“Maduro Türkiye Ziyaretinden Eli boş Dönmeyecek”

“Maduro Türkiye Ziyaretinden Eli boş Dönmeyecek”

ABONE OL
20:29 - 08/06/2022 20:29
“Maduro Türkiye Ziyaretinden Eli boş Dönmeyecek”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Venezuela Bilgi ve İletişim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’nun Türkiye ziyaretinin amacı enerji, bilim, teknoloji, tarım, ulaşım, turizm ve kültür gibi alanlarda iki ülke arasındaki stratejik işbirliğini derinleştirmek.

Maduro’nun son iki yılda Türkiye’ye ihracatını yaklaşık 28 katına çıkararak 551 milyon dolara yükselten Venezuela için Türkiye, stratejik ortak olarak görülüyor ancak hala devam eden Amerikan Devletleri Örgütü Zirvesi’ne çağrılmayan Nicolas Maduro’nun, Türkiye’ye beklenmedik ziyaretinin ardında sadece ekonomik değil aynı zamanda siyasi ve finansal beklentiler de bulunuyor.

Venezuela Merkez Üniversitesi’nden (UCV) uluslararası ilişkiler ve ticaret uzmanı Luis Algarita’ya göre Venezuela Cumhurbaşkanı’nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetiyle Türkiye’ye gitmesi, orada (Rusya, İran ya da başka ülke yetkilileriyle) kuracağı olası temaslar, meşruluğu sorgulanan Maduro için uluslararası düzlemde ve iç siyasette özel bir anlam taşıyor.

VOA Türkçe’ye konuşan Algarita, Venezuela’da 2024 yılında başkanlık seçimlerinin yapılacağını ve Maduro’nun yaptığı bu ziyareti ve orada yapılacak anlaşmalardan gelecek olan sıcak parayı seçim kampanyası için kullanmak istediğini söylüyor.

Algarita’ya göre, Maduro’nun Erdoğan’la görüşeceği diğer bir konu da, Ukrayna’nın işgaline kadar Venezuela’ya uygulanan finansal yaptırımlar ve bankacılık sistemindeki kısıtlamaları Rus bankaları aracılığıyla çözen Venezuela’nın, Rusya’ya uygulanan yaptırımlarla birlikte yeni bir aracı bulma arayışı.

Uluslararası finans sisteminin dışına itilen Venezuela ve Rusya’nın, para transferinde yaşadığı sorunu Türkiye üzerinden çözülebileceğine dikkat çeken Algarita, bu tür biraraya gelişlerin ödemeleri altın gibi fiziki yöntemlerle yapma olanağı da tanıdığını kaydetti.

Venezuela hükümeti, Rusya’nın uluslararası yaptırımları boşa çıkarabilme adına Çin, Hindistan, İran ve Türkiye’yi de dahil eden yeni bir ödeme sistemi kurma girişimini ve uluslararası ticarette doları başka bir uluslararası para birimiyle ikame etme girişimini destekliyor. Birkaç gün önce yerel basında bu konuda Venezuela, Türkiye ve Rusya merkez bankalarının görüşeceği yazılmıştı.

“Türk Lirası’ndaki düşüş Venezuela’ya avantaj sağlayacak”

Venezuela’nın stratejik ortak olarak gördüğü Rusya’dan buğday ve benzeri ürünleri, Türkiye’den temel tüketim malzemeleri ve gıda ürünleri alabileceğini belirten Algarita, Venezuela’nın 8 yıl sonra ilk kez ekonomik büyüme kaydetmesinin, Maduro’ya Türkiye’den daha çok ithalat yapma pazarlığı sağladığını, Türk Lirası’ndaki düşüşün de Venezuela’ya daha çok avantaj sağlayacağını belirtiyor.

Enerji kriziyle birlikte kısmen de olsa yaptırımların kaldırılmasının gündemde olduğu Venezuela’da hükümet, Türkiye’ye başta petrol ve değerli madenler olmak üzere birçok ürün ihraç etmek istiyor. Ayrıca Maduro hükümeti Türk yatırımcıları enerjiden turizme kadar birçok alanda Venezuela’da yatırım yapmaya çağırıyor ve onlara ihtiyacı olan her türlü desteği vereceği söylüyor.

VOA tarafından geçilen “Maduro Türkiye Ziyaretinden Eli boş Dönmeyecek” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Maduro Türkiye Ziyaretinden Eli boş Dönmeyecek” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Maduro Türkiye Ziyaretinden Eli boş Dönmeyecek” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.