Manisalı sağlıkçılar iş bıraktılar

Manisalı sağlıkçılar iş bıraktılar

ABONE OL
00:34 - 16/12/2021 00:34
Manisalı sağlıkçılar iş bıraktılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Manisa’da Sağlık çalışanları bugün iş bıraktılar. Manisa Şehir Hastanesi önünde toplanan yüzlerce Doktor ve sağlık çalışanları iş bırakarak eylem yaptılar. Manisa Genel Sağlık-İş Başkanı Derya Uğur basın açıklaması yaparak verilen sözler yerine getirilmediğini belirtip şu açıklamalarda bulundu.

16.11.2021 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulan ve Başkanlıkça aynı tarihte tali komisyon olarak Adalet Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu ve Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonuna, esas komisyon olarak da Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonuna havale edilen “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Meclis Başkanlığına sunulan raporla 29.11.2021 tarihinde 287 sıra sayısıyla bastırılarak belirtilmiştir.

Söz konusu kanun teklifleri, kamuoyuna, HENÜZ YASALAŞMADAN açıklanmış, sağlık çalışanlarına “büyük bir lütuf” yapılmış gibi duyurulmuştur. Öncelikle “pratisyen hekim, uzman hekim ve diş hekimlerini” kapsayan bir düzenleme yapılması öngörülmüş, bu husus, kamuoyuna ve sağlık çalışanlarına “bir müjde” olarak duyurularak, sağlık çalışanlarına, “SÖZDE” sahip çıkıldığı imajı yaratılmaya çalışılmıştır.

Fakat 13 gün boyunca sergilenen tiyatronun son perdesinde Komisyonu’nda, ‘’sözde’’ özlük haklarında iyileştirme yapılmasını öngören düzenleme teklifleri geri çekilmiştir.” Gelinen noktada, kaos yaratmak istense bile ülkeyi yönetip yönetemediğini test etme ihtiyacını hisseden iktidar tarafından, verilen sözler tutulmamış, neredeyse yasalaşacağı yönünde bir öngörüyle kamuoyuna açıklanan kanun teklifleri, yasalaşmadan geri çekilmiştir. Mevcut durumda, sağlık çalışanlarının elinde kocaman bir sıfırdan başka hiçbir şey bulunmamaktadır. Sağlık çalışanları ile ilgili bir yasal düzenlemeyi, temel kanun çıkararak yapmak yerine, konunun muhatabı olan sağlık çalışanlarının dikkatinden kaçırmak gayesi ile torba kanun teklifleri içerisinde bir yere sıkıştırmaya çalışan iktidar, sağlık çalışanlarına, emeğinin karşılığını yine vermekten kaçınmıştır.

Söz konusu “kanun teklifleri”, tüm sağlık çalışanlarını kapsamaması nedeniyle “sağlık çalışanlarını ayrıştırmış, iş barışını bozmuş, sağlık çalışanlarının huzurunu kaçırmıştır.”

Sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak, kamucu – halkçı sağlık politikalarını uygulamaktan uzak durup, piyasacı sağlık anlayışını tercih eden iktidar, yine sağlık çalışanlarının haklı taleplerine kulaklarını tıkamış, Anayasa’nın 49 maddesinde yer alan ‘’çalışanların hayat seviyesini yükseltme’’ ilkesini ayaklar altına almıştır.

Siyasi iktidarın, sağlık emekçilerinin, hak etmiş olduğu özlük haklarını dikkate alacakları yönünde inancımız kalmamıştır.

Siyasi iktidar, sürekli olarak vaatte bulunmakta, sürekli olarak gerçekleşmeyen vaatler nedeniyle hüsrana uğrayan hep sağlık emekçileri olmaktadır.

“Günümüzün ekonomik koşullarında”, sağlık emekçileri, hak ettikleri insani koşullarda yaşamaktan uzaktırlar. Sağlık emekçilerinin ekonomik durumu her geçen kötüye gitmekte, meslek itibarı her geçen gün ayaklar altına alınmaktadır.

Gece gündüz, kar kış, pandemi demeden, özveri ile tüm ülkeye 24 saat sağlık hizmeti sunan TÜM sağlık emekçileri, onurlu bir yaşam ve emeklilik sürecekleri asgarisi yoksulluk sınırının üstünde maaş talep etmektedirler.

Sağlık çalışanlarına verilen sözler tutulmamakta, siyasi iktidarın bu sözleri tutacağı yönünde hiçbir olasılık bulunmamaktadır. “Sağlığa uzaktan bakan” bir Sağlık Bakanı’nın, sağlık emekçilerinin, özlük haklarını iyileştirici bir politika izlemesi mümkün değildir.

Sağlık emekçileri yok sayılmakta, özlük hakları, TORBA kanun içerisinde düzenlenmeye çalışılmakta ve bu dahi başarılamamaktadır!

Siyasi iktidar, sağlık emekçilerinin özlük haklarının iyileştirilmesine dair KANUN TEKLİFLERİNİ geri çekerek, sağlık emekçilerini, “yaşanması imkânsız koşullarda” yaşamaya mahkûm etmektedir.

Genel Sağlık- İş olarak, sağlık emekçilerinin özlük haklarına ilişkin kanun tekliflerinin geri çekilmesi gibi hakka, hukuka aykırı, vicdanları derinden yaralayıcı duruma karşı sessiz kalmayacağız.

Bu nedenle, 15 Aralık 2021 tarihinde;

– Acil hastalar, diyaliz hastaları, gebeler, kanser hastaları, yoğun bakım hastalarının bakımı aksamayacak,

– Diğer hastalara nöbet düzeninde sağlık hizmeti verilecek şekilde, ülke genelinde iş bırakma eylemleri yapılacaktır.

Sağlık emekçilerinin seslerini siyasi iktidar duyana kadar HER DAİM sağlık emekçilerinin yanında olunmaya devam edilecektir.

Tüm sağlık emekçilerini, Genel Sağlık-İş çatısı altında birleşmeye davet ediyoruz dedi.

ha-ber.com/Metin Durmaz/Manisa

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.