Mahkemeden Trump’a Zaman Kazandıran Karar

Mahkemeden Trump’a Zaman Kazandıran Karar

ABONE OL
11:20 - 02/11/2022 11:20
Mahkemeden Trump’a Zaman Kazandıran Karar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts, eski Başkan Donald Trump’ın vergi kayıtlarının Kongre komisyonuna teslim edilmesini geçici olarak engelledi.

Yargıç Roberts’ın kararı, Anayasa Mahkemesi’ne Trump’ın mahkemeye Pazartesi günü yaptığı acil itiraz konusunda hukuki unsurları değerlendirme zamanı tanıyor.

Maliye Bakanlığı’nın vergi kayıtlarını bu hafta Perşembe gününden itibaren Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi Vergi Komisyonu’na göndermesi olasılığı bulunuyordu.

Trump’ın vergi kayıtlarına ilişkin davanın 2019’dan bu yana devam ettiği başkent Washington’da yapılan acil itiraz başvurularını Anayasa Mahkemesi Başkanı değerlendiriyor.

Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts almış olduğu kararla komisyona, yanıt vermesi için 10 Kasım’a kadar süre tanıdı. Roberts’ın bir süre sınırı koymuş olması Anayasa Mahkemesi’nin konuyla ilgili bir karar vereceğinin işareti olarak görülüyor.

Alt mahkemeler komisyonun vergi beyannamelerine erişim sağlama konusunda geniş yetkisi olduğuna karar vermiş ve Trump’ın komisyonun yetkisini aştığı iddialarını reddetmişti.

Donald Trump daha önce de gizli belge soruşturması kapsamında Florida’daki evinde FBI’ın yaptığı aramayla ilgili hukuki anlaşmazlığa Anayasa Mahkemesi’nin müdahale etmesi talebinde bulunmuştu. Mahkemeyse bu talebi reddetmişti.

Trump’ın ABD’deki en yüksek mahkeme olan Anayasa Mahkemesi’ni bu davaya müdahale etmeye ikna edebilmesi halinde, davada nihai kararı yeni Kongre’nin göreve başlayacağı Ocak ayına kadar geciktirebilme imkanı olabilir.

8 Kasım’da yapılacak ara seçimlerin ardından Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde etmesi durumunda, vergi kayıtlarının komisyonla paylaşılması talebi iptal edilebilir.

Mahkeme Senatör Graham’ın itirazını reddetti

Anayasa Mahkemesi bugün Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’ın, Georgia eyaletinde 2020 seçimlerine yasa dışı müdahale iddialarına ilişkin davada büyük jüri önünde tanık olarak ifade vermesi emrine itirazını da değerlendirdi.

Mahkeme Senatör Graham’ın ifade vermesinin engellenmesi yönündeki talebini reddetti.

Seçime müdahale davasında Graham’ın ifadesi isteniyor

Senato’da Güney Carolina eyaletini temsil eden Graham, Kongre üyesi olarak ABD Anayasası gereği soruşturmada sorgulamaktan muaf olduğunu savunmuştu.

Senatör Graham doğrudan soruşturmanın hedefi değil ancak Fulton County Bölge Savcılığı tarafından 2020 seçimi sonuçlarına koordineli şekilde müdahale girişimleri konusunda yürütülen soruşturma kapsamında özel büyük jüri önünde ifadeye çağrılmıştı.

Savcılar Senatör Graham’ın, Trump’ın seçimi Demokrat Joe Biden karşısında kaybetmesinin ardından Georgia eyaleti seçim yetkilileriyle yaptığı telefon görüşmelerine ilişkin ifade vermesini istemişti.

Mahkeme belgelerine göre savcılar, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’ın bu telefon görüşmelerinde Cumhuriyetçi eyalet yetkililerine, eski başkan Donald Trump lehine bir sonuç olasılığını değerlendirmek amacıyla bazı oy pusulalarının yeniden incelenmesi konusunda sorular yönelttiğini belirtmişti.

VOA tarafından geçilen Mahkemeden Trump’a Zaman Kazandıran Karar haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Mahkemeden Trump’a Zaman Kazandıran Karar haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Mahkemeden Trump’a Zaman Kazandıran Karar haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.