Mesela benim eskiden 250-300 gelen faturam bu ay bin liranın üstünde geldi. Bu kadar elektrik harcayacak bir şeyde kullanmıyoruz. Nasıl bu kadar geliyor şaşıyorum? Kendi hesaplarına göre yapıyorlar, sayaçları okuyup okumadıkları bilmiyoruz” dedi.

İlçede esnaf olan Azat Takız da yüksek faturalardan şikayetçi. Faturasının bin lira geldiğini söyleyen Takız, “Daha önce 100-200 lira olan faturamız bu ay, en düşük bin lira geldi. Bir dükkanımız var, üç günde bir soba yakıyoruz ve bir lambadır. Bin 500 lira geldi. Yani bu kadar küçük dükkânda ne kadar elektrik kullanırsınız? Sesimizi çıkarmadığınız için böyle oluyor. Sesimizi yükseltmezsek bugün bin lira olan fatura yarın 3 bin olur. Eğer bugün sesimizi çıkarmazsak, yarın gelecek faturalara itiraz edemeyiz” şeklinde konuştu.

Eyleme katılanlar arasında emekli Şerif Cengiz de vardı. 3 bin liralık emekli maaşının 2 bin lirasının elektrik faturasına gittiğini vurgulayan Cengiz, tepkisini şöyle dile getirdi: “Ben emekli bir insanım ayda 3 bin lira maaş alıyorum, 2 bin lira elektrik faturası gelmiş. İki çocuğum üniversite okuyor, ev kirası veriyorum. İnsanlarımız perişan, elektrik kurumları bize düşmanlık yapıyor. Şimdi ben ne yapacağım? Sesimi çıkarırsam ‘teröristin’ diyorlar. Biz terörist değiliz.”

Açıklamadan sonra gerginlik

Açıklamanın ardından bir grup ellerinde elektrik faturaları ile elektrik kurumuna tepki sloganlarının yazıldığı pankartlarla elektrik dağıtım şirketinin Hastaneler Caddesindeki binasına yürümek istedi. Sloganlar eşliğinde yürüyen gruba polis izin vermedi. Grubun yürüyüşte ısrar etmesi üzerine gerginlik yaşandı. Grup, polisin müdahalesinden sonra dağıldı.

VOA tarafından geçilen Mardin’de Yüksek Elektrik Faturası Protestosu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Mardin’de Yüksek Elektrik Faturası Protestosu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Mardin’de Yüksek Elektrik Faturası Protestosu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.