Mansur Yavaş’tan belediye meclisinde Cumhur ittifakı çoğunluğuna ve “beton belediyeciliğine” son mesajı

Mansur Yavaş’tan belediye meclisinde Cumhur ittifakı çoğunluğuna ve “beton belediyeciliğine” son mesajı

ABONE OL
01:12 - 29/01/2024 01:12
Mansur Yavaş’tan belediye meclisinde Cumhur ittifakı çoğunluğuna ve “beton belediyeciliğine” son mesajı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Cumhur İttifakı’nın çoğunluğuyla ABB Meclisi’nde, atık su arıtma tesisi gibi projelerine ve mali kaynak yaratmak için kredi alınmasına engel olduğunu belirterek, seçimde meclis çoğunluğunu hedeflediğini açıkladı.

Yavaş, 31 Mart 2019’dan bugüne beş yıllık çalışmalarını özetleyerek, önümüzdeki yerel seçimlerde yeniden ABB’yi kazandığı takdirde hangi projeleri hayata geçirmeyi planladığını tanıtım toplantısıyla ortaya koydu. Yavaş, bu sefer ittifaksız şekilde CHP adayı olmasına karşın tanıtım toplantısında CHP yönetimi salondaydı ancak tanıtım görsellerinde parti logosu yoktu. Seçim kampanyası sloganını “Az laf çok iş” olarak açıklayan Yavaş’ın tanıtımında, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ ile Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sabri Tekir’in de bulunduğu görüldü.

Ankara’da atık su arıtılamadığı için sadece başkent nüfusunu değil çevre illerindeki temiz su kaynaklarını kirleterek 30 milyonu olumsuz etkileyen tabloyu anlatan Yavaş, “Çılgın proje değil insanlarımız için önemli proje” dediği Tatlar Atık Su Tesisi’nin yenilenmesine AK Parti – MHP tarafından ABB Meclisi’ndeki çoğunluğuyla engel olduğunu söyledi. En son Murat Karayalçın döneminde atık su tesisi yapıldığını ve Devlet Su İşleri’nin yani devletin uyarısı olmasına rağmen AK Parti döneminde bunun yapılmadığını belirten Yavaş, “Yapılacak iş belli. Belediye meclisinde çoğunluğu sağlamak” mesajını verdi.

Ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel sahneye geldi ve Ankaralılar’dan Yavaş ile CHP’li adaylara oy vererek, başkentte daha iyi hizmetler yapılması için destek verilmesini istedi.

Özgür Özel, “Ankara’daki yoksulu, yetimi, dulu, yaşlıyı, garip gurebayı, dezavantajlı grupları sahiplenen, sosyal belediyeciliğin en iyi örneklerini veren, namuslu, dürüst, çalışkan ve kenti için yaşayan belediye başkanı nasıl olur, bütün Türkiye’ye gösteren Mansur Yavaş ile gurur duyuyoruz. Ancak gördük ki çok daha fazlasını yapabilecekken atılmayan imzalarla, kalkmayan ellerle onun elini ve kolunu bağlamaya çalışıyorlar. (Yavaş) Asla mazeret ileri sürmüyor. Asla ‘Yapamıyorum, edemiyorum’ demiyor ama Ankaralılara şunu söylüyor. ‘Bu kadar engelleme ile bunları yaptıysak bizim elimizi, kolumuzu çözün, bize Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çoğunluğu verin’ diyor. Sizden bunu istiyoruz Ankaralılar. AK Partili, MHP’li olabilirsiniz. Ama bu dürüst insanı, çalışkan insanı, çalışkan ekibini desteklerseniz çok daha güzel hizmetler sizin olacak. 31 Mart’ta her siyasi görüşten Ankaralıdan Mansur başkana ve CHP’nin başkan adaylarına, belediye meclisi listelerine destek bekliyoruz” diye konuştu.

“Beton belediyeciliği değil insan odaklı su projeleri” vurgusu

AK Parti’li Melih Gökçek’in yönetimindeki 31 Mart 2019 öncesini anımsatan Yavaş, kentteki meydanlara devasa dinozor heykelleri yerleştirmesiyle 300 milyon dolarlık Ankapark maliyetini gündeme getirdi ve borçları kapatmak zorunda kaldıklarını söyledi. Kent girişlerindeki devasa beton kapılar gibi Gökçek dönemindeki projeleri işaret eden Yavaş, “Beton belediyeciliği… Yaptığınız belediyeciliğin içinde insan yok, haberiniz yok” tepkisini gösterdi.

Belediye bütçesinde hükümet kaynaklı kısıtlama olduğunu ve halkı cezalandırarak gelir sağlamadığını anlatan Yavaş, “Bütçe gelirimiz 2023 yılı sonunda 1 milyar 147 milyon dolara geriledi. Hem ekonomik sıkıntının etkisi var, hem de halkı kazıklamıyoruz. Halka suyu, otobüs biletini en uygun fiyattan veriyoruz. ASKİ’de ise halkı müşteri gibi gören zihniyet döneminde, suyun metreküp fiyatı ortalama 1.6 dolardı. Yani bugünün parasıyla garip gureba dahil tüm Ankara’ya tonu 48 liradan su satıldı. Biz ise 0.7 dolara, yani 21 liraya temiz suyu vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Dolayısıyla gelirlerimiz düşüyor. Pandemi döneminde de esnaftan kira almadık, esnafa ceza kesmedik” dedi.

Bu noktada Yavaş, AK Parti’nin adayı Turgut Altınok’ın Keçiören ilçesindeki belediye uygulaması bakımından “Bugün ortaya çıkanlar, pandemi döneminde 8 bine yakın esnafa ceza kesti” ifadesini de kullandı.

İlçeleri de kapsayacak şekilde “içme suyu” projelerine odaklandığını anlatan Yavaş, “toprak altında görülmez” diye AK Parti döneminde yapılmayan su hattı boruları döşeme işlerini yaptıklarını söyledi. Yavaş, “23,5 kilometrelik Çubuk-Akyurt İçme Suyu Hattı’nı 51 milyon maliyetle tamamladık, 75 bin hemşehrimiz sağlıklı suya kavuştu. Projesi 2007 yılında yapılan ancak bizim dönemimize kadar tek çivi dahi çakılmayan Mamak-Gölbaşı İçme Suyu Hattı’nı tamamladık, 700 bin kişi sağlıklı suya kavuştu. 76 kilometrelik Nallıhan İçme Suyu Hattı ile de bölgedeki hemşehrilerimiz sağlıklı suya kavuştu. Çamlıdere nere, Elmadağ nere… Aldık Çamlıdere’nin suyunu Mamak-Elmadağ İçme Suyu hattı ile Elmadağ’a bağladık, sorunu çözdük. Susuz insanları suya kavuşturmaktan daha önemli proje var mı?” diye konuştu.

Eski MHP’lilerle ABB Meclisi’nde çoğunluk sağlanacak mı?

Tanıtım toplantısı itibariyle Mansur Yavaş, geçen seferki gibi Ankara’da sağ, muhafazakar ağırlıklı seçmen nüfusundan oy almayı hedefliyor. Ancak bu sefer ABB Meclisi’nde çoğunluğu sağlamak için CHP listesi için de oy almayı hedeflediğini ortaya koydu.

Yavaş’ın ABB Meclisi hedefi doğrultusunda, CHP Parti Meclisi’nin kararıyla Özgür Özel yönetimi, Ankara’nın bazı ilçelerinde eski MHP’li, ülkücü kökenli isimleri aday göstermeyi tercih etti.

Nallıhan’da eski AK Partil’li Ertunç Güngör, Kalecik’te İYİ Parti İlçe Başkanlığı’ndan istifa eden Satılmış Karakoç, Kızılcahamam’da eski MHP’li Çoşkun Ünal, Beyzaparı’nda eski MHP’li Özer Kasap ve Gölbaşı’nda eski MHP’li Yakup Odabaşı, CHP tarafından aday gösterildi.

Çamlıdere’den Polatlı’ya içme suyu hattı döşenmesi projesi için ABB Meclisi’ndeki oylamada, Yavaş’a destek sağlayan Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, geçtiğimiz hafta MHP (Cumhur İttifakı) tarafından yeniden aday gösterilmemişti. MHP’den istifa eden Yıldızkaya, Yavaş’ın girişimiyle CHP’nin Polatlı adayı oldu. Yıldızkaya, MHP’li Levent Çağlancı karşısında yeniden başkan olmaya çalışacak.

CHP, sağ seçmenler bakımından Haymana’da eski Demokrat Parti’li Levent Koç’u aday olarak belirledi.

Ayaş, Bala ve Evren ilçelerinde ise CHP’nin kendi kadrosundan isimleri aday belirlediği görüldü. Ayaş’ta İzzet Demircioğlu, Bala’da İsa Kaplan ve Evren’de Arif Güçlü aday oldu.

Böylece Yavaş’ın arzu ettiği üzere 31 Mart sonucunda CHP’nin, ilçelerdeki bu aday profilleriyle ABB Meclisi’nde çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı merak konusu.

VOA tarafından geçilen Mansur Yavaş’tan belediye meclisinde Cumhur ittifakı çoğunluğuna ve “beton belediyeciliğine” son mesajı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Mansur Yavaş’tan belediye meclisinde Cumhur ittifakı çoğunluğuna ve “beton belediyeciliğine” son mesajı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Mansur Yavaş’tan belediye meclisinde Cumhur ittifakı çoğunluğuna ve “beton belediyeciliğine” son mesajı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.